Articles guardats
El gel marí desapareix: nou mínim històric a l’Àrtic

Actualitat Social

El gel marí desapareix: nou mínim històric a l’Àrtic

El mínim de gel marí de l’Àrtic ha arribat enguany a una extensió de 3,74 milions de quilòmetres quadrats, el seu segon nivell més baix des que hi ha registres. Això suposa, sens dubte, una nova alarma sobre la crisi climàtica.

El motiu és que la crisi climàtica està provocant que el gel de l’Àrtic desaparegui més ràpid que mai. Més de tres milions de persones ja han exigit als governs que protegeixin, almenys, el 30 % dels oceans del món per a l’any 2030. Per què és tan important la seva protecció? En aquest article t’ho expliquem.

Què és l’Àrtic?

L’Àrtic és una regió immensa, que ocupa una sisena part de la superfície terrestre: més de trenta milions de quilòmetres quadrats en vint-i-quatre fusos horaris. Gran part de la regió àrtica està coberta per les aigües de l’oceà, que arriba a tenir fins a quatre quilòmetres de profunditat, però també conté enormes extensions de terra ferma.

L’Àrtic funciona com un aire condicionat i d’ell depèn el clima global. En definitiva, el gel de l’Àrtic exerceix de refrigerador global i reflecteix la calor solar cap a l’espai, fet que manté fresc el planeta.

Quin és el problema?

Malgrat que el que succeeix a l’Àrtic repercuteix en tota la Terra, aquest espai és un dels més desprotegits i està obert a múltiples amenaces.

Tres quartes parts de la capa de gel flotant de l’Àrtic han desaparegut en els últims trenta anys. La destrucció del seu gel fa de l’oceà Àrtic un lloc molt més navegable i l’exposa a la pesca massiva i a l’extracció de petroli, gas i minerals. Aquestes circumstàncies generen gran varietat de xoc d’interessos.

“Per poder salvar el gel de l’Àrtic, els experts indiquen que l’augment de la temperatura global ha de situar-se per sota dels 1,5 °C”

A més dels canvis locals que impactaran directament sobre la biodiversitat de l’Àrtic i els seus medis de vida, hi haurà canvis que afectaran diferents parts del planeta. Per exemple, a Espanya, els nostres hàbitats naturals es veuran afectats per l’augment de les temperatures.

Aquestes són algunes dades interessants proporcionades per Greenpeace:

  • L’Àrtic s’escalfa més del doble que qualsevol altre lloc del món.
  • Tres quartes parts de la capa de gel flotant de l’Àrtic s’han perdut en els últims trenta anys.
  • Quatre milions de persones habiten en l’Àrtic i en depenen directament.

“El gel de l’Àrtic podria fondre’s per complet a l’estiu a partir de l’any 2035”

Dr. Peter Wadhams, expert en gel marí