Articles guardats
COP28: el principi de la fi dels combustibles fòssils

Actualitat Economia sostenible Social

COP28: el principi de la fi dels combustibles fòssils

En un món cada vegada més afectat per fenòmens climàtics extrems, s’han creat organismes i institucions per tal de revertir el efectes adversos que està provocant el canvi climàtic. Un dels  principals organismes per prendre decisions respecte a aquests temes és la Conferència de les Parts.  

Del 30 de novembre al 13 de desembre es va celebrar a Dubai la 28a edició de la Conferència de les Parts (COP28). Més de 60.000 participants de diferents llocs del món van convergir en aquesta trobada, en la qual van subratllar la importància global i la necessitat urgent de frenar el canvi climàtic. T’expliquem tot el que has de saber sobre aquesta 28a edició. 

D’on sorgeix la Conferència de les Parts? 

La Conferència de les Parts, coneguda com a COP per les seves sigles en anglès (Conference of the Parties), fa referencia a una sèrie de reunions internacionals en què els països signataris d’un tractat o acord ambiental es reuneixen per discutir i negociar mesures per abordar els desafiaments ambientals globals. La primera COP es va celebrar el 1997 a Kyoto, utilitzant aquest terme principalment en el context de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC), tot i que també s’aplica a altres acords internacionals. 

La COP és l’òrgan decisori suprem d’un tractat ambiental específic. Cada país signant té el dret de ser representat en la COP i de participar en les negociacions. Aquestes reunions anuals congreguen líders governamentals, representants de la societat civil, experts ambientals i altres parts interessades. 

L’objectiu principal de la COP és actualitzar les metes climàtiques dels països i avaluar l’impacte de les mesures adoptades i els èxits assolits en els acords i tractats, amb l’objectiu de procurar l’estabilització dels gasos amb efecte d’hivernacle. 

COP28: cap a la reducció dels combustibles fòssils 

Del 30 de novembre al 13 de desembre, es va dur a terme la 28a edició de la Conferència de les Parts, a la qual van assistir més de 60.000 participants de tot el món. Aquest esdeveniment no va ser simplement una reunió anual, sinó un fòrum de diàleg i presa de decisions. La COP28 va representar una oportunitat única perquè les nacions compartissin experiències, establissin compromisos més ambiciosos i col·laboressin en solucions innovadores per combatre els efectes del canvi climàtic. 

Més de 120 països van donar suport a la Declaració de la COP28 sobre Clima i Salut, mentre que més de 130 es van unir a la Declaració sobre Agricultura, Alimentació i Clima, consolidant així un compromís global per avançar en l’acció climàtica. 

L’acord sobre els combustibles fòssils va ser el punt culminant de la conferència. Després de negociacions intensives que van prolongar la conferència un dia més, es va aconseguir un consens per a la “transició cap a l’abandó dels combustibles fòssils”. Tot i que l’acord final no va incloure la retirada progressiva del petroli, el carbó i el gas que molts esperaven, sí que va representar un avanç significatiu. 

Els compromisos principals de la COP28 tenen el potencial de transformar significativament les polítiques i economies globals. Els mediadors van aconseguir compromisos per triplicar la capacitat d’energies renovables i duplicar l’eficiència energètica per a l’any 2030. 

Compromís de Caixa Enginyers amb la sostenibilitat 

A Caixa Enginyers reconeixem la importància d’estar alineats amb els avenços de la COP28. El nostre enfocament en inversions sostenibles reflecteix el compromís amb la descarbonització, la transició energètica i l’adaptació al canvi climàtic. A través de les nostres inversions no només busquem obtenir rendiments financers atractius, sinó també impulsar un impacte ambiental positiu per tal de contribuir a un futur més sostenible i resilient.