Articles guardats
55 anys d’història com a entitat cooperativa

Cooperatiu Economia sostenible General Social

55 anys d’història com a entitat cooperativa

El 29 de setembre passat va ser un dia especial per a l’Entitat: vam fer 55 anys! Des de la nostra creació, l’any 1967, hem consolidat un model de banca cooperativa i responsable, compromesa amb la societat i el planeta, uns valors que formen part del nostre ADN. Volem compartir algunes de les fites més importants i que caracteritzen el que som avui.

Continue reading

Dia Internacional de Conscienciació sobre la Pèrdua i el Desaprofitament d’Aliments

Actualitat Economia sostenible

Dia Internacional de Conscienciació sobre la Pèrdua i el Desaprofitament d’Aliments

El nombre de persones afectades per la fam no para d’augmentar, cosa que contrasta amb les tones d’aliments que es malgasten cada dia. Davant aquesta situació, en el Dia Internacional de Conscienciació sobre la Pèrdua i el Desaprofitament d’Aliments, fem una crida a l’acció tant al sector públic com al privat amb la finalitat d’establir mesures per reduir la pèrdua i el desaprofitament d’aliments.

Si parlem de dades a escala global, prop del 14 % dels aliments produïts es perden entre la collita i la venda minorista. A això se suma el fet que aproximadament el 17 % de la producció total d’aliments es malgasta, la qual cosa equival a un 11 % en les llars, un 5 % en els serveis de menjars i un 2 % en el comerç al detall.

 

Per què és important reduir la pèrdua i el desaprofitament d’aliments?

Quan malgastem un aliment, desaprofitem tots els recursos que es van utilitzar per a la seva producció, com l’aigua, la terra, l’energia, la mà d’obra i el capital. A més, malgastar-los suposa l’emissió d’una gran quantitat de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH), la qual cosa també contribueix al canvi climàtic.

Aquesta efemèride també es pot veure reflectida en l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, més concretament en la meta 12.3 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, en la qual es demana que es redueixi a la meitat el desaprofitament d’aliments per capita mundial en la venda al detall i entre els consumidors i que es redueixi la pèrdua d’aliments en les cadenes de producció i subministrament.

Tal com diu la FAO, “ja que la població mundial continua creixent, el nostre repte no hauria de ser com conrear més aliments, sinó com reduir-ne la pèrdua i el desaprofitament de manera sostenible. Es tracta d’una necessitat immediata si la nostra intenció és augmentar al màxim l’ús dels aliments produïts per alimentar i nodrir més persones” (FAO, 2019).

Només ens queden vuit anys abans d’aconseguir la meta que proposa l’ODS 12, i per això des de Caixa d’Enginyers també volem recalcar la urgència d’ampliar-ne les mesures amb la finalitat de reduir la pèrdua i el desaprofitament d’aliments. Si ho aconseguim, tindrem l’oportunitat d’obtenir beneficis immediats en el clima i, al mateix temps, de millorar la sostenibilitat global dels nostres sistemes alimentaris, cosa que podrà garantir uns millors resultats en matèria de nutrició i en favor del planeta en benefici de les generacions actuals i del futur.

El Grup Caixa d’Enginyers va signar, fa quatre anys, la seva adhesió al Pacte Mundial de les Nacions Unides, que té com a objectiu principal promoure la incorporació dels deu principis de sostenibilitat en els àmbits dels drets humans, el medi ambient, les normes laborals i la lluita contra la corrupció en les activitats empresarials de tot el món, així com canalitzar accions que ajudin a aconseguir els ODS. Les entitats financeres juguem un paper clau per a la consecució d’aquests objectius. D’acord amb la nostra estratègia de sostenibilitat, continuem avançant en els tres objectius que estan alineats amb els objectius estratègics de l’Entitat i sobre els quals té més capacitat d’impacte. Aquests tres ODS són els següents: treball decent i creixement econòmic (ODS 8); indústria, innovació i infraestructura (ODS 9); i acció pel clima (ODS 13).

ODS-cat

L’augment de les catàstrofes mediambientals

Actualitat Social

L’augment de les catàstrofes mediambientals

L’Agència Europea de Medi Ambient (AEMA) defineix els desastres naturals com a canvis violents, destructius en el medi ambient, la causa dels quals no és l’activitat humana, sinó els fenòmens naturals. És ben cert que sempre han format part dels processos evolutius de la terra, però durant el segle XXI s’han produït amb més freqüència i severitat.

Continue reading

Dia Mundial Sense Cotxes: alternatives i beneficis de sumar-nos a aquesta data

Actualitat Economia sostenible

Dia Mundial Sense Cotxes: alternatives i beneficis de sumar-nos a aquesta data

Cada 22 de setembre, en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat, se celebra el Dia Mundial Sense Cotxes. La Comissió Europea va declarar aquesta efemèride l’any 2000 amb l’objectiu de conscienciar les institucions i la ciutadania sobre les conseqüències de l’ús excessiu del cotxe a la ciutat, així com sobre els beneficis d’utilitzar altres mitjans més sostenibles com el transport públic, la bicicleta o els desplaçaments a peu.… Continue reading

Dia Internacional de la Preservació de la Capa d’Ozó 2022

Actualitat Economia sostenible Social

Dia Internacional de la Preservació de la Capa d’Ozó 2022

Com cada any, avui, 16 de setembre, celebrem el Dia Internacional de la Preservació de la Capa d’Ozó. Aquest gas que es troba a l’atmosfera és essencial per preservar la vida en el planeta, ja que ens protegeix dels efectes nocius dels raigs solars. Malauradament, certs productes químics fan malbé la capa d’ozó i posen en perill els éssers vius que habiten el planeta.

Continue reading

Què és l’estrès financer i com ens afecta?

Actualitat Finances

Què és l’estrès financer i com ens afecta?

Segons un informe publicat pel Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, la salut mental és una de les grans afectades quan s’experimenta una situació financera poc favorable. Si alguna vegada has patit per les teves finances personals, segurament has tingut el que es coneix com a estrès financer. Els experts defineixen l’estrès financer com l’angoixa davant una situació econòmica d’incertesa o a conseqüència de dificultats econòmiques.… Continue reading

El Pacte Verd Europeu o Green Deal: què és i quins són els seus objectius

Actualitat Economia sostenible

El Pacte Verd Europeu o Green Deal: què és i quins són els seus objectius

El canvi climàtic i la degradació del medi ambient que estem vivint són una amenaça tant per a Europa com per a la resta del món. Per superar aquests reptes es va crear el Pacte Verd Europeu, que busca transformar la UE en una economia moderna, eficient en l’ús dels recursos i competitiva.… Continue reading

L’acidificació dels oceans: per què es produeix i quines són les seves conseqüències?

Actualitat General

L’acidificació dels oceans: per què es produeix i quines són les seves conseqüències?

Els oceans i els mars representen prop del 71 % de la superfície del planeta i contenen més del 95 % de l’aigua de tot el planeta. Si mirem la Terra des de l’espai, no pot passar desapercebuda la seva importància, i és per això que moltes vegades l’anomenem planeta blau. Però som conscients de quines són les seves problemàtiques ambientals? Per donar resposta a aquesta pregunta, avui parlem de l’acidificació dels oceans.
Continue reading

Sostenibilitat, gastronomia i medi ambient

Actualitat Economia sostenible

Sostenibilitat, gastronomia i medi ambient

Malbaratament d’aliments i ODS

Actualment, hem agafat el mal hàbit de malbaratar tot aquell menjar que ja no té una pinta excel·lent o que ja porta alguns dies oblidat a la nevera. D’aquesta manera, es perden milers de tones d’aliments cada any. De fet, s’estima que en els països rics es desaprofiten prop d’un 50 % dels aliments, mentre que hi ha uns 800 milions de persones que passen gana al món. Per exemple, a Catalunya, es llencen uns 35 kilograms per persona l’any.Continue reading