Articles guardats
Dia Mundial sense Cotxe. Per què ens hi hem de sumar?

Actualitat Social

Dia Mundial sense Cotxe. Per què ens hi hem de sumar?

Cada 22 de setembre se celebra el Dia Mundial sense Cotxe, un dia que pretén demostrar que és possible reduir l’ús de l’automòbil en les grans ciutats.

L’origen de la data es remunta a la crisi petroliera de 1973, quan la preocupació pel subministrament de petroli va impulsar la idea a diversos governs europeus de deixar el cotxe aparcat i promoure mitjans de transport més eficients. Tot i així, no va ser fins a l’any 2000 que la Comissió Europea va declarar el Dia Mundial sense Cotxe.

Què cerca aquest dia?

En definitiva, cerca motivar una consciència molt més ecològica en els ciutadans del món. La iniciativa tracta de potenciar l’ús del transport públic o de la bicicleta o els desplaçaments a peu com a mètodes alternatius al cotxe, així com de conscienciar els ciutadans sobre els efectes nocius dels automòbils en el medi ambient.

Quins són aquests efectes nocius per al medi ambient?

Encara que el cotxe facilita la vida, tenir massa cotxes en una ciutat augmenta significativament la petjada de carboni i ocasiona que el forat de la capa d’ozó creixi encara més.

Al nostre país té especial importància la participació de Barcelona i Madrid, que continuen superant els límits de contaminació permesos per l’OMS. La causa principal d’aquesta contaminació són els gasos procedents de la combustió dels vehicles.

“El cotxe és el causant del 13 % de la contaminació en els 28 països de la UE”

Però, a més, els cotxes no només generen més contaminació ambiental i acústica, sinó que també converteixen els nostres carrers en més insegurs i contribueixen al fet que les persones puguin tenir problemes respiratoris i siguin més sedentàries, cosa que provoca conseqüències en l’organisme.

Com a dada interessant, cada dia aspirem 10.000 litres d’aire que, si està contaminat, és altament perillós per a la nostra salut.

Quines alternatives tenim?

  1. Més trajectes a peu. És freqüent usar el cotxe per a trajectes que fàcilment poden fer-se caminant. Aquesta pràctica no només és nociva per a la nostra salut, sinó que també ho és per al medi ambient. Donem-li la volta!
  2. Bicicleta o patinet elèctric. Són bones opcions si volem reduir la petjada de carboni i, per tant, la contaminació que es concentra en el cor de les ciutats. A més, la bicicleta també és una bona manera de realitzar exercici físic i portar un estil de vida saludable.

“Amb un 8 %, Espanya és el país on més està creixent l’ús de la bicicleta”

Índex Mundial del Ciclisme

  1. Transport públic. Els nuclis urbans més grans d’Espanya estan fent veritables esforços per fomentar l’ús d’un transport menys contaminant entre els ciutadans. Aquesta és la millor opció per a desplaçar-te a llocs que estan lluny per anar-hi caminant. A més, sens dubte, notaràs un gran estalvi a final de mes.
  2. Vehicle elèctric o híbrid. No contaminen i tenen accés lliure per totes les ciutats. Sens dubte, són una manera de traslladar-se de manera sostenible i que compleixen amb tots els beneficis del transport privat.