Articles guardats
Com podem fomentar la moda circular?

Actualitat Economia sostenible

Com podem fomentar la moda circular?

L’augment de la producció i el consum de peces fast fashion està generant un greu problema de residus i explotació de recursos. Només a Espanya, el 90 % de la roba rebutjada acaba en abocadors, és a dir, un total de 800.000 tones de tèxtil l’any. És urgent apostar per iniciatives que realitzin una gestió adequada en la indústria i impulsar la moda circular.

Què és la moda circular?

La moda circular és un model de producció i consum de la indústria tèxtil que aposta per aprofitar al màxim els recursos i reduir tot el possible la matèria primera. Aquesta és una alternativa sostenible al model actual, en la qual l’usuari té un rol actiu i fonamental. Aquest sistema aposta per la prevenció, la reutilització, la reparació i el reciclatge tantes vegades com sigui possible, a més d’optimitzar al màxim els processos creatius i productius, promovent un ús conscient i racional de recursos amb l’objectiu de reduir l’impacte i la deixalla sobre el medi ambient.

La premissa no només es basa a mantenir els productes en circulació la major quantitat de temps possible mitjançant l’ús de les tres erres, “reduir, reutilitzar i reciclar”, sinó que també incideix en cinc factors clau:

 1. Materials reutilitzables: evita l’ús de materials no sostenibles.
 2. Energia renovable: reemplaça les fonts d’energia per aquelles renovables i respectuoses amb el medi ambient.
 3. Petjada de carboni: redueix la petjada de carboni del sector tèxtil.
 4. Administració dels recursos hídrics: redueix la petjada hídrica durant tot el procés de producció.
 5. Justícia social: combat la discriminació per sexe, fomenta una igualtat d’oportunitats i denuncia el treball i l’explotació infantil en el sector.

Com pots iniciar-te en la moda circular?

 1. Compra només allò que necessitis: compra peces que realment satisfacin les teves necessitats i es puguin fer servir durant molts anys.
 2. Inverteix en peces de qualitat: aposta per roba de més durabilitat.
 3. Allarga el temps d’ús: es pot allargar la vida útil de la nostra roba si es tenen en compte una sèrie d’indicacions per a la seva conservació, com, per exemple, seguir les instruccions de l’etiqueta per a la seva rentada.
 4. Promociona el comerç local: una altra clau de la moda circular és fer costat a petites empreses locals per promoure també l’economia local.
 5. Compra roba de segona mà: pots fer-ho tant en botigues físiques com en mercats ambulants i mercats benèfics, o fins i tot a través de plataformes en línia com ara Wallapop i Vinted.
 6. Revisa les etiquetes de la teva roba: tingues en compte les etiquetes dels productes i aposta per aquelles peces de comerç just.
 7. Fes upcycling: redissenya aquesta peça que ja no fas servir i converteix-la en un nou producte.
 8. Cuida la teva roba: renta les peces delicades a mà amb productes més naturals i menys abrasius.

A Caixa d’Enginyers creiem fermament en el sector de la moda sostenible i circular. Acabar amb la compra compulsiva del sistema lineal i tradicional (produir-consumir-rebutjar) és fonamental per al progrés i l’adopció dels ODS. Per a la societat, el fet de comprar peces barates de fast fashion sense pensar més enllà dels processos de producció insostenibles és temptador, però cal prendre consciència de la necessitat d’aquest canvi en els hàbits. Aquest és un compromís pel benestar ambiental i social.

No et perdis el nostre últim episodi!