Articles guardats
Què són els Objectius de Desenvolupament Sostenible?

Actualitat Social

Què són els Objectius de Desenvolupament Sostenible?

Des de 1992, grans organitzacions, com l’ONU, reconeixen que la humanitat està afrontant un moment crític en la seva història. Desafiaments com l’augment de les desigualtats, l’empitjorament de la pobresa, la fam, les malalties i la gran deterioració dels ecosistemes són temes realment preocupants.  

La preocupació per integrar el medi ambient i el desenvolupament en un futur pròsper va fer que sorgissin noves iniciatives impulsades per l’Assemblea General de les Nacions Unides, com són els Objectius de Desenvolupament Sostenible. 

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible  

Després de la Cimera del Mil·lenni, celebrada a Nova York l’any 2000, en la qual es van plantejar inicialment vuit objectius, es va veure la urgència de crear una iniciativa encara més gran que englobés tots els problemes que estava vivint en aquest moment la nostra societat.  

Per això, el 25 de setembre de 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) va crear els Objectius de Desenvolupament Sostenible per abordar els grans desafiaments globals als quals ens enfrontem. En total, 193 països es van unir al compromís d’un desenvolupament que busqui respondre les necessitats globals actuals.  

En conseqüència, es va establir una agenda internacional projectada fins a l’any 2030, un full de ruta elaborat per aconseguir un objectiu social i mediambiental comú: un desenvolupament global i humà sostenible. Aquesta Agenda 2030 es compon principalment de 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible amb els quals es pretenen aconseguir 169 metes.  

ODS_Objectius_Desenvolupament_Sostenible

El compromís de Caixa d’Enginyers amb els ODS  

En 2018 el Grup Caixa d’Enginyers es va comprometre amb aquesta necessària i crucial iniciativa i va incorporar 3 ODS prioritaris al seu full de ruta i estratègia:  

ODS 8: Treball decent i creixement econòmic  

  • 285 startups i emprenedors han participat en els dos premis que la Fundació desenvolupa per al foment de l’emprenedoria i la creació d’empreses. 
  • Establim aliances amb universitats i escoles per promoure la capacitació dels joves perquè puguin accedir al mercat laboral.

ODS 9: Indústria, innovació i infraestructura  

  • Hem reconegut dues propostes emprenedores de gran impacte social i mediambiental.  
  • Donem suport a la recerca per al desenvolupament de noves tecnologies per captar emissions de CO₂.  

ODS 13: Acció pel clima  

  • L’Entitat ha destinat un 18% de la inversió de la Fundació a projectes de sensibilització i protecció del medi ambient. 
  • Promovem la generació de coneixement a través d’estudis i monogràfics sobre la implantació dels ODS en la indústria o la mobilitat elèctrica.  

A més dels ODS prioritaris, el Grup Caixa d’Enginyers també contribueix amb els següents ODS a través dels seus productes i serveis i de les seves polítiques corporatives i a través de la seva Fundació. 

ODS 4: Educació de qualitat  

  • S’ha destinat el 52% de la inversió social de la Fundació a beques per a estudis universitaris i premis al talent, principalment en la branca de l’enginyeria i la tecnologia.  
  • Més de 1.955 persones s’han beneficiat dels programes de beques i formació i de la inserció sociolaboral que promou la Fundació.  

ODS 5: Igualtat de gènere  

  • Promovem, mitjançant ENGINY-era, les vocacions STEM entre nens i nenes a través de tallers en els quals han participat més de 1.000 nens i nenes d’edats entre 6 i 12 anys.  
  • Continuem secundant i impulsant la presència de les dones en el món de les enginyeries a través del projecte “Dona i enginyeria”.  

ODS 10: Reducció de les desigualtats 

  • El 2022, el 29 % de la inversió de la Fundació es va destinar a projectes d’inserció social i laboral de col·lectius vulnerables.  
  • Les aliances amb entitats del tercer sector han permès que més de 350 persones s’hagin beneficiat d’assistència, acompanyament o ajuda social.  

  ODS 17: Aliances per aconseguir els objectius  

  •  S’han desenvolupat aliances amb organitzacions del tercer sector i de l’educació, que han permès dur a terme més de 73 projectes amb impacte social i mediambiental.  
  • Els projectes i les aliances que s’han sumat als realitzats anteriorment han permès que el conjunt de l’impacte i el valor social generat s’hagi multiplicat per 5,2.  

Cada vegada són més les empreses, institucions i organitzacions que inclouen els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) en les seves estratègies, ja que aquests constitueixen una crida universal a l’acció per poder erradicar els principals problemes de la nostra societat i l’alarmant crisi climàtica: principalment, posar fi a la pobresa, protegir el planeta, recuperar la seva biodiversitat i millorar les vides i les perspectives de persones de tot el món. Des del Grup Caixa d’Enginyers continuarem apostant pel desenvolupament sostenible i el suport social com a elements clau de la nostra estratègia.