Articles guardats
Aquests són els finalistes de la 7a edició del Premi Idees Innovadores Isabel P.Trabal (I) 

Concurs Fundació

Aquests són els finalistes de la 7a edició del Premi Idees Innovadores Isabel P.Trabal (I) 

Aquest 2024 es celebra la 7a edició del Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal organitzat per la Fundació Caixa Enginyers, un concurs que té com a principal objectiu impulsar el desenvolupament de projectes innovadors que generin impacte social i solucions per millorar els mitjans de vida, donant prioritat a projectes en els àmbits de l’enginyeria, la tecnologia i la sostenibilitat. 

Enguany, s’han presentat 269 projectes, entre els quals s’han seleccionat 10 finalistes a través d’una avaluació del seu Business Model Canvas seguint criteris com la innovació, el realisme d’aplicació, la viabilitat i les oportunitats de creixement.  

La Fundació ofereix als finalistes un seguiment en grup i individual del projecte, amb 10 mentories personalitzades per poder aterrar al màxim cadascuna de les idees  proposades. Es reconeixerà el millor projecte amb un premi de 10.000 € i 5.000 € més si la idea guanyadora constitueix empresa en els 12 mesos següents a rebre el premi. 

Et presentem els primers 5 finalistes 

VenpraLab 

La principal solució que ofereix VenpraLab és reduir la quantitat de residus orgànics per generar energia renovable, concretament el biogàs. Actualment, la generació d’aquest gas renovable a gran escala pot ser de cost elevat, a causa dels temps de latència i retard en el creixement i optimització de la colònia de bacteris productors de biogàs. Amb el sistema proposat aconseguim reduir el cost del biogàs en un 30% respecte a altres combustibles fòssils com el Gas Natural, amb un cost de producció de 55 €/MWh vs. 80 €/MWh del Gas Natural. 

Les activitats d’aquest projecte se centren en la recerca basada en la microbiologia, i desenvolupament de tecnologies relacionades amb el biogàs, amb l’objectiu d’eficiències i generació d’aquest amb eines microbiologies i d’intel·ligència artificial. 

MENOStrash 

Aquest projecte resol la necessitat de reciclar la deixalla tèxtil de manera circular utilitzant-la com a matèria primera per a fer penjadors. Això permet a les empreses tancar el seu cicle productiu, millorar les seves mètriques de sostenibilitat i complir amb la llei, evitant comprar plàstic i mostrant el seu compromís de manera tangible. 

Ofereixen penjadors duradors, amb una capacitat de fins a 25 kg, resistents a la humitat i que es converteixen en un element de traçabilitat mitjançant codis QR imitant el passaport de lot. 

El principal avantatge de MENOStrash rau en la seva fabricació sense plàstic ni tòxics, utilitzant les mateixes deixalles tèxtils de les empreses i realitzant el procés a Espanya. 

LE3 SYSTEM 

Aquest producte es basa en un sistema físic que vol contribuir en el desenvolupament de ciutats més segures i resilients per la crisi climàtica. Aposta per un futur on la mobilitat sostenible estigui arrelada en les nostres comunitats, sent una realitat tangible per a tots mentre cuidem el medi ambient. En aquest sentit, millorar la qualitat de vida comunitària implica  garantir una major accessibilitat i seguretat viària i també recuperar i reutilitzar de manera eficient les aigües residuals per mitigar les sequeres i generar beneficis addicionals. 

Aquest projecte es basa en la seva capacitat per abordar de manera integral els desafiaments urbans, oferint solucions que beneficien tant a la comunitat com al medi ambient. 

Solucions per protegir l’agricultura, principalment secà, davant les sequeres 

El principal problema que resol aquest projecte és disposar d’aigua quan el necessiten els cultius i no plou. Com s’està apreciant al Senegal, controlar i gestionar la poca aigua que té el país provoca que la producció dels camps de cultiu passi de 4 a 12 mesos, cobrint part de les necessitats d’autoconsum. S’ha generat un cercle virtuós de treball començant per la construcció de la instal·lació i el grup de persones que estan treballant en la cura i recollida de collites. La característica del producte, que a més és també el seu avantatge competitiu és que es pot adaptar perfectament a cada necessitat, completament camaleònic.  

Les activitats clau del projecte consisteixen a fer els estudis necessaris dels clients que s’han de conquerir, per introduir les diferents solucions relacionades amb els problemes de l’aigua. Un cop detectada la necessitat de cada client, s’estudiaran els terrenys, la pluviometria local i l’època de pluges, per assegurar l’òptim funcionament de la instal·lació.  

Beyond Reality AR 

La proposta de valor de Beyond Reality AR es basa a oferir una experiència de realitat augmentada única, destacant unes pantalles transparents sense retroil·luminació. Aquest innovador enfocament assegura un ús intensiu sense problemes oculars, a diferència dels dispositius convencionals que causen fatiga i estrès visual. Garanteixen un valor enorme en proporcionar a les empreses un servei que inclou la personalització d’aplicacions a mesura permetent realitzar una optimització de processos industrials i logístics, la qual cosa es tradueix en un estalvi significatiu en temps de distribució i gestió, a més de reduir els costos derivats a errors de producció oferint instruccions precises projectades en l’espai visual de cada usuari. 

Vols conèixer els  altres cinc finalistes? Te’ls desvelem la setmana vinent en el pròxim article del blog!