Articles guardats
Què és la innovació financera?

Actualitat Banca digital Empreses

Què és la innovació financera?

El món canvia a una velocitat vertiginosa, la digitalització s’ha convertit en una aposta segura per a diversos sectors. L’automatització i simplificació de processos gràcies a la tecnologia beneficien empreses, institucions i ciutadans de la mateixa manera.  

El sector financer no ha estat una excepció i ha sabut adoptar aquesta revolució digital innovant i adaptant-s’hi per afrontar els desafiaments que implica aquest nou paradigma.

Descobrint la innovació financera  

La innovació en el sector financer és un procés continu motivat per la necessitat d’adaptació a un entorn en constant canvi. El seu objectiu principal és millorar l’eficiència i seguretat en el sector financer. En aquest procés, és essencial tenir en compte que les necessitats dels clients i les tecnologies estan en constant evolució, per la qual cosa el sector ha d’estar preparat per adaptar-s’hi i transformar-se amb la finalitat d’oferir el millor servei possible, mantenint sempre un equilibri entre eficiència i seguretat. Tot això inclou:

  • Noves formes de processament de transaccions  
  • Noves tecnologies per automatitzar els sistemes d’inversió  
  • Noves solucions per gestionar fons  

Els principals canvis en el sector de les finances  

Són molts els canvis que ha experimentat el sector de les finances durant els últims anys i actualment presenta un panorama digital que anys enrere hagués estat impensable. Entre els principals canvis, destaquem els següents:  

Banca mòbil 

Avui dia, les entitats bancàries ofereixen diversos canals tecnològics (pàgina web, app…) a través dels quals pots realitzar tot tipus de gestions financeres. Gràcies a aquests canals, els usuaris estalvien temps i diners sobretot en desplaçaments perquè des de casa seva poden gestionar i fer operacions fàcilment.  

A través de la banca mòbil, es pot rebre informació del banc, fer transaccions, recàrregues i pagaments en línia, de manera fàcil i segura, les 24 hores del dia. A Caixa d’Enginyers tenim una banca mòbil des de la qual els clients poden realitzar les seves operacions més fàcilment que mai. S’adapta al teu dispositiu (mòbil o tauleta) perquè puguis utilitzar-la quan i com tu vulguis. 

Fintech  

El terme fintech és una abreviatura de “tecnologia financera” en anglès, i es refereix a les empreses i les solucions tecnològiques que utilitzen la innovació i la tecnologia per oferir serveis financers de manera més eficient, convenient i accessible. En altres paraules, fintech és l’aplicació de la tecnologia en el sector financer per crear noves maneres de prestar serveis, gestionar transaccions i dur a terme activitats relacionades amb els diners.  

Fintech inclou:  

  • Pagaments i transferències  
  • Préstecs i finançament  
  • Gestió financera personal  
  • Inversions i assessorament  

Entre moltes altres funcions.  

Blockchain i criptomonedes  

El blockchain és un ecosistema tecnològic de cadenes de blocs d’operacions descentralitzades i públiques. És a dir, és un llibre de comptabilitat immodificable i compartit que facilita el procés de registre de transaccions i el seguiment d’actius en una xarxa empresarial.  

Cal tenir en compte la diferència entre el blockchain i les criptomonedes. Podríem dir que el blockchain és la tecnologia descentralitzada que permet emmagatzemar informació en forma de blocs de dades que es disposen seguidament en una cadena, i les criptomonedes serien un tipus d’actius que poden utilitzar-se en aquesta mena de cadenes de blocs per representar actius únics i traçables. 

Intel·ligència artificial i anàlisi de dades  

El sector financer s’ha definit sempre com un gran expert per la seva capacitat per interpretar dades i analitzar-les per poder aplicar aquesta anàlisi a prediccions i presa de decisions.  

L’augment de la quantitat de dades generades a internet feia cada vegada més complicada la tasca de gestionar i analitzar aquestes dades. Gràcies a l’ús del big data i de la IA, la filtració i organització d’aquestes dades ara és automàtica, de manera que els experts dediquen més temps a les tasques d’anàlisi i presa de decisions.  

Les automatitzacions i la digitalització són i seran les grans claus de la innovació financera durant els pròxims anys. Tots aquells processos que facilitin qualsevol tipus de gestió en l’àmbit de les finances seran aplicats per entitats bancàries i institucions financeres. El futur es troba en la innovació.