El canvi climàtic propiciarà l’aparició de noves pandèmies en els pròxims anys, segons un estudi de la Universitat de Georgetown. Cada vegada veiem més animals que fugen del seu hàbitat perquè es deteriora per l’augment de temperatures, per la regressió dels boscos i per l’avançament de la urbanització. A causa d’això, els ecosistemes es redistribueixen geogràficament i podrien donar-se més de 300.000 “primeres trobades” entre espècies. En barrejar-se per primera vegada, aquests mamífers formaran noves comunitats, un terreny fèrtil per a nous encreuaments d’infeccions, essencialment virals.
A mesura que passin els anys, la terra continuarà escalfant-se i els animals es veuran obligats a fugir dels seus hàbitats cap a uns altres més pròxims a regions de grans poblacions humanes, fet que provocarà un risc més gran de transmissió de milers de virus amb altres mamífers i humans.
L’ONU adverteix de l’aparició de noves pandèmies
L’impacte de la COVID-19 durant aquests últims anys ha estat devastador en tots els àmbits de la societat, però no és la primera pandèmia a la qual s’ha enfrontat l’ésser humà. Del començament de segle ençà, la població s’ha enfrontat a diverses epidèmies infeccioses: SARS el 2003; pandèmies de grip entre 2009 i 2010; MERS el 2012; virus l’Ebola a partir de 2014; i l’actual.
Per això, les Nacions Unides adverteixen que existeixen prop d’uns 850.000 virus que tenen la capacitat d’infectar els humans i de portar una nova pandèmia, per la qual cosa auguren que la COVID-19 no serà l’última, i que tindran efectes massius en la població. Malgrat això, moltes pandèmies es podrien haver evitat si s’hagués alentit l’augment de la temperatura global erradicant la desforestació massiva i l’agricultura industrial i imposant-hi determinades mesures a temps. Per tant, una de les possibles solucions per frenar l’avançament de noves pandèmies és cuidar el medi ambient i actuar amb determinació enfront de l’emergència climàtica.
El respecte pel medi ambient, una de les possibles solucions
No obstant això, la societat, davant l’arribada de la COVID-19, ha continuat danyant els ecosistemes amb residus com els plàstics d’un sol ús de les màscares, guants o les ampolles de gel desinfectant. En conseqüència, apareix un cercle viciós en el qual com més creix l’impacte negatiu que suposa l’activitat humana en el planeta accelerant així els efectes del canvi climàtic, més probabilitats tenim de generar noves pandèmies en els pròxims anys. Per aquest motiu, és convenient lluitar per un món més sostenible i saludable i atendre cadascun dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030.