Articles guardats
La Fundació al detall: Educació i excel·lència professional

Fundació

La Fundació al detall: Educació i excel·lència professional

Des de Caixa d’Enginyers continuem amb el nostre compromís de maximitzar i incrementar l’impacte social de la inversió que destina la Fundació a projectes socials, mediambientals i educatius. Els projectes i aliances que durant el 2019 s’han sumat als realitzats anteriorment han permès que el conjunt de l’impacte i valor social generat s’hagi multiplicat per 3’8. En aquest article ens acostem a la Fundació i portem tots els projectes que conformen l’eix “Educació i excel·lència professional”.

Continue reading

Vehicle híbrid: una aposta per la mobilitat sostenible

Economia sostenible Ingenium Shopping Social

Vehicle híbrid: una aposta per la mobilitat sostenible

Encara que ja fa molts anys que els cotxes híbrids van sortir al mercat, avui dia continuen havent-hi dubtes i desconeixement sobre aquest tipus de vehicle. Aprofitant que el nostre servei Ingenium Renting disposa de diferents ofertes de vehicles híbrids de Toyota i Lexus, en el post d’avui parlarem d’aquesta manera de mobilitat, que principalment aposta pel medi ambient.

Per consultar totes les nostres ofertes: Ingenium Renting

Què és un cotxe híbrid?

Tots els vehicles compten amb un mitjà per emmagatzemar energia -un dipòsit de combustible- i una màquina que és capaç de transformar aquesta energia en moviment per propulsar el cotxe. El vehicle híbrid és aquell que té dos o més magatzems d’energia i dues o més màquines destinades a transformar aquesta energia en moviment. Bàsicament, és un cotxe impulsat per dos motors de diferent naturalesa.

Per exemple, si ens referim a un híbrid elèctric (el més comú), ens trobem, d’una banda, un motor de combustió i, de l’altra, un motor elèctric. D’aquesta manera, el cotxe utilitza o alterna totes dues fonts d’energia.

Quins són els avantatges principals?

 1. Respecte pel medi ambient

L’avantatge principal del cotxe híbrid i per a allò que neix en la seva concepció original és per ser més respectuós amb el medi ambient. Aquests vehicles, en combinar motor elèctric amb un altre de combustió interna, redueixen les emissions entre un 25 % i un 50 % respecte als cotxes tradicionals, un fet diferencial que provoca que cada vegada més conductors es decantin per aquesta opció.

 1. Consum reduït

Que tota la càrrega no recaigui sobre el motor de combustió interna implica que aquests vehicles consumeixen molt menys, cosa que es nota en la despesa i estalvi en combustibles fòssils. Com ja hem esmentat, les emissions es redueixen entre un 25 % i un 50 %, i el consum entre un 15 % i un 30 %, depenent de diversos factors. Per exemple, els no endollables estalvien més, ja que els endollables gasten també en consum de llum.

 1. Avantatge fiscal

Avui dia, l’impost de matriculació del vehicle es calcula en referència als trams percentuals corresponents al nivell d’emissions. Així que, quan es matricula un d’aquests automòbils de baixes emissions, la quantitat a abonar es redueix notablement, i fins i tot estan exempts en aquest tram.

Quant a l’impost de circulació, també disminueix bastant el pagament. Encara que aquestes bonificacions depenen de cada localitat i ajuntament, tots ofereixen descomptes importants als híbrids, als híbrids endollables i, per descomptat, als elèctrics.

 1. Conducció eficient

Amb aquesta mena de vehicle també es guanya en conducció eficient. La seva despesa reduïda es nota especialment en circulació per ciutat. Aquí és on la motorització elèctrica actua amb més presència, per la qual cosa l’estalvi és més gran.

 1. La conducció en ciutat

A baixes velocitats, es maximitza el rendiment en entorn urbà i es redueix de manera dràstica el consum. Aquests vehicles utilitzen la motorització elèctrica i generen electricitat en la frenada, per la qual cosa l’energia augmenta i la despesa en combustible és mínima, gairebé imperceptible.

 1. El so

A baixes velocitats, aquests cotxes són a penes audibles. Són molt silenciosos. Un dels grans problemes dels vehicles tradicionals és la contaminació sonora, un problema que amb el cotxe híbrid pràcticament desapareix.

 1. El manteniment

Atès que el motor de combustió interna està menys exigit i la motorització elèctrica ha evolucionat molt, el manteniment del vehicle és més baix, més barat i molt més còmode.

Què són els bons socials i quins criteris han de seguir per a la seva emissió?

Actualitat Finances Glossari

Què són els bons socials i quins criteris han de seguir per a la seva emissió?

A diferència dels bons verds, els quals destinen els recursos obtinguts al finançament o refinançament de projectes ecològics, els bons socials busquen finançar projectes amb l’objectiu de mitigar un problema social determinat com, per exemple, l’accés a un habitatge assequible o a subministraments bàsics, la generació d’ocupació o l’empoderament socioeconòmic.… Continue reading

La Fundació al detall: reinserció laboral i acció social

Fundació Social

La Fundació al detall: reinserció laboral i acció social

Des de Caixa d’Enginyers continuem amb el nostre compromís de maximitzar i incrementar l’impacte social de la inversió que destina la Fundació a projectes socials, mediambientals i educatius. Els projectes i aliances que durant el 2019 s’han sumat als realitzats anteriorment han permès que el conjunt de l’impacte i valor social generat s’hagi multiplicat per 3’8. En aquest article ens acostem a la Fundació i portem tots els projectes que conformen l’eix “reinserció laboral i acció social”.… Continue reading

S’accentua la divergència entre actius financers i economia real

Actualitat Experts Finances Mercats

S’accentua la divergència entre actius financers i economia real

Els principals actius de risc van recuperar bona part de les pèrdues provocades per la irrupció del coronavirus a l’empara de l’estabilització de la situació sanitària en alguns països, juntament amb el suport dels estímuls monetaris i fiscals adoptats per la majoria d’economies a escala mundial. Malgrat que el nombre de contagiats superen els 10 milions i que el continent americà està patint el període amb més nombre d’infectats, la propagació de la pandèmia sembla estar relativament sota control en els focus geogràfics inicials -Europa i Xina-, fet que està permetent la reactivació de les seves economies. D’altra banda, el passat 7 de juliol, l’OMS va confirmar que vint-i-una vacunes es trobaven en fase d’assaig clínic.

Si bé durant els primers mesos del 2020 la falta de visibilitat va dificultar l’estimació de l’impacte del coronavirus, actualment la mitjana de les projeccions agregades pel consens d’analistes es troba estabilitzada. Segons l’última previsió publicada per l’FMI, les projeccions van assenyalar una caiguda del ‑4,9 % del PIB mundial el 2020 i una posterior recuperació el 2021 (5,4 %). La previsió corresponent a 2020 i a 2021 en la zona euro és del -10,2 % i del 6,0 %, respectivament. A tot això, paga la pena assenyalar que hi ha un grau d’incertesa inusitadament elevat entorn d’aquestes projeccions perquè es fonamenten en presumpcions sobre l’esdevenir de la pandèmia. D’altra banda, les principals dades econòmiques publicades (PMI, peticions de subsidi per desocupació, confiança del consumidor, etc.) mostren una tendència alcista des de la irrupció de la COVID-19, encara que provenen d’un punt de partida molt baix.

Tal com assenyalàvem, l’actuació dels bancs centrals per mitigar l’impacte del coronavirus en l’economia ha continuat sent contundent. El Banc Central Europeu va llançar un nou programa de compra d’actius (PEPP) per import de 600.000 milions d’euros que, juntament amb el paquet anterior, sumen 1,35 bilions d’euros -equivalent a l’11,3 % del PIB europeu-. Aquest programa s’executarà al llarg del 2020 i la primera meitat del 2021, amb reinversió dels venciments, almenys, fins a finals del 2022. Per la seva part, la Reserva Federal va començar a comprar bons corporatius en el mercat secundari, un mecanisme que encara no s’havia utilitzat. A més, va actualitzar les seves projeccions econòmiques: espera un descens del PIB equivalent al -6,5 % per a aquest any seguit d’un repunt del 5,0 % el 2021. D’altra banda, J. Powell va confirmar que no té intenció d’apujar els tipus d’interès de referència abans del 2023.

Pel que fa als instruments de política fiscal, la CE va anunciar un nou paquet d’estímul per import de 750.000 milions d’euros amb càrrec al Fons de Reconstrucció, finançat amb emissions emparades des del pressupost europeu, dels quals 500.000 milions d’euros s’atorgarien en forma de subvenció i 250.000 milions d’euros en forma de préstec, si bé no es va arribar a un acord per part dels líders respecte a l’estructuració del paquet d’estímul a causa de la divergència d’opinions entre l’eix més reticent (Holanda, Àustria, Suècia i Dinamarca) i la resta. Finalment, el període de negociació s’allargarà fins al juliol. D’altra banda, el Departament del Tresor dels Estats Units podria presentar un nou pla d’ajuda valorat en fins a 3 bilions de dòlars, que inclouria ajudes a Estats i Governs locals i pagaments directes als ciutadans, entre d’altres.

El repunt en l’optimisme inversor va mantenir els rendiments dels bons governamentals durant els dos últims mesos del primer semestre del 2020, malgrat l’increment en els nivells de deute públic fruit de les polítiques fiscals expansives. El Bund a 10 anys es va ampliar en 13 p.b. per situar el seu rendiment en el -0,454 %. D’igual manera, el Treasury va fer el mateix en ampliar el seu rendiment lleugerament (2 p.b.) fins a aconseguir nivells equivalents al 0,656 %.

En l’àmbit microeconòmic, pel que fa a la temporada de resultats empresarials corresponents al primer trimestre del 2020, prenent com a referència les companyies que formen l’índex S&P 500, el 58 % van batre les previsions d’ingressos (+1 % de creixement) i el 65 % han fet el mateix quant a benefici per acció (-8 %). A Europa, usant com a referència l’Euro Stoxx 600, els ingressos van caure un -5 % (64 % van batre estimacions) i el BPA es va contreure un -24 % (55 %). El diferencial entre tots dos índexs es deu, principalment, al fet que l’inici de les restriccions a la mobilitat a Europa es va produir abans que als Estats Units i, a més, les mesures de confinament adoptades van ser més restrictives. D’altra banda, els sectors més afectats a banda i banda de l’Atlàntic van ser petroli i gas, materials bàsics, béns i serveis de consum i industrials.

Les pujades generalitzades dels principals selectius des de la vall assolida durant la segona meitat de març no van aconseguir situar els rendiments del 2020 en terreny positiu. L’Euro Stoxx 50 va avançar un 10,5 % en el període que comprèn els mesos de maig i juny, si bé durant l’any acumula una caiguda del 13,7 %. Mentrestant, l’IBEX 35 es va anotar una pujada del 4 ,5 % durant els dos últims mesos i va situar el seu rendiment anual en el -24,3 %. A l’altre costat de l’Atlàntic, l’S&P 500 es va apreciar un 6,45 % durant el període, si bé encara es troba en números vermells (-4,0 %) durant l’any. Per la seva banda, el Dow Jones Industrial Average i el Nasdaq van situar els seus rendiments en el 6,0 % i el 13,2 %, respectivament, aconseguint rendibilitats acumulades al tancament de juny del -9,55 % i del +12,1 % (en terreny positiu influenciat pel sector tecnològic, format per companyies els models de negoci de les quals no han estat impactats i en alguns casos, fins i tot, han estat afavorits per la pandèmia). Finalment, el rendiment dels mercats emergents, mesurats a través de l’MSCI Emerging Markets, ha estat equivalent al 7,6 % durant els dos últims mesos i del -10,7 % des que es va iniciar l’any.

D’altra banda, el preu del cru va rebotar un 62,9 %, si bé el seu rendiment durant l’any continua sent clarament negatiu (-34,6 %) a causa de l’empitjorament de les perspectives econòmiques. Per la seva part, l’or ha pujat un 17,4 % del començament d’any ençà (+5,6 % en els dos últims mesos) a causa de la incertesa generada per la COVID-19. Finalment, la paritat euro/dòlar es va situar en 1,1234 al tancament del període des d’1,0955 al tancament d’abril i 1,1213 a finals de 2019.

Vuitena edició del Premi Emprenedoria, promogut per la Fundació

Concurs Fundació

Vuitena edició del Premi Emprenedoria, promogut per la Fundació

La Fundació Caixa d’Enginyers llença aquest any la vuitena edició del Premi Emprenedoria per a la Ciència, la Tecnologia, la Innovació i la Sostenibilitat.

L’objectiu és premiar el talent i l’excel·lència professional de les empreses que emergeixen actualment a la nostra societat amb la finalitat de potenciar el seu negoci i així beneficiar-ne el desenvolupament.… Continue reading

Perspectives econòmiques i financeres 2020

Actualitat Finances Mercats

Perspectives econòmiques i financeres 2020

Les perspectives econòmiques i financeres per a Espanya, Europa i el món en general s’han vist dràsticament impactades per la crisi de la COVID-19 i les mesures necessàries de contenció.

Quines han estat les conseqüències per a l’economia, la política monetària i els mercats financers?

El tancament parcial de gran part de les economies mundials, de manera simultània durant diversos mesos, ha generat un xoc temporal per a l’economia tant des de la demanda com des de l’oferta. Aquest impacte temporal ha generat una forta desacceleració econòmica a escala mundial.Continue reading

Què són els criptoactius, criptomonedes o criptodivises?

Actualitat Finances Mercats

Què són els criptoactius, criptomonedes o criptodivises?

Els criptoactius, també anomenats criptomonedes o criptodivises, es defineixen com una representació digital de valor no emesa ni garantida per un banc central ni per una autoritat pública, no necessàriament associats a una moneda de curs legal, que no tenen la consideració de moneda o divisa, però que són acceptats per persones físiques i jurídiques com a mitjà que pot transferir-se, emmagatzemar-se o negociar-se per mitjans electrònics.

Continue reading

Dia Internacional de la Conservació del Sòl

Actualitat Social

Dia Internacional de la Conservació del Sòl

Com cada 7 de juliol, avui se celebra el Dia de la Conservació del Sòl, una jornada que té l’objectiu de conscienciar la població mundial sobre la importància que té la conservació del sòl per als humans, els animals i les plantes. I és que la terra té un paper fonamental dins del fràgil equilibri mediambiental.

Realment, hem de reflexionar en com afecta la contaminació o l’explotació excessiva dels sòls a la destrucció del medi ambient. En molts casos, i en particular quan les persones parlen sobre el canvi climàtic, el sòl roman en un segon pla. No obstant això, aquest recurs és substancial per combatre’l. Com en el cas dels oceans, els sòls poden absorbir gran quantitat de diòxid de carboni, un fet que contribueix a mitigar l’impacte de les emissions de CO₂ en el planeta.

“La terra productiva és la nostra base, perquè cada cosa que nosaltres fem comença i es manté amb la sostinguda productivitat de les nostres terres agrícoles”.

Hugh Hammond Bennett, pioner en el camp de la conservació del sòl.

Què és la conservació del sòl?

La conservació del sòl inclou totes aquelles tècniques i pràctiques enfocades en l’ús i manteniment sustentable dels sòls que són utilitzats com a recurs natural, tant en l’agricultura com en la silvicultura i la ramaderia.

Pel fet que la pèrdua dels sòls constitueix un dels principals problemes ambientals a escala mundial, la seva conservació es considera de vital importància per garantir que els diversos factors ecològics, climatològics, hidrològics, socials, econòmics i culturals interaccionin entre si.

Per què és important la conservació del sòl?

El sòl, a més de servir com a suport per a les plantes i animals, també serveix de substrat per al creixement de la vegetació, fet que garanteix els nutrients necessaris per a totes les espècies.

Ja són diversos els estudis que han estimat que la naturalesa per si mateixa pot trigar uns 200 anys a aconseguir produir 1 centímetre de sòl fèrtil. Per aquesta raó, és realment important protegir-lo i cuidar-lo per garantir la seva conservació, ja que, en cas contrari, és capaç d’empobrir-se en molt poc temps.

Quines són les causes de la degradació del sòl?

Entre les causes més importants es troben:

 1. Erosió: desgast de la superfície terrestre per la fragmentació dels materials.
 2. Transport: trasllat dels detritus d’un lloc a un altre.
 3. Meteorització: canvi de les roques en contacte amb el vent, l’aigua, etc.
 4. Sedimentació: dipòsit de sediments que arriba a originar roques sedimentàries.
 5. Maneig inadequat de les terres de cultiu, fet que crea un desequilibri dins del sistema productiu.
 6. La població del món obliga a comptar amb, almenys, mil milions d’hectàrees de terrenys agrícoles per garantir les seves necessitats alimentàries. Aquest fet suposa la constant pressió sobre el potencial productiu dels sòls, així com dels recursos naturals en general.

Quina és la conseqüència més gran?

La desertificació, que és un procés de degradació ecològica en el qual els sòls fèrtils perden totalment o parcialment la seva capacitat productiva. Per conèixer més sobre aquest fenomen, et recomanem consultar l’article “Dia Mundial de Lluita contra la Desertificació i la Sequera” del nostre blog.

Conservació del Sòl

Bosses de plàstic d’un sol ús: un perill real per al planeta

Social

Bosses de plàstic d’un sol ús: un perill real per al planeta

Recentment, s’ha celebrat el Dia Internacional Lliure de Bosses de Plàstic, una data que té un objectiu molt clar: reduir les bosses de plàstic d’un sol ús i fomentar el seu consum responsable. I és que el seu ús s’ha convertit en un dels hàbits més quotidians i també un dels més perjudicials per al medi ambient.

Continue reading

Utilitzant aquest lloc web, estàs acceptant l'ús de cookies Més informació

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close