Articles guardats
5 consells per a reduir la teva petjada de carboni

Actualitat Economia sostenible Social

5 consells per a reduir la teva petjada de carboni

La petjada de carboni és un dels indicadors que millor reflecteix l’impacte ambiental que causem els humans en el planeta. A pesar que la contaminació ha disminuït des de 2008, les llars espanyoles es proclamen amb un 23% del total d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle en 2021, segons dades de l’INE. La petjada de carboni és important per a prendre mesures i posar en marxa les iniciatives necessàries per a reduir-la al màxim, començant per cadascun de nosaltres en el nostre dia a dia.  

Moltes de les tasques que realitzem diàriament generen un gran augment de la petjada de carboni: des d’agafar el cotxe per a anar a treballar, fins a encendre la rentadora o veure la televisió. Gairebé tot el que fem té un impacte en el planeta, i és la nostra responsabilitat intentar mitigar aquests efectes. Per això, avui et portem 5 consells que poden ajudar-te a reduir la teva petjada de carboni en el teu dia a dia. 

Què és la petjada de carboni?  

La petjada de carboni és el rastre de gasos d’efecte d’hivernacle (GEI) que deixen les activitats humanes. Aquestes emissions inclouen no sols el CO₂, sinó també altres gasos d’efecte d’hivernacle com el metà (CH4) i l’òxid nitrós (N2O), convertits en equivalents de CO₂ per a facilitar la comparació.  

Depenent de l’activitat en la qual ens centrem es poden distingir diferents tipus de petjada de CO₂, normalment en termes d’emissions anuals de gasos d’efecte d’hivernacle: 

  • Petjada de carboni personal: és una mesura associada amb les activitats quotidianes d’un individu. Això inclou el consum d’energia en la llar, el transport, les compres i altres activitats que generen emissions de carboni.  
  • Petjada de carboni de producte: és una mesura de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle associades amb la fabricació, distribució, ús i disposició final d’un producte específic. Aquesta mesura permet avaluar l’impacte ambiental d’un producte al llarg del seu cicle de vida complet, des de l’extracció de matèries primeres fins a la seva eliminació final. 
  • Petjada de carboni corporativa: és una mesura de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle associades amb les operacions d’una empresa o organització. Això inclou no sols les emissions directes de les instal·lacions i vehicles de l’empresa, sinó també les emissions associades amb l’electricitat comprada i el transport dels productes, així com les relacionades amb la cadena de subministrament i l’ús de productes.  

En aquest article ens centrarem en la petjada de carboni personal, oferint-te 5 consells per a poder reduir-la. 

5 consells per a reduir la teva petjada de carboni  

 

1. Compra productes de proximitat  

 Sempre que sigui possible, intenta adquirir productes de proximitat o locals. D’aquesta manera estaràs reduint els gasos d’efecte d’hivernacle produïts pel transport d’aquests productes. Com més a prop estigui el producte del consumidor final, menys petjada de carboni generarem.  

A més, aposta per productes locals i de temporada sempre que puguis, i procura que estiguin conreats o fabricats de manera sostenible.  

2. Utilitza energies renovables en la teva llar  

Considera canviar a fonts d’energia renovable en la teva llar, com l’energia solar o eòlica. Aquestes fan possible reduir la petjada del carboni, perquè no emet cap mena de gas d’efecte d’hivernacle. Investigar programes d’energia neta i donar suport a la generació d’energia renovable també pot ser una forma efectiva de reduir-la també. 

3. Aposta per la mobilitat sostenible  

Un cotxe mitjà produeix aproximadament 4,6 tones mètriques de diòxid de carboni per any. Per això, reduir el seu ús és una gran mesura que pots adoptar per a reduir la teva petjada de carboni. Utilitzar altres mètodes de transport com el tren o la bicicleta, és una bona manera de començar a reduir-la.  

Una altra opció que pots adoptar és la d’adquirir un vehicle elèctric, que reduirà en gran quantitat les teves emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.  

4. Disminueix la quantitat de residus  

Redueix la quantitat de residus que generes triant productes duradors i evitant l’ús de productes d’un sol ús. Reutilitza i recicla sempre que sigui possible, i assegura’t de rebutjar adequadament els residus orgànics i reciclables. 

5. Canvia els teus hàbits de consum elèctric  

Si apliques diverses d’aquestes petites variacions en l’ús de la teva energia, provocaràs una reducció significativa en l’emissió de gasos contaminants:  

  • Intenta no deixar carregadors o aparells elèctrics endollats si no els estàs utilitzant.  
  • Aposta per electrodomèstics de baix consum que et permetin estalviar energia i reduir la factura de la llum al mateix temps. 
  • Usa bombetes LED   

En Caixa Enginyers hem creat una eina, Impacte Ambiental, que és capaç de mesurar la petjada de carboni i hídrica que generen les teves compres o transaccions. D’aquesta manera pots ser més conscient del teu impacte en el planeta.  

La petjada de carboni és una eina essencial per a avaluar i abordar el nostre impacte en el medi ambient. En calcular i reduir la nostra petjada de carboni, podem contribuir de manera significativa a la lluita contra el canvi climàtic i construir un futur més sostenible i equitatiu per a les generacions esdevenidores.