Articles guardats
Micromobilitat, el canvi cap a un sistema de mobilitat més sostenible

Actualitat Economia sostenible

Micromobilitat, el canvi cap a un sistema de mobilitat més sostenible

La micromobilitat està cada dia més present a les grans ciutats. La manera de moure’ns per la ciutat està canviant. Cada vegada més optem per vehicles personals més sostenibles i pràctics —això inclou bicicletes i patinets compartits—, que ens aporten autonomia per desplaçar-nos on i quan vulguem. L’augment dels carrils bici han empès els ciutadans a desplaçar-se amb mitjans de transport més sostenibles. Dins d’aquest nou paradigma, han jugat un paper molt important les empreses de lloguer de bicis i patinets elèctrics, que han crescut exponencialment.

El futur de la micromobilitat

La micromobilitat serà un transport clau a les ciutats del futur. De fet, ja és una “peça essencial” per resoldre els problemes de transport de les grans urbs. El sistema que coneixíem fins ara requereix “solucions innovadores” que siguin segures i viables.

Una anàlisi recent de Frost & Sullivan sobre la industria de la micromobilitat revela que, a escala mundial, esdevindrà una de les formes més atractives de mobilitat sostenible, sobretot gràcies a la seva assequibilitat, seguretat i conveniència. En aquest mateix estudi s’estima que el mercat mundial de la micromobilitat registrarà 31,9 milions de vehicles el 2025.

L’ús compartit de bicicletes representa actualment gairebé el 98 % del volum de la flota del mercat de la micromobilitat. Tot i que l’ús compartit de patinets està guanyant terreny en alguns països.

S’espera que, el 2030, les àrees urbanes amb més de deu milions d’habitants augmentin de les 30 actuals a més de 40 a tot el món. Aproximadament, s’estima que el 65 % de la població mundial viurà en ciutats. La micromobilitat jugarà, doncs, un paper molt important. Contribuirà a reduir la quantitat de vehicles, a disminuir la petjada ambiental i a proporcionar models de transport individuals més sostenibles.

Setmana Europea de la Mobilitat 2021

Un any més, Barcelona se suma a la Setmana Europea de la Mobilitat amb un programa d’activitats organitzades per l’Ajuntament i altres entitats. L’objectiu d’aquestes iniciatives és millorar la qualitat de l’aire, recuperar l’espai públic i promoure la seguretat en la mobilitat de la ciutat. I, al mateix temps, conscienciar sobre la necessitat de reduir l’ús del vehicle motoritzat per aconseguir una ciutat menys contaminada i promoure els mitjans de desplaçament més sostenibles (a peu, en bici i amb transport públic).

Tindrà lloc del 16 al 22 de setembre amb el lema “Fes salut. Mou-te de manera sostenible” i amb la temàtica “Seguretat i salut amb una mobilitat sostenible”. El divendres 17 de setembre se celebra el Park(ing) Day amb una cinquantena d’activitats programades, i el dimecres 22 de setembre, el Dia sense Cotxes, que enguany torna amb activitats ben diverses per tota la ciutat.

Caixa d’Enginyers i la seva aposta per la mobilitat sostenible

En el marc de la mobilitat elèctrica, Joan Cavallé, director general de Caixa d’Enginyers, va clausurar el passat 21 de setembre la jornada sobre “Mobilitat Elèctrica”. Amb l’objectiu de mantenir la reflexió sobre els aspectes més rellevants de la transformació que ha d’implicar el vehicle elèctric. El Grup de Treball de Mobilitat Elèctrica dels Enginyers Industrials de Catalunya ha elaborat aquest cicle de conferències.

En el següent vídeo podeu veure la presentació del Monogràfic de Mobilitat Elèctrica:

D’altra banda, David Murano i Juanjo Llopis estaran a Sitges en l’IMC, International Mobility Congress, a l’espai Fòrum, on parlaran de “Finances per la sostenibilitat, una eina per a l’evolució de la mobilitat”.

Us convidem a tots a participar en aquestes conferències i a apostar per els mitjans de transport sostenibles com ho són aquells que estan emmarcats dins del concepte de micromobilitat.