Articles guardats
Alerta amb les ciberestafes

Actualitat

Alerta amb les ciberestafes

Fer-se passar per una persona o per un negoci legítim per estafar els usuaris no és res de nou. De fet, és un dels mètodes de ciberdelinqüència més comuns adreçat als clients d’un banc.

Els estafadors segueixen el ritme de les innovacions tecnològiques i hi ajusten les estafes en conseqüència. Fan servir tècniques cada vegada més sofisticades per dirigir-se als usuaris a través de correus electrònics, falsos webs, phishing i finestres emergents, simulant ser una companyia fiable que els ofereix una solució a un problema tècnic inexistent per accedir als seus ordinadors. A més de robar informació personal i financera, els estafadors hi instal·len moltes vegades softwares maliciosos.

Que no t’enxampi desprevingut la falsa trucada de Microsoft

És el cas de la coneguda estafa de Microsoft, ja utilitzada en el passat i que, pel que sembla, s’ha tornat a posar en circulació. El presumpte operador de la companyia contacta amb l’usuari per comunicar-li que han detectat una activitat maliciosa en el seu ordinador. Amb excuses com “Hem detectat problemes en el seu equip, si no se soluciona aviat, el seu ordinador deixarà de funcionar”, “El seu equip està infectat per un virus perillós. Volem ajudar-lo a desinfectar-lo” “Estan robant informació de l’ordinador. Podrien estar suplantant la seva identitat”, l’estafador intenta convèncer l’usuari perquè accedeixi a les seves peticions i procedeixi a realitzar el que se li indica.

En Joan, un soci de l’Entitat, ens va trucar alertat explicant-nos la trucada que havia rebut: 

“Em va trucar un noi de parla anglesa, presentant-se com a treballador de Microsoft, informant-me que havien detectat que el meu ordinador estava infectat per un virus i que estaven fent ús dels meus comptes bancaris per realitzar delictes i fraus greus. Amb prou feines l’entenia perquè parlava ràpid, però em va demanar que per poder ajudar-me m’havia de descarregar un programa, que prèviament havia de buscar a Google, perquè pogués tenir accés remot al meu ordinador i així poguessin eliminar el virus.

Encara que em vaig espantar molt, li vaig penjar el telèfon perquè em va fer pensar que m’estava intentant enganyar.” 

Com evitar caure en aquest tipus d’estafes?

  • Principalment, amb sentit comú i sospitant de qualsevol trucada de característiques similars a les aquí comentades, no accedint a les seves peticions i contrastant la informació amb altres fonts de confiança.
  • Si reps un correu electrònic, un SMS o una trucada d’alguna companyia, intenta no facilitar informació personal.

Si tens cap dubte, tant el nostre equip d’oficines com el de Banca Telefònica es troben a la teva disposició per resoldre qualsevol pregunta que et pugui sorgir.