8 de maig de 2025 Lectura: 4 minuts

Sovint, ens comportem de manera poc racional en situacions quotidianes del nostre dia a dia. Volem ser puntuals, però sempre sortim amb el temps just; ens fa mal un queixal, però retardem la visita al dentista… Segur que has viscut alguna d’aquestes situacions més d’una vegada i t’has preguntat per què actuem d’aquesta manera.

Aquestes conductes irracionals són objecte d’estudi de les ciències del comportament, que investiguen com actuem els éssers humans i els errors sistemàtics que cometem. En aquest article, t’expliquem què són les ciències del comportament i com prenem decisions.

Què són les ciències del comportament?

Les ciències del comportament són un camp interdisciplinari l’objectiu de les quals és entendre les raons darrere de les accions humanes, tant individualment com col·lectivament. Aquest enfocament integra coneixements de diverses disciplines, com ara la psicologia, la sociologia, l’economia, l’antropologia i la biologia, per analitzar com les persones prenen decisions, interactuen i responen a diferents situacions.

El camp de les ciències del comportament parteix de la premissa que la conducta humana és predictible en molts contextos, però també està influïda per una sèrie de factors interns (com les emocions i els pensaments) i externs (com l’entorn social i cultural). Aquestes ciències investiguen els patrons subjacents en la presa de decisions, la formació d’hàbits, les interaccions socials i altres aspectes del comportament.

L’objectiu de les ciències del comportament no és només descriure com actuen les persones, sinó també identificar què impulsa aquestes accions i com es poden modificar.

Els sistemes de pensament

Hi ha dos sistemes de pensament que ens impulsen a actuar de maneres diferents:

  • Sistema ràpid de pensament: opera de manera ràpida i automàtica. És el que utilitzem per prendre decisions espontànies i efectuar operacions senzilles, com ara canviar de marxa mentre conduïm o fer sumes i restes amb xifres petites.
  • Sistema lent de pensament: requereix més esforç i atenció. Aquest sistema s’ocupa de decisions i activitats més complexes, com ara estudiar un capítol d’anatomia, resoldre una equació matemàtica o omplir un full d’Excel.

Els éssers humans fer servir els dos sistemes de pensament segons la situació. No obstant això, la major part del temps actuem moguts pel sistema ràpid, que és més propens a cometre errors. Aquests errors, en ser sistemàtics (el que coneixem com a “biaixos”), poden preveure’s i evitar-se.

Com apliquem les ciències del comportament a la nostra economia?

L’aplicació de les ciències del comportament a l’àmbit de l’economia es coneix com a “economia del comportament”. Aquest camp estudia com els factors psicològics i emocionals influeixen en les decisions econòmiques. A diferència de l’economia tradicional, que assumeix que els individus són completament racionals, l’economia conductual reconeix que les persones sovint prenen decisions basades en emocions, prejudicis i altres factors irracionals. Aquest enfocament ha transformat la manera de dissenyar les polítiques econòmiques i socials en incorporar principis que busquen millorar les decisions financeres i de consum.

L’economia del comportament, a més de transformar les polítiques financeres, també ens ajuda, en l’àmbit personal, a gestionar millor els nostres diners i assolir les nostres metes a mitjà i llarg termini. Ens ofereix, per exemple, estratègies per estalviar de manera consistent o com invertir els nostres diners sense deixar-nos portar per les emocions.

Les ciències del comportament ens permeten entendre millor per què els éssers humans actuen com ho fan i com influir en aquests comportaments per millorar la vida individual i col·lectiva. La seva aplicació inclou una àmplia gamma de sectors, des de la salut pública i la política fins a l’economia i l’educació, proporcionant eines per dissenyar intervencions més efectives i, en darrer terme, per crear societats més equitatives i sostenibles.