Articles guardats
On-demand: producció en funció de les vendes

Actualitat Economia sostenible General

On-demand: producció en funció de les vendes

Actualment, les grans organitzacions aposten per la fabricació massiva d’estoc i ofereixen una gran varietat de productes en grans quantitats. A través de la sobreproducció, entre altres factors, aquestes empreses aconsegueixen preus generalment més baixos que al consumidor li poden semblar més atractius. No obstant això, la qualitat i la durabilitat dels productes poden ser inferiors. A més, aquesta estratègia té unes conseqüències negatives per al nostre planeta. Per això, algunes empreses amb més consciència mediambiental estan implantant una nova estratègia anomenada on-demand.  

Què és la producció on-demand?  

La producció on-demand és una nova estratègia de sostenibilitat que està guanyant popularitat entre algunes empreses. En lloc de produir grans quantitats de producte i esperar que es venguin, aquestes marques només produeixen allò que s’ha comprat. 

La producció on-demand redueix l’excés d’estoc i permet emmagatzemar-lo, per exemple, en un inventari en línia. D’aquesta manera, el risc d’estoc sobrant es redueix, cosa que permet més flexibilitat en termes de personalització de productes i serveis i millora l’eficiència en la cadena de subministrament. Aquesta nova estratègia de producció i comercialització té diversos avantatges ambientals i ètics que us expliquem tot seguit.  

Els avantatges ambientals 

Una dels principals avantatges de la producció on-demand és la reducció del desaprofitament d’inventari. Moltes empreses produeixen grans quantitats d’ítems que no es venen i acaben en el mercat de segona mà o en abocadors. En produir només allò que s’ha comprat, s’evita aquest desaprofitament i s’aprofita al màxim cada producte produït. A més, en no tenir un inventari excessiu, es redueix l’emmagatzematge i l’energia necessària per mantenir-lo.  

La producció on-demand també pot reduir l’impacte ambiental de la producció. En produir només allò que s’ha comprat, es poden reduir les emissions de CO₂ i l’ús de recursos naturals. A més, en no haver de produir grans quantitats, es pot reduir l’ús de maquinària i energia en les factories. 

A més, amb l’on-demand s’intenta evitar la cultura “d’un sol ús”, en la qual els productes es rebutgen ràpidament en lloc de reparar-los o reutilitzar-los. Per això, s’utilitzen materials de més qualitat i atemporals amb l’objectiu de frenar el problema de l’abocador i el canvi climàtic. 

Per tant, la producció sostenible és necessària per reduir l’impacte ambiental i social.  

 Els avantatges ètics  

La producció on-demand també és un benefici ètic, ja que evita la producció massiva en factories on pot haver-hi condicions laborals inadequades. En produir només allò que s’ha comprat, es redueix la necessitat de treballar en condicions extremes i es pot millorar la qualitat de vida dels treballadors a les fàbriques. A més, en no haver de produir grans quantitats, es pot reduir la pressió sobre els treballadors i millorar les condicions laborals. 

Limitacions  

No obstant això, és important esmentar que la producció on-demand també té les seves limitacions. En aquest tipus de producció, l’usuari pot trigar més a rebre una comanda, ja que el producte es produeix després de la seva comanda. A més, per a les empreses, els costos de producció poden ser més alts a causa de la necessitat de produir peces de manera individual. Finalment, per a algunes marques pot ser difícil adaptar-se a aquesta estratègia, ja que requereix més flexibilitat i adaptabilitat en la producció, un fet que no totes poden implantar amb facilitat.  

En quins sectors podem trobar aquest tipus de producció?  

El principal sector en el qual s’està implantant és la indústria de la moda. En els últims anys, les grans empreses del sector de la moda han optat per la moda fast fashion i han arribat a produir fins a vint col·leccions l’any. Aquest sistema de producció i de comercialització no és compatible a llarg termini amb la cura del medi ambient.  

Per aquest motiu, algunes marques estan optant per apostar per models de producció més sostenibles com la moda on-demand. A través d’aquesta modificació aconsegueixen crear col·leccions més atemporals amb peces de més qualitat i durabilitat amb l’objectiu d’adaptar-se a la demanda dels seus clients, alhora que procuren respectar al màxim el medi ambient. De la mateixa manera, també poden millorar les condicions laborals dels seus empleats i evitar els desaprofitaments d’estoc, juntament amb les conseqüències negatives que aquestes pràctiques impliquen.  

Una estratègia sostenible per al futur del planeta  

La producció on-demand és una estratègia sostenible que té un impacte positiu en la reducció del desaprofitament d’inventari, en la reducció d’emissions de CO₂ i en la millora de les condicions laborals. Des de Caixa d’Enginyers volem animar els consumidors a triar marques que promoguin aquests valors en la seva producció, com són la sostenibilitat i l’ètica laboral. 

Educació financera: quins són els productes financers més comuns?

Actualitat Finances General

Educació financera: quins són els productes financers més comuns?

L’educació financera ens permet entendre el funcionament dels diners tant en l’àmbit individual com en l’àmbit col·lectiu. A més, ens ajuda a prendre decisions informades sobre com administrar les nostres finances personals i planificar el nostre futur financer. Una part important de l’educació financera és entendre les diferències entre els distints productes financers disponibles, ja que cadascun d’ells té les seves pròpies característiques i riscos. Però, en primer lloc, hem d’entendre el concepte de “producte financer”.

Continue reading

UniSCool, guanyadora de la 10a edició del Premi Emprenedoria de la Fundació Caixa d’Enginyers

Actualitat Fundació

UniSCool, guanyadora de la 10a edició del Premi Emprenedoria de la Fundació Caixa d’Enginyers

La Fundació Caixa d’Enginyers llança cada any el Premi Emprenedoria per a la Ciència, la Tecnologia, la Innovació i la Sostenibilitat, i enguany commemora la seva desena edició. L’objectiu d’aquests premis consisteix a reconèixer el talent i l’excel·lència professional de les empreses que emergeixen actualment en la nostra societat amb la finalitat de potenciar el seu negoci i així beneficiar el seu desenvolupament.… Continue reading

Quin és el tipus d’hipoteca més adequat per a la teva situació financera?

Actualitat Finances

Quin és el tipus d’hipoteca més adequat per a la teva situació financera?

Estàs buscant la millor opció d’hipoteca per a la teva nova llar? Des de Caixa d’Enginyers t’explicarem quins son els tipus d’hipoteques més habituals i les principals diferències. Som conscients que entre totes les opcions pot ser difícil decidir quina és la millor per a la nostra situació financera. Per això, avui volem ajudar-te a entendre les diferències i a prendre una decisió informada sobre els diferents tipus d’hipoteques disponibles i com poden condicionar el teu futur financer.… Continue reading

Perspectives econòmiques i financeres del primer trimestre del 2023

Actualitat Finances

Perspectives econòmiques i financeres del primer trimestre del 2023

El dilluns passat, vam viure l’acte “Claus de l’economia, mercats financers i estratègia d’inversió 2023”, una sessió presentada i moderada per Joan Cavallé, director general de l’Entitat, i en la qual en Bas Fransen, director de Mercat de Capitals de Caixa d’Enginyers, i en Xavier Fàbregas, director de Caixa Enginyers Gestió, van presentar les perspectives econòmiques i financeres del primer trimestre del 2023.Continue reading

Nous hàbits i tendències, una oportunitat per a les mútues, mutualitats i caixes

Actualitat Experts Finances

Nous hàbits i tendències, una oportunitat per a les mútues, mutualitats i caixes

El passat 11 de gener, l’agència de notícies Servimedia va acollir una taula rodona sobre els “Nous hàbits i tendències, una oportunitat per a les mútues, mutualitats i caixes”. Hi van participar el nostre director de Negoci Assegurador, Xavier Ballano; el president de Pelayo, Francisco Lara; el conseller delegat de Legálitas, Luis del Pou; i el CEO de Mutual Mèdica, Antonio López.  

Durant la taula rodona van sorgir diverses aportacions interessants sobre els nous hàbits i tendències que van sorgir el 2022 i que seguiran el 2023. 

Continue reading

Com podem estalviar energia amb la calefacció?

Actualitat General

Com podem estalviar energia amb la calefacció?

Amb l’arribada del fred, la calefacció es converteix en una gran aliada a casa nostra, que sovint augmenta la factura de la llum durant els mesos més freds. 

A més a més, les llars consumeixen més energia del que pensem. De fet, es preveu que el consum d’energia a casa augmenti un 65 % el 2050. Per aquest motiu, són importants les noves polítiques i regulacions que tenen com a objectiu reduir la petjada de carboni i mantenir l’escalfament global per sota dels 1,5 °C respecte a l’etapa preindustrial.  

Continue reading

55 anys al costat de les nostres sòcies i socis

Cooperatiu General

55 anys al costat de les nostres sòcies i socis

El  passat mes de setembre, Caixa d’Enginyers, cooperativa de crèdit de serveis financers i asseguradors, va celebrar els seus 55 anys d’història. Des de la seva creació l’any 1967, l’Entitat ha consolidat el model de banca cooperativa i responsable, compromesa amb la societat i el planeta, valors que formen part de l’ADN del Grup.… Continue reading

Com funciona el sistema de recompensa per reciclar

Actualitat Economia sostenible

Com funciona el sistema de recompensa per reciclar

D’acord amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 12 de l’ONU, es planteja la necessitat d’aconseguir un cicle de producció i consum sostenible i responsable amb el planeta. Dins d’aquesta meta, una de les estratègies que els països han d’implementar és la de les 3 R: reduir, reutilitzar i reciclar. Si ens centrem en reciclar, cal destacar que el simple fet de separar els diferents tipus de materials i llençar-los als seus contenidors corresponents pot tenir grans beneficis en el medi ambient.… Continue reading