Articles guardats
6 claus per iniciar-te en borsa 

Finances

6 claus per iniciar-te en borsa 

La borsa de valors és sempre una de les primeres opcions que se’ns presenta a l’hora de voler començar a invertir. No obstant això, moltes vegades no la prenem com una opció d’inversió, en veure-la com una gran desconeguda, feta únicament per a persones amb alta formació econòmica i financera.  

Però, què passa si et diem que això és només un mite? Que invertir en borsa no és tan complicat com sembla, sempre que coneguis una mica el seu funcionament i les seves principals característiques. Per aquest motiu, avui et portem 6 claus que has de tenir en compte si estàs pensant a iniciar-te en bossa.  

Què és la borsa de valors?  

La Borsa de Valors és un mercat organitzat on es negocien valors, instruments financers i altres actius. És un lloc on els inversors poden comprar i vendre accions d’empreses, bons, fons d’inversió i un altre tipus de productes financers. Els compradors i venedors es reuneixen per realitzar transaccions. Aquestes transaccions es duen a terme a través d’intermediaris financers coneguts com a corredors de borsa, que executen les ordres en nom dels inversors.  

El procés de negociació en la borsa de valors implica la presentació d’ordres de compra o venda de valors a través d’una plataforma de negociació. Aquestes ordres s’aparellen automàticament amb les ordres oposades disponibles en el mercat, la qual cosa resulta en una transacció.  

En una de les nostres anteriors entrades del blog, t’expliquem amb més detall què és i com funciona la borsa. 

Claus per iniciar-te en borsa  

1. Aprèn els conceptes bàsics  

Abans de començar a invertir, és crucial educar-se sobre els fonaments del mercat de valors. Familiaritza’t amb conceptes com a accions, bons, fons d’inversió, ETF i diversificació. Entendre com funcionen els mercats, com es valoren els actius i com es veuen afectats per factors econòmics i polítics t’ajudarà a prendre decisions més informades i prudents.  

No fa falta ser tot un expert del món de les finances, però si tenir una mica estudiats els conceptes bàsics que faran que les teves primeres vegades invertint en borsa siguin més senzilles. 

2. Defineix els teus objectius financers  

Defineix els teus objectius financers i el teu horitzó temporal abans de començar a invertir. Estàs buscant creixement a llarg termini, ingressos regulars o preservació de capital? Tenir metes clares t’ajudarà a determinar la teva estratègia d’inversió i el tipus d’actius en els quals hauries de concentrar-te.  

3. Coneix el teu perfil inversor  

A l’hora de realitzar qualsevol mena d’inversió, necessitem conèixer el nostre perfil. Això ho determina la nostra situació personal, i, sobretot, la nostra rendibilitat, el risc que vulguem assumir i l’assequibilitat. Per fer-ho, has de contestar les següents preguntes: quina rendibilitat desitges obtenir, quin risc estàs disposat a assumir i quina liquiditat necessites. La teva edat també influeix en això, ja que depenent d’en quina etapa del cicle vital et trobis, podràs decantar-te per un tipus o un altre d’inversió. 

4. Comença per productes financers senzills  

Per als inversors principiants, és recomanable començar amb instruments d’inversió simples i fàcils d’entendre, com a fons indexats o ETF que repliquen índexs amplis del mercat. Aquests instruments ofereixen una exposició diversificada a un ampli conjunt d’actius i són una excel·lent opció per aquells que busquen una forma fàcil i eficient d’invertir en el mercat de valors.  

 5. Diversifica la teva cartera  

La diversificació és clau per reduir el risc en la teva cartera. No posis tot els teus diners en un sol tipus d’actius, o d’una sola companyia. Distribueix les teves inversions entre diferents classes d’actius, sectors industrials i geografies per a mitigar el risc i aprofitar les oportunitats de creixement en diferents àrees. 

6. Inverteix a llarg termini  

La inversió a curt termini sempre significa menys potencial de guanys. Si estens l’horitzó temporal de les teves inversions, pots assumir més riscos per obtenir majors rendiments finals. Així que un dels millors consells si estàs començant a invertir en borsa és que comencis amb les inversions a mitjà o llarg termini. El termini mínim que has de considerar és d’almenys cinc anys.  

Iniciar-te a invertir en borsa pot ser un procés costós i complicat al principi, però amb aquestes claus, pots augmentar les teves possibilitats d’èxit i construir una cartera sòlida i rendible al llarg del temps. Conèixer el mercat i conèixer el teu perfil inversor són la porta per poder construir una llarga relació d’inversió en borsa. Recorda que la inversió en borsa és un viatge a llarg termini, i la paciència i la perseverança són clau per aconseguir els teus objectius financers.