Tendències ESG que estan marcant el 2024

24 de jul. de 2024 Lectura: 4 minuts

El concepte ESG és un acrònim que representa els criteris ambientals, socials i de governança que s’utilitzen per avaluar l’acompliment i la responsabilitat d’una empresa en aquestes àrees. Aquests criteris són fonamentals per als inversors i altres parts interessades que busquen empreses que no sols siguin rendibles, sinó que també operin de manera ètica i sostenible.  

En els últims anys aquest tipus de pràctiques s’han convertit en un pilar fonamental per a l’estratègia empresarial i la presa de decisions d’inversió. En 2024, les tendències ESG continuen evolucionant, marcant una transformació significativa en com les empreses operen i els inversors assignen els seus recursos. En aquest article t’expliquem les principals tendències que estan marcant el 2024 en criteris ESG.  

1. Els mercats consoliden la seva aposta pels actius sostenibles  

En l’últim trimestre de 2023, l’emissió d’instruments de deute amb atributs ESG ha recuperat el terreny perdut en 2022 i ha augmentat un 22%. La indústria de gestió d’actius continua llançant nous productes sostenibles, amb 44 nous fons llançats cada mes.  

En Caixa Enginyers, tanquem el 2023 amb un 75% del nostre patrimoni amb etiqueta ISR (Inversió Socialment Responsable), i amb gairebé un 95% de patrimoni dels plans d’estalvi i pensions integrat en l’article 8 de la SFDR, és a dir, que s’integren en fons que promouen característiques mediambientals o socials. Cada vegada més institucions i empreses busquen que els seus actius i inversions siguin responsables amb el medi ambient. 

2. Ús (responsable) de la intel·ligència artificial  

Una altra de les tendències més destacades d’aquest 2024 és sens dubte l’ús de la intel·ligència artificial. Com és sabut, la IA ha vingut per quedar-se, ja que el seu ús ja s’ha estès a gairebé tots els àmbits. La intel·ligència artificial ofereix àrees il·limitades d’aplicació que poden millorar i accelerar l’impacte positiu de les polítiques de desenvolupament sostenible. L’enorme potencial innovador de la IA abasta impactes socials i ambientals, al mateix temps que planteja preguntes fonamentals sobre les llibertats individuals.  

En aquest context, un enfocament responsable de l’ús de la intel·ligència artificial serà el protagonista de l’agenda de desenvolupament sostenible en els pròxims anys. S’espera que aquesta tendència promogui la reflexió i implementació de pràctiques ètiques en el desenvolupament i ús de la intel·ligència artificial i garanteixi que la seva implementació contribueixi positivament a l’assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible, sense posar en perill els valors bàsics de la societat i sense afectar negativament el medi ambient. 

3. Integració de la sostenibilitat en els organigrames corporatius  

Aquest 2024 ha portat una altra gran tendència, que té a veure amb la integració de la sostenibilitat en els organigrames corporatius. L’alt grau d’especialització que requereixen els components ESG ha tingut com a conseqüència la creació de nous perfils especialitzats. Enguany és un període crític per emfatitzar i reconèixer la importància d’integrar la sostenibilitat en tots els nivells del pla organitzacional de l’empresa. 

Aquesta integració inclou no sols la creació de rols especialitzats, sinó també l’adaptació de funcions tradicionals per abordar de manera efectiva els desafiaments i oportunitats associats amb els estàndards ESG. A més, s’espera que enguany es caracteritzi per un esforç concertat per tancar gradualment la bretxa existent entre l’oferta i la demanda de professionals de la sostenibilitat. Les inversions en el desenvolupament d’habilitats ESG i la promoció d’una cultura empresarial orientada a la sostenibilitat seran elements essencials en aquest procés d’integració. 

4. La fi del Greenwashing  

El terme “greenwashing” es refereix a les pràctiques enganyoses d’algunes empreses que intenten semblar més sostenibles del que realment són. Aquest fenomen, que s’ha convertit en una preocupació creixent, es caracteritza per l’exageració o falsificació dels esforços ambientals d’una organització amb la finalitat d’atreure a consumidors i inversors conscients del medi ambient.  

No obstant això, en 2024, estem presenciant un canvi significatiu en aquesta tendència. La combinació de regulacions més estrictes, una major transparència i l’apoderament del consumidor està portant a la fi del greenwashing i promovent una sostenibilitat genuïna en els negocis.

  

Les tendències ESG en 2024 reflecteixen un canvi significatiu cap a una economia més sostenible i responsable, on les consideracions ambientals, socials i de governança estan integrades en el nucli de les estratègies empresarials i d’inversió. Adaptar-se a aquestes tendències no sols és crucial per a l’èxit a llarg termini de les empreses, sinó també per a la creació d’un futur més just i sostenible per a tots. La transparència, la innovació tecnològica i el compromís actiu amb els stakeholders són elements clau que estan impulsant aquesta transformació i definint un nou estàndard en el món empresarial. En Caixa Enginyers fa més de 56 anys que integrem pràctiques sostenibles en totes les nostres activitats, intentat sempre apostar per unes finances sostenibles que tinguin un impacte positiu en la societat i en el medi ambient.