Articles guardats
2022, Any Internacional del Vidre, un material sostenible

Actualitat Economia sostenible

2022, Any Internacional del Vidre, un material sostenible

El 2022 ha estat declarat l’Any Internacional del Vidre per l’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU). L’objectiu és posar de manifest el paper important del vidre en la nostra vida diària, així com ressaltar-ne la versatilitat i el fet que és un material sostenible.

Són destacables les seves aplicacions i les seves contribucions en el món de l’art, en els avenços científics o en el desenvolupament de les comunicacions i d’internet gràcies a la fibra òptica.

“El vidre ha acompanyat la humanitat durant segles i ha enriquit la qualitat de vida de milions de persones com un dels materials més importants, versàtils i transformadors de la historia”, apunten des de l’ONU.

Vidre sostenible i totalment reciclable

El vidre pot modelar-se durant la seva fabricació i és rígid en el seu estat final. Durant el seu procés de reciclatge no es perd qualitat ni quantitat, per la qual cosa, en conservar totes les seves propietats, pot tornar al cicle productiu incomptables vegades. Això fa que el vidre sigui un material sostenible, 100 % reciclable.

Gràcies al reciclatge del vidre, concretament de la calcina, que és com es coneix el material obtingut del procés de reciclatge, s’evita l’extracció de noves matèries primeres. Amb això, es generen estalvis energètics d’un 38 % i es redueixen les emissions de diòxid de carboni (CO₂) un 53 %, segons dades d’Ecovidrio, l’entitat que s’ocupa de la gestió d’aquest residu a Espanya.

A Espanya es reciclen set de cada deu envasos de vidre. La mateixa entitat estima que, amb l’energia estalviada gràcies a aquesta acció circular, amb deu ampolles de vidre una família de quatre persones podria posar sis rentadores o obtenir tres-cents dies de càrrega d’un telèfon intel·ligent.

Aplicacions del vidre en el futur de les tecnologies

“El 80 % del pes d’una pala d’aerogenerador és vidre”, explica Alicia Durán, expresidenta de la Comissió Internacional del Vidre (ICG). Passa el mateix amb els panells fotovoltaics, que són, juntament amb l’energia eòlica, una de les tecnologies clau per a l’electricitat renovable.

També els edificis contenen cada vegada més vidre “per les millores en el seu comportament tèrmic i acústic”, afirma Durán, qui assenyala que les ciutats cada vegada seran més transparents. Els biomaterials, que es fan servir en el sector mèdic, i la fibra òptica són altres aplicacions destacades que converteixen el vidre en “el material de les grans tecnologies”.

El vidre en la indústria alimentària

Més enllà de les tecnologies renovables, el vidre es fa servir sobretot en el sector alimentació. Aquest ús creix amb força com a alternativa al plàstic. “La demanda ha augmentat a causa de la consciència ambiental del consumidor i a causa dels canvis legislatius que afavoreixen el vidre com a material que es pot reciclar infinitament sense perdre qualitat, fet que el converteix en un material sostenible”.

El vidre guanya terreny al plàstic perquè, a diferència d’aquest, “d’una ampolla de vidre pot sortir una altra ampolla de vidre”. “És el material sostenible per excel·lència”, afegeix l’experta. Segons una enquesta feta per la Federació Europea dels Envasos de Vidre (FEVE), el 74 % dels europeus prefereix aliments i begudes envasades en vidre.

Esdeveniments de l’Any Internacional del Vidre

Per donar-li el protagonisme que es mereix, dins del marc de l’Any Internacional del Vidre 2022 s’han programat, a més d’un primer acte d’inauguració a Ginebra, tres congressos a escala mundial. El primer, a càrrec de la ICG, tindrà lloc a Berlín; la segona cita serà un congrés mundial sobre la tecnologia del vidre i reunirà els experts a Shanghai; i, per acabar, un tercer congrés d’art i història. A més, es crearan publicacions monogràfiques, exposicions i materials de divulgació per a totes les etapes educatives.

L’ONU, en la seva lluita per protegir aquest bé, anima les entitats i la ciutadania a participar en aquestes activitats per crear consciència, i reclamen el paper decisiu dels governs, els quals han d’aportar molt des de la seva posició sobre la importància del vidre en el nostre entorn.

Si t’has quedat amb ganes de saber més, escolta el nou podcast de Caixa d’Enginyers.