Articles guardats
Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal: talent al servei de la societat

Actualitat Fundació

Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal: talent al servei de la societat

Convertir idees transformadores en empreses capaces de crear un impacte en la societat. Aquesta és la premissa del Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal, creat per la Fundació Caixa d’Enginyers el 2018 per impulsar el desenvolupament de propostes emprenedores relacionades amb la ciència, la tecnologia, la innovació i la sostenibilitat. Amb una dotació de 10.000 euros, el certamen segueix creixent any rere any, tant en qualitat com en participació.

Guanyadora última edició

La guanyadora de l’última edició, la de 2021, ha estat Koa Biotech —abans anomenada Keycatch– i té per objectiu reduir la mortalitat de peixos en piscifactories per infeccions, un problema que causa unes pèrdues econòmiques de 5 bilions d’euros anuals a escala mundial. Aquesta solució innovadora, liderada per la investigadora de la Universitat Pompeu Fabra, Sira Mogas, es basa en un dispositiu que detecta i anticipa l’aparició d’infeccions mitjançant uns sensors que es col·loquen al costat dels tancs i monitoren de forma contínua l’estat de l’aigua.

“La idea és poder crear alarmes anticipades quan es detecti la presència d’algun patogen perquè la piscifactoria pugui actuar de forma anticipada”, explica la Dr. Mogas Díez. El primer prototip ja s’ha desenvolupat i ha aconseguit resultats prometedors, així que el pas següent és fer proves de validació per dur-lo al mercat. Després, el més important serà trobar clients que vulguin provar el producte. “El nostre plantejament és desenvolupar una solució que estigui a l’abast de tots els productors”, aclareix.

Cap a una producció més sostenible

Poder anticipar-se a la infecció abans que aparegui permetrà reduir l’ús d’antibiòtics i substituir-los per tractaments profilàctics que disminuiran la presència de químics en el producte acabat, fet que repercutirà en la seva qualitat, sobretot pel que fa a seguretat alimentària. A més, cal tenir en compte que hi ha piscifactories que es troben en mar oberta, on l’ús d’antibiòtics té un impacte important en els ecosistemes.

Per aquesta raó, reduir pèrdues per mortalitat i tractar les malalties amb menys químics no només contribuirà al fet que la producció sigui més eficient, sinó també més sostenible. Per reafirmar aquest compromís mediambiental, l’objectiu de Koa Biotech és que, en un futur, el seu dispositiu es pugui fabricar amb materials reciclats, com ara xarxes de pesca o plàstics d’un sol ús. Així, Koa Biotech s’erigeix com a solució a un problema que, si bé no és molt conegut, és un dels reptes principals als quals s’enfronta el sector.

L’empenta necessària per dur a terme el projecte

Participar en el Premi Idees Innovadores va permetre a Sira Mogas avançar en el desenvolupament d’una idea de negoci capaç de donar resposta a una necessitat de la indústria alimentària. “Crec que el certamen dona una oportunitat molt bona a gent que té una idea, però no sap quines possibilitats té. Et dona l’empenta necessària per dur a terme el teu projecte”, diu la Sira. Per a això, ens explica que li van ser de gran ajuda les sessions de mentoria que tenen lloc durant el transcurs del concurs, sobretot a l’hora de definir el seu model de negoci. “Reps una visió externa de professionals amb experiència i això t’ajuda molt a evolucionar”, recalca l’emprenedora, que coincideix amb molts dels participants del certamen a destacar l’acompanyament rebut.

Gràcies a aquest premi, batejat en honor a la cofundadora de Caixa d’Enginyers, considerada la primera dona enginyera a Catalunya i la segona a Espanya, diversos projectes que contribueixen a millorar la vida de les persones s’han pogut fer realitat.

Guanyadors edicions anteriors

El guanyador de 2020, Ease Apps, és un conjunt d’aplicacions que facilita l’accessibilitat dels dispositius mòbils a persones amb problemes de mobilitat, com les que pateixen lesions cerebrals, esclerosi múltiple o Parkinson. The Predictive Company, premiada el 2019, ha desenvolupat una tecnologia que permet optimitzar l’ús d’energia per reduir la despesa econòmica i les emissions de CO2. Mentre que l’arquitecte Mario Pascual Ochoa, guanyador de la primera edició del Premi Idees Innovadores, ha llançat el KIT Autònom de Serveis Bàsics, un mòdul compacte que permet disposar de subministraments bàsics, com ara aigua potable o energia, de manera autònoma en situacions d’escassetat, com les que es donen en àrees devastades per catàstrofes naturals o en zones rurals aïllades.

L’impacte del Premi Idees Innovadores no acaba amb la conclusió del certamen, sinó que la relació entre les persones premiades i la Fundació pot seguir en forma de col·laboració professional, com va passar amb The Predictive Company. Altres vegades, la relació entre mentor i pupil transcendeix la fase de selecció del concurs. Aquest va ser el cas de Mogas, que afirma que s’ha sentit molt acompanyada en tot moment. “Ara sé que, si tinc un problema, puc trucar a un dels meus mentors. Per a mi, al final, això és el que té més valor”, conclou.

APUNTA-T’HI: https://premioideasinnovadoras.com/ca/