8 consells per protegir la teva informació financera

24 d’abr. de 2025 Lectura: 4 minuts

La teva informació financera és especialment sensible. Si un delinqüent hi tingués accés, podria utilitzar-la per operar amb les teves targetes de crèdit o amb el teu compte corrent.

Afortunadament, totes les entitats financeres de prestigi, com Caixa Enginyers, adopten mesures de seguretat per evitar que això passi. Tanmateix, per prevenir incidents, cal que tu també hi estiguis molt atent, sobretot en l’àmbit digital.

En aquest article, compartim amb tu 8 consells que et poden ajudar a protegir la teva informació financera.

1. No comparteixis les teves dades en línia

Un dels principis més importants per protegir la teva informació financera és mantenir segures les dades de la teva targeta de crèdit. Aquesta targeta és unipersonal, és a dir, només tu hauries de tenir accés al seu número, data de caducitat i codi de seguretat (CVV). Compartir aquestes dades amb altres persones, sigui en línia o de manera presencial, pot posar en risc la teva informació financera i facilitar l’accés de tercers als teus diners.

2. Fes servir contrasenyes sòlides i úniques

Evita les contrasenyes fàcils d’endevinar, com ara dates d’aniversari o noms de mascotes. Utilitza combinacions de lletres, números i caràcters especials. A més, és important que les teves contrasenyes siguin úniques per evitar que el pirateig d’un compte afecti també altres comptes.

Hi ha pàgines web gratuïtes que generen contrasenyes segures per als teus comptes d’una manera senzilla i ràpida.

3. Activa la verificació en dos passos

Sempre que sigui possible, activa la verificació en dos passos (2FA). Aquesta mesura és especialment segura quan està vinculada a un dispositiu específic, com el teu telèfon mòbil, ja que, sense ell, no es podrà accedir a la teva informació financera.

4. Mantingues actualitzat el teu programari de seguretat

Actualitzar regularment el teu programari de seguretat és una de les mesures més importants per protegir la teva informació financera i personal davant de les ciberestafes, cada vegada més freqüents.

Els ciberdelinqüents busquen constantment vulnerabilitats en els sistemes, programes i dispositius que utilitzem diàriament. Aquestes vulnerabilitats són errors o debilitats del programari que poden ser explotades per obtenir accés no autoritzat a les teves dades, infectar el teu equip amb programari maliciós (malware) o robar la teva informació confidencial, com ara contrasenyes, dades bancàries o números de targetes de crèdit.

5. Usa només connexions segures

Assegura’t que les adreces de les pàgines web en què introdueixes les teves dades comencen per “https://” i no per “http://”. La primera indica una connexió xifrada que protegeix la teva informació; la segona, no.

La diferència és clau, ja que “https” ofereix una capa addicional de seguretat en xifrar la informació que es transfereix entre el navegador i el servidor del lloc web. Aquest xifratge protegeix les teves dades de possibles atacs o intercepcions per part de ciberdelinqüents.

6. Evita les xarxes wifi públiques

No facis transaccions ni accedeixis a informació confidencial a través de xarxes wifi públiques. Són poc segures i et podries convertir en víctima d’un atac. T’expliquem breument per què no són segures:

  • Manca de xifratge: moltes xarxes públiques no xifren adequadament les dades que circulen entre el teu dispositiu i el punt d’accés. Això vol dir que qualsevol informació que enviïs o rebis —com ara contrasenyes, dades bancàries, correus electrònics o missatges— pot ser interceptada fàcilment per un atacant.
  • Accés compartit: com que les xarxes públiques permeten la connexió simultània de múltiples usuaris, qualsevol persona connectada a la mateixa xarxa podria intentar accedir a les teves dades si no hi ha mesures de seguretat adequades.
  • Xarxes falses: els ciberdelinqüents també poden crear punts d’accés wifi que semblen legítims, però estan dissenyats per robar informació. Aquestes xarxes poden tenir noms enganyosos, com ara “Wifi Gratis” o “Hotel Wifi”, i, un cop t’hi connectes, l’atacant pot controlar la informació que envies i reps.

7. Ves amb compte amb el phishing

Sovint, els estafadors suplanten la identitat d’una entitat financera per obtenir la informació de les seves víctimes. Les estafes més habituals es produeixen mitjançant SMS i correus electrònics. Abans de fer qualsevol operació, verifica la identitat del teu interlocutor.

8. Revisa els teus comptes

Consulta regularment els moviments del teu compte corrent i de les teves targetes de crèdit per assegurar-te que no s’ha produït cap transacció sospitosa.

Les entitats financeres adopten mesures de seguretat molt rigoroses per garantir la privacitat de les teves dades. Ara bé, també és fonamental que tu siguis conscient de les amenaces i riscos existents i adoptis bones pràctiques com les que t’hem explicat. No requereixen gaire temps ni esforç i, a canvi, et protegeixen davant del frau.