Articles guardats
Els 7 errors financers més comuns  

Finances General

Els 7 errors financers més comuns  

La gestió de les finances personals és una habilitat crucial que impacta directament en la nostra qualitat de vida i estabilitat econòmica. En moltes ocasions no som conscients que hi ha accions de la nostra vida quotidiana que poden afectar les nostres finances, i que, amb només ser conscients d’elles, ja podem millorar el nostre control financer.  

Tranquil, no estàs sol en això. Hi ha una sèrie d’errors financers que solen ser comuns en molts de nosaltres i que tenen una fàcil solució. Avui t’expliquem els 7 errors financers més comuns i com fer-los front. 

1. No comptar amb un fons d’emergència  

Un fons d’emergència és essencial per cobrir despeses inesperades, com a reparacions del cotxe, emergències mèdiques o pèrdua d’ocupació. Sense un fons d’emergència, és fàcil recórrer a deutes per manejar aquests imprevistos.   

Una de les coses que pots fer per evitar recórrer a deutes és establir un fons d’emergència que cobreixi almenys de tres a sis mesos de despeses bàsiques. Automatitza els teus estalvis per aquest fons per assegurar-te que va augmentant mes a mes i va fent-se sòlid. 

2. Despeses excessives  

Viure per sobre de les teves possibilitats és un parany financer que pot portar-te a endeutar-te ràpidament. Gastar més del que es guanya és insostenible a llarg termini i pot causar problemes financers significatius. Les famoses despeses “formiga” són els principals causants d’aquest excés de despesa, ja que són a primera vista inofensius, però si et poses a repassar-los, poden arribar a significar grans quantitats de diners.  

Per frenar aquestes despeses excessives ajusta els teus hàbits de despesa per viure dins dels teus mitjans. Revisa i ajusta el teu pressupost regularment per assegurar-te que estàs gastant menys del que guanyes. 

3. No tenir un pla financer  

Un dels principals errors financers que solem cometre és no tenir un pressupost o pla financer. Sense un pressupost, és fàcil perdre el control de les teves despeses i no ser conscient del nivell d’endeutament.  

Per evitar aquest error, crea un pressupost mensual que detalli els teus ingressos i despeses, i fes un seguiment de les teves despeses per assegurar-te que estàs vivint dins de les teves possibilitats. També pots realitzar un pressupost a llarg termini per posar-te metes i objectius financers que t’ajudin a controlar les teves despeses. 

4. No invertir  

Invertir és la millor manera de fer que els diners treballin per a tu. Els estalvis són essencials per a la creació de patrimoni, però si no inverteixes part d’ells, això farà que el poder adquisitiu dels teus diners perdi valor a causa de la inflació.  

Un dels consells que et recomanem seguir és el de buscar assessorament professional, que pugui guiar-te en els primers passos en el món de les inversions. Existeixen molts tipus d’inversió que poden ajustar-se a les teves característiques. 

5. No controlar els pagaments per subscripcions  

Segur que tens molts serveis de subscripció que pagues mes a mes per inèrcia i que segurament no estàs utilitzant. Fes un repàs de totes les teves subscripcions i pensa si realment són necessàries. Segur que trobes alguna que estàs pagant i que no uses. Pot semblar una ximpleria, però a l’any sumen una gran quantitat de diners que podries estalviar-te fàcilment. 

6. Viure amb crèdits  

Les targetes de crèdit poden ser una eina útil, però acumular deutes amb alts interessos és un error financer costós. Els interessos de les targetes de crèdit poden acumular-se ràpidament, convertint-se en una càrrega financera significativa.  

Per a evitar-ho, intenta usar les targetes de crèdit amb responsabilitat. Paga el saldo total cada mes per evitar interessos i mantingues un seguiment de les teves despeses amb targetes de crèdit.  

7. No estalviar per al futur  

Molts posposen l’estalvi per a la jubilació, pensant que encara tenen molt temps per començar. No obstant això, com més aviat millor comencis a estalviar per a la jubilació, més temps tindràs per aprofitar l’interès compost.  

Comença a estalviar per a la jubilació com més aviat millor, fins i tot si només pots estalviar una petita quantitat al principi. Aprofita els plans d’estalvi per a la jubilació, com els plans de pensions o comptes d’estalvi amb avantatges fiscals.  

 

Evitar aquests errors financers comuns pot ajudar-te a millorar la teva salut financera i aconseguir les teves metes econòmiques. La clau és ser proactiu i conscient de les teves decisions financeres. Establir un pressupost, planificar per al futur, diversificar les teves inversions i buscar assessoria quan sigui necessari són passos fonamentals per assegurar un futur financer estable.