Articles guardats
8 consells sobre seguretat en línia  

Actualitat Banca digital

8 consells sobre seguretat en línia  

En l’actualitat, els ciberatacs estan a l’ordre del dia, i amb la quantitat de canals digitals que existeixen i utilitzem, és molt fàcil que caiguem en algun frau per equivocació. Dins dels nostres dispositius electrònics guardem molta informació personal i privada que ha d’estar protegida per evitar possibles estafes.  

Protegir-te davant d’aquesta mena de fraus és primordial per aconseguir una navegació en internet segura. Per això, avui compartim amb tu 8 consells sobre seguretat en línia que has de conèixer. 

1. Utilitza contrasenyes segures  

Les contrasenyes són una de les majors febleses de la ciberseguretat. Les persones solen triar contrasenyes que siguin fàcils de recordar i, per tant, fàcils d’endevinar per als pirates informàtics. A més, utilitzar la mateixa contrasenya en diversos llocs posa el teu perfil en major risc. Si un hacker obté les teves credencials d’un lloc web, pot accedir als teus altres comptes fent servir les mateixes credencials d’inici de sessió.  

Tria contrasenyes úniques i sòlides per a cadascuna dels teus comptes i perfils. Les contrasenyes han d’incloure una combinació de lletres majúscules i minúscules, números i caràcters especials. Evita usar informació personal predictible, com a noms o dates de naixement, i considera l’ús d’un administrador de contrasenyes per mantenir les teves contrasenyes segures i organitzades. 

2. Utilitza l’autenticació de dos factors  

L’autenticació de dos factors proporciona una capa addicional de seguretat en requerir un segon mètode de verificació, com un codi enviat al teu telèfon mòbil, a més de la teva contrasenya. Habilitar aquest tipus d’autenticació en els teus comptes en línia pot ajudar a prevenir l’accés no autoritzat fins i tot si la teva contrasenya es veu compromesa. L’autenticació de dos factors disminueix la probabilitat que pugui produir-se un ciberatac. 

3. Assegura’t d’usar una connexió a Internet segura  

Segur que has escoltat més d’una vegada que no has de connectar-te a xarxes Wi-Fi públiques. Però hi ha vegades que el seu ús és inevitable quan estem fora de casa o en un altre país. Al connectar-te a una xarxa pública, no tens control directe sobre la teva seguretat, la qual cosa podria deixar-te vulnerable davant de ciberatacs.  

Per aquest motiu, et recomanem que quan utilitzis un Wi-Fi públic, evitis costi el que costi realitzar transaccions personals que comportin usar claus, contrasenyes o una altra informació personal (operacions bancàries, compres en línia, iniciar sessió en alguna App…). 

4. Ves amb compte amb els enllaços sospitosos  

Pensa-ho dues vegades abans de clicar en enllaços d’SMS fraudulents (empreses de transport per a la recollida d’enviaments inexistents, entitats financeres avisant de bloquejos de targeta, companyies elèctriques oferint tarifes de descompte…) i abans de descarregar-te arxius o d’instal·lar aplicacions. Els dispositius mòbils poden ser infectats amb un malware que agafi el control del teu telèfon i suplantar-te la identitat.  

Donar-li un cop d’ull a l’adreça de correu electrònic pot ajudar-te a determinar la seva validesa. Si el nom de l’empresa està mal escrit, o el correu electrònic prové d’un domini públic, és probable que no sigui legítim. 

5. Mantingues els teus dispositius actualitzats  

Assegura’t que tots els teus dispositius, inclosos telèfons intel·ligents, ordinadors i tauletes, estiguin actualitzats amb les últimes versions de programari. Les actualitzacions solen incloure correccions per a vulnerabilitats de seguretat conegudes, per la qual cosa és important instal·lar-les tan aviat com estiguin disponibles.  

Això és especialment important per a les aplicacions que contenen informació sobre pagaments, salut o altres dades confidencials sobre un usuari. 

6. Revisa sovint els teus comptes i Apps  

Fes sovint una revisió dels teus comptes, sobretot bancaris, per intentar identificar qualsevol moviment estrany que doni l’avís d’alarma d’un possible ciberatac. Tenir els teus comptes revisats pot evitar que un frau o una estafa arribi a més, ja que la ràpida intervenció és una de les millors solucions.  

7. Evita compartir informació personal  

Limita la quantitat d’informació personal que comparteixes en les xarxes socials i ajusta la configuració de privacitat per controlar qui pot veure el teu contingut. Evita publicar informació delicada, com a números de telèfon, direccions o detalls d’ubicació, i pensa dues vegades abans d’acceptar sol·licituds d’amistat de persones que no coneixes en la vida real. 

8. Realitza còpies de seguretat de les teves dades  

Regularment, realitza còpies de seguretat de les teves dades importants, com fotos, documents i arxius. Utilitza serveis d’emmagatzematge en el núvol segurs o unitats externes i assegura’t que les teves còpies de seguretat estiguin encriptades per protegir la teva informació en cas de pèrdua, robatori o mal del dispositiu.

 

Què fer si has estat víctima d’alguna mena de frau  

Si sospites que has pogut ser víctima d’alguna mena de frau, és important que segueixis els següents passos:  

  • Bloqueja les teves targetes: pots fer-ho mitjançant l’App del teu banc o de manera telefònica en la majoria d’entitats bancàries.  
  • Actualitza periòdicament les teves claus d’accés  
  • Bloqueja l’accés a les teves Apps bancàries  
  • Analitza amb antivirus: Analitza amb un antivirus l’ordinador des del qual has accedit a la web sospitosa per a garantir que no tens cap malware instal·lat en ell.  
  • Revisa els teus comptes: Mantingues una revisió diària els següents dies per intentar identificar qualsevol moviment que no sigui teu (tant xarxes socials, com Apps bancàries)  

La seguretat en línia és un aspecte crucial de la nostra vida digital. Seguint aquests consells i practicant hàbits segurs en línia, pots protegir la teva informació personal, evitar ser víctima de fraus i mantenir la integritat dels teus dispositius i comptes en línia.