Articles guardats

Cooperatiu

Comparteixen valors el rugbi i les cooperatives?

Recentment la selecció neozelandesa de rugbi, anomeada All Blacks per ser el negre el color del seu uniforme, va rebre el premi “Príncep d’Astúries” de l’esport. I molts neòfits a aquest esport es van preguntar: Quins valors pot tenir un esport tan violent com el rugbi?

Jo he tingut la sort de ser jugador en actiu, al màxim nivell, durant 15 anys i sóc fill, germà i nebot de jugadors de rugbi, és a dir, una saga; i per això entenc quan el meu pare, de molt jove, em comentava que el rugbi és una escola de la vida.

Els valors són bàsics. No oblidem la seva definició “esport de vilans practicat per cavallers”. Sense valors, seria un esport perillós. La seva noblesa el fa espectacular però sempre dins un comportament esportiu legal i ètic.

valors Rugbi

quins valors comparteix el rugbi amb una cooperativa de crèdit com Caixa d’Enginyers?

Molts són els valors compartits. Posem-ne exemples:

  • CONFIANÇA: És l’objectiu primordial. Bàsica també en un servei financer, et diferencia de la resta de competidors.  En el rugbi, és la confiança cega en el teu equip, en els teus companys. Són els millors i junts aconseguirem els nostres objectius.
  • COMPROMÍS: En el rugbi el compromís de tots els jugadors és total i ajuda a cohesionar a l’equip. No importa la teva procedència, raça, nivell social o cultural, el compromís és de tots amb tots. La teva entitat de crèdit està al teu costat i al servei del teu col·lectiu i la societat en general.  Es dóna el cas que la selecció d’Irlanda unifica a Irlanda i a Irlanda del nord. És una sola selecció.
  • PROFESSIONALITAT: És el que esperes de la teva entitat de crèdit. Que t’ofereixi el que realment és el millor per a tu i les teves circumstàncies. En el rugbi hi ha diferents demarcacions dins de l’equip amb característiques tècniques i físiques totalment oposades. Però la professionalitat i complementarietat dels jugadors és el que fa que l’equip funcioni com una màquina ben greixada. Tots ajuden a tots. I tots són bàsics per al triomf, des d’un pesat, rude i fort davanter, fins a un hàbil, ràpid i destre ¾.

Molts més són els valors compartits com a INTEGRITAT, SERVEI, INNOVACIÓ , INDEPENDÈNCIA, SOLIDESA,… Moltes semblances entre una banca cooperativa, que vol ser l’alternativa a la banca tradicional amb un excel·lent servei als socis i un alt grau de compromís social amb tots els que formem els col·lectius professionals.

I un equip de rugbi, on 15 jugadors (gairebé sempre bons amics entre ells) intenten aconseguir tots els triomfs possibles, mitjançant la seva cohesió com a equip, optimitzant totes les qualitats individuals per aconseguir una millor solució col·lectiva.

El rugbi té molt de cooperatiu i les cooperatives molts valors del rugby. En el que no s’assemblen és que en rugbi el terme “black” és positiu, fa referència al millor equip del món; en finances, la paraula “black” és negativa i algunes vegades il·legal. Caldrà buscar un altre color.