Articles guardats
Dia Internacional de Conscienciació sobre la Pèrdua i el Malbaratament d’Aliments

Actualitat Economia sostenible

Dia Internacional de Conscienciació sobre la Pèrdua i el Malbaratament d’Aliments

Reduir les pèrdues i el malbaratament d’aliments és essencial en un món on el nombre de persones afectades per la fam no ha deixat d’incrementar. Cada dia s’hi perden i malgasten tones i tones d’aliments. Fruit d’aquesta situació, cada 29 de setembre se celebra el Dia Internacional de la Conscienciació sobre la Pèrdua i el Malbaratament d’Aliments. L’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) ha designat aquest dia per contribuir a sensibilitzar sobre la importància d’aquest problema i les seves possibles solucions.

Amb la celebració d’aquest dia es vol contribuir a sensibilitzar sobre la importància d’aquest problema i de les possibles solucions. També a promoure esforços mundials i mesures col·lectives amb la intenció del compliment de la meta 12.3 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Per què és important reduir la pèrdua i el malbaratament d’aliments?

A tot el món, gairebé el 14 % dels aliments produïts es perden entre la collita i la venda al detall, i aproximadament el 17 % de la producció total d’aliments es malgasta (11 % en les llars, 5 % en els serveis de menjars i 2 % en el comerç al detall).

Quan es malgasten aliments, tots els recursos que s’han utilitzat per a la seva producció -com l’aigua, la terra, l’energia, la mà d’obra i el capital- es desaprofiten. A més, l’eliminació dels aliments en abocadors genera emissions de gasos d’efecte d’hivernacle (GEH), fet que contribueix al canvi climàtic. També pot tenir repercussions negatives en la seguretat alimentària i la disponibilitat d’aliments, i contribuir al fet que augmenti el cost de l’alimentació.

Així, doncs, pren importància la necessitat d’adoptar accions i nous enfocaments per a la reducció de la pèrdua i el malbaratament d’aliments. Cal adoptar aquestes mesures a escala mundial i local per aprofitar al màxim els aliments que produïm. S’han de crear noves maneres de treballar i bones pràctiques amb la intenció de gestionar la qualitat dels aliments i reduir les pèrdues i el malbaratament d’aliments.

Què pots fer tu per contribuir a reduir les pèrdues i malbaratament d’aliments?

  • Petites quantitats: serveix o menja porcions més petites a casa teva i comparteix amb els teus amics en els restaurants en cas que les porcions siguin molt grans.
  • Reutilitza el que ha sobrat: guarda el que sobri per a un altre àpat o utilitza-ho en un plat diferent o composta-ho.
  • Compra només el que necessites: quan compris, fes-ho amb el cap. Pensa-ho bé i fes una llista només d’allò que necessitis i procura seguir-la. No compris més d’allò que pots consumir.
  • Deixa els prejudicis a un costat: recorda que les fruites i les verdures, tot i que estiguin una mica tocades i siguin “lletges” i irregulars, són igual de bones.
  • Revisa la nevera: emmagatzema els aliments a una temperatura d’entre 1 i 5 graus centígrads. Milloraràs les condicions en fred i la vida útil de l’electrodomèstic.
  • El primer producte que entra és el primer que surt: fes servir els productes que havies comprat anteriorment. Mou els productes més vells al davant del teu rebost o de la nevera i col·loca els més nous al fons.
  • Entendre les dates: “Consumir abans de” indica una data en la qual l’aliment és segur per ser consumit. Mentre que “Consumir preferentment abans de” significa que la qualitat de l’aliment és millor abans d’aquesta data, però continua sent segur per al consum després d’aquesta. Per ajudar al consumidor, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària ha creat la següent infografia: Les dates t’ajuden a no malbaratar aliments.
  • Dona l’excedent, compartir és viure: la donació d’aliments o redistribució alimentària forma part de l’estratègia de lluita contra el malbaratament d’aliments. A més, implica un paper solidari de la nostra societat davant la situació de crisi per la pandèmia que estem vivint.

Els consumidors tenim un paper clau en la reducció del malbaratament alimentari, ja que és a les llars on més malbaratament alimentari es produeix. És important, doncs, que entre tots procurem conscienciar-nos que malbaratant aliments llencem els diners que ha costat produir-los, els recursos naturals invertits i desaprofitem un recurs molt valuós.