Articles guardats
Què és i com funciona la Borsa de valors?

Actualitat Finances

Què és i com funciona la Borsa de valors?

Quan un individu pensa a invertir, són moltes les opcions que pot valorar abans de triar un mètode per a fer-lo. Una de les principals idees que segurament passa per la seva ment sigui la d‘invertir en borsa. El mateix passa amb aquelles grans empreses que busquen finançament. Segurament una de les seves opcions és la sortida a borsa, però què significa realment això? Què comporta invertir o sortir en borsa?  

La Borsa de valors és un component fonamental del sistema econòmic global. La borsa és important tant per als inversors com per a les empreses. Aquestes últimes obtenen finançament i els inversors compren i venen actius financers, establint així un mecanisme clau en les economies dels països. En aquest article t’expliquem què és la borsa i com funciona. 

Què és la boRsa i com funciona?  

La Borsa de Valors és un mercat financer organitzat on es duu a terme la compravenda de valors financers, com a accions o bons. És un lloc físic o virtual on els participants del mercat, com a inversors i institucions financeres, poden comprar o vendre aquests valors.  

La funció principal de la Borsa de Valors és facilitar la interacció entre compradors i venedors, proporcionant un entorn estructurat i regulat per a realitzar transaccions. A través d’aquest mercat, les empreses poden obtenir finançament emetent accions o bons, i els inversors tenen l’oportunitat d’adquirir instruments financers per a diversificar les seves carteres i buscar rendiments. En una Borsa de Valors, els preus dels valors són determinats per l’oferta i la demanda. Quan hi ha més compradors que venedors, els preus tendeixen a pujar, i viceversa. Aquest procés de descobriment de preus es duu a terme en temps real a mesura que es fan les transaccions. La cotització en borsa també proporciona visibilitat i liquiditat per a les accions de l’empresa, permetent als inversors comprar i vendre fàcilment.  

Perquè una empresa cotitzi en borsa ha de complir amb una sèrie de requisits, com demostrar solvència econòmica i transparència davant l’ens regulador. Algunes de les Borses de Valors més conegudes a escala mundial inclouen la Borsa de Nova York (NYSE) als Estats Units, el London Estoc Exchange (LSE) al Regne Unit, la Borsa de Tòquio al Japó i moltes altres en diferents regions del món. 

Participants de la borsa  

Dins de l’ecosistema de les borses de valors, hi ha tres figures que són molt importants: les empreses, els inversors i els intermediaris. A continuació, detallarem cadascun d’ells:  

Empreses  

Les empreses són la figura que busca finançament. Són aquelles que decideixen finançar-se emetent valors, com a accions i bons, en les borses de valors. Les accions són una participació en la propietat d’una empresa, que inclou un dret sobre els guanys i els actius d’aquesta. Com a tal, els accionistes són propietaris parcials de l’empresa. En canvi, els bons signifiquen que l’empresa està manllevant diners que després ha de retornar amb interessos en el futur.  

Les empreses utilitzen els fons recaptats a través de l’emissió de valors per a finançar projectes, expandir operacions, pagar deutes o dur a terme altres activitats estratègiques.    

Intermediaris  

Un broker, també conegut com a corredor de borsa, és un intermediari financer que facilita la compra i venda d’actius financers en el mercat. La seva funció principal és executar les ordres de compra i venda dels clients en el mercat financer, independentment de si el client és un particular, una institució financera o una empresa.  

La funció principal d’un broker és facilitar les operacions entre diferents clients mitjançant la identificació del millor preu, quantitat i condicions de lliurament per a un determinat producte sol·licitat. Caixa Enginyers pot ser un intermediari si vols invertir en borsa. Comptem amb productes que trien les estratègies d’inversió que millor s’adapten a les necessitats financeres segons el perfil inversor del soci o sòcia.  

Inversors  

Són aquelles persones, empreses o institucions que busquen rendibilitat, comprant accions i bons d’aquelles empreses que cotitzen en borsa. Algun dels aspectes claus sobre els inversors són els següents:  

  1. El seu objectiu és la rendibilitat. Un inversor sempre té com a principal objectiu obtenir un rendiment econòmic sobre els recursos invertits.  
  2. Han de ser tolerants al risc. Els inversors estan disposats a assumir uns certs riscos en les seves inversions, amb la finalitat d’aconseguir majors beneficis.  
  3. Diversifiquen. La majoria dels inversors opten per diversificar les seves carteres, per a així distribuir els seus recursos entre diferents classes d’actius i així maximitzar beneficis reduint riscos.  
  4. Investiguen i analitzen abans d’invertir. Els inversors solen realitzar recerques i anàlisis exhaustives abans de prendre decisions d’inversió. Això pot implicar l’estudi dels fonaments d’una empresa, l’anàlisi tècnica dels moviments del mercat, el seguiment de les tendències econòmiques globals i altres factors rellevants. Alguns inversors també consideren factors socials, ambientals i de governança (ESG) en prendre decisions d’inversió, buscant empreses i projectes que promoguin pràctiques sostenibles i responsables.  

Com has pogut comprovar, la Borsa de valors és un component essencial del sistema financer global. Una de les seves principals funcions és la de contribuir al creixement econòmic, ja que, gràcies a la borsa, moltes empreses poden aconseguir aquesta inversió que necessiten per a continuar creixent o constituint-se.