A l’anterior entrada del blog vàrem anunciar que la Fundació Caixa Enginyers ha tornat a organitzar aquest 2024 el Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal, una iniciativa que ajuda a desenvolupar nous projectes innovadors dedicats a millorar la vida de les persones i el medi ambient, i vàrem presentar els cinc primers finalistes i els seus projectes.
En aquesta nova publicació us desvelem la resta de projectes finalistes del Premi Idees Innovadores.
Et presentem la resta de finalistes
EcoPhos
EcoPhos ofereix equips d’electrodiàlisis per a la recuperació eficient de fòsfor d’aigües residuals, abordant la contaminació i la necessitat de recuperació sostenible de recursos. Aquests equips destaquen per la seva tecnologia avançada amb membranes selectives i elèctrodes d’alta eficiència, optimitzant l’extracció i reduint costos operatius. L’avantatge competitiu de EcoPhos rau en la seva major eficiència i enfocament ambiental. El preu de venda dels equips és de 80.000€, mentre que el seu cost de producció és de 55.000€, oferint una solució rendible i ecològica per a plantes de tractament.
EcoPhos ofereix valor a empreses de tractament d’aigües residuals, agricultors i la societat. Les empreses es beneficien econòmicament de la venda de fòsfor recuperat, mentre que els agricultors reben un fertilitzant essencial, contribuint tots dos a la sostenibilitat ambiental.
ALLERDETECT
Allerdetect desenvolupa un dispositiu portàtil per a detectar al·lergògens en aliments, oferint una solució de confiança per a persones amb al·lèrgies alimentàries. Utilitza tecnologia PCR i fluorescència dual per a identificar múltiples al·lergògens amb alta sensibilitat. És compacte, fàcil d’usar en qualsevol entorn, i millora significativament la qualitat de vida i seguretat alimentària dels seus usuaris.
SwiftON
Aquest és un projecte que té com a principal públic hotels i allotjaments turístics que busquen reduir el consum d’aigua i millorar la seva sostenibilitat. Aquest dispositiu IoT guia els hostes a utilitzar menys aigua durant les dutxes, proporcionant dades de consum que ajuden els establiments a gestionar millor els seus recursos hídrics. És una solució per a empreses compromeses amb l’impacte ambiental i la innovació en l’hostaleria.
A més, incorpora una instal·lació senzilla que no requereix canvis en la fontaneria ni en l’electricitat, utilitza intel·ligència artificial per detectar i monitorar la durada de les dutxes i proporciona dades detallades del consum d’aigua als hotels. El seu principal avantatge competitiu és la combinació d’eficiència en el consum d’aigua amb una experiència gamificada pel client, sense frustrar-los ni tallar l’aigua, a més de l’impacte positiu en la imatge de sostenibilitat dels hotels.
Boia undimotriu universal
La boia undimotriu ofereix una solució sostenible i eficient per a diversos segments.
- Per a propietaris d’embarcacions privades, redueix la dependència de combustibles fòssils i augmenta autonomia de preu competitiu.
- Les empreses de transport marítim i pesca poden reduir costos i millorar la seva reputació ambiental amb boies interconnectades.
- Ports i autoritats portuàries implementen una xarxa de boies que proveeix sistemes portuaris, reduint costos i impacte ambiental.
- Organitzacions de conservació marina es beneficien d’una boia de materials reciclats que promou la sostenibilitat i dona suport a la recerca.
- Governs i autoritats locals poden complir objectius ambientals i millorar la qualitat de vida amb aquesta solució renovable, mitjançant acords de compra o incentiu.
HarvNext
Normalment, quan se li proposa una tecnologia desconeguda a un agricultor, es pretén que sigui aquest qui s’adapti a ella. Aquesta iniciativa cerca situar l’agricultor al centre, no pas l’eina. Ofereix accessibilitat i una reducció de la burocràcia i de la dependència a través d’un processament de dades, recopilades de manera autònoma per un sensor mitjançant una capa d’intel·ligència artificial. D’aquesta forma, s’obtindran resultats i conclusions sobre l’anàlisi, i sobre aquesta base, es traslladaran a l’agricultor els pròxims passos a prendre en la seva finca per a minimitzar riscos i maximitzar la productivitat. Això està previst fer-ho a través d’una interfície de WhatsApp, perquè cada agricultor implicat només hagi de demanar i rebre la informació d’una manera fàcil.
Aquest innovador sensor proveeix de resultats selectius i d’una resolució més gran que la que ofereixen els satèl·lits.
¡El pròxim 23 de juliol coneixerem el projecte guanyador de la 7ª edició del Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal! ¡Estigueu atents!