Articles guardats
Què és l’Economia del Dònut?

Actualitat Economia sostenible

Què és l’Economia del Dònut?

Durant el webinar de Caixa Enginyers Gestió titulat “La Inversió Socialment Responsable, un valor refugi en temps de COVID-19”, que es va celebrar el passat 10 de novembre i que va comptar amb la participació del director general Xavier Fàbregas i el gestor de fons Sergi Casòliva, es va fer referència al nou model econòmic denominat com a Economia del Dònut (o rosquilla).

Però de què es tracta?

L’Economia del Dònut és un nou model econòmic plantejat inicialment per la investigadora de la Universitat d’Oxford, Kate Raworth, en el seu llibre L’Economia del Dònut: set maneres de pensar com un economista per al segle XXI. Bàsicament reflexiona sobre la idoneïtat i la sostenibilitat dels models econòmics actuals en un context d’esgotament ecològic i deteriorament ambiental i en el qual el creixement dels beneficis financers és l’epicentre del sistema.

El model circular persegueix un creixement financer que, al seu torn, sigui compatible amb el benestar de la societat mitjançant un sistema just que tingui en compte les necessitats bàsiques de les persones (aigua, ocupació, educació i igualtat) i les limitacions del planeta (contaminació atmosfèrica, canvi climàtic, pèrdua de biodiversitat…).

Si bé avui dia es tracta d’un model transgressor i poc conegut, el cas és que ja hi ha països que han començat a adoptar part de la seva filosofia en les societats. Així, Suècia ha aprovat una llei d’emissions zero per a l’any 2045, Nova Zelanda ja ha afirmat que es vol convertir en un país dònut i Holanda fins i tot ja ho ha debatut en el Parlament. Ben segur que continuarem escoltant parlar del model en tots els seus vessants.

Font: www.kateraworth.com

Leave a Comment