Malauradament, per a molta gent el malbaratament d’aliments s’ha convertit en un costum: comprar més aliments dels que necessitarem, deixar que les fruites i les verdures es facin malbé o servir porcions més grans de les que ens podrem menjar.
Aquests hàbits sotmeten els nostres recursos naturals a una pressió més gran i perjudiquen enormement el nostre medi ambient. Quan malbaratem els aliments, també ho fem amb tota la seva cadena de producció i distribució, fet que contribueix a l’escalfament global i al canvi climàtic.
Consells per evitar el malbaratament d’aliments
En aquest post us compartim uns quants consells perquè apliqueu a la vostra rutina per tornar a connectar amb els aliments i amb la importància de no malbaratar-los.
- Compra allò que realment necessites
Fer llistes de la compra o planificar els àpats t’ajudaran a veure què és allò que realment necessites i no comprar coses innecessàries. No només evitaràs malbaratar aliments, sinó que també tindràs un estalvi econòmic important. Revisa bé la nevera i el rebost abans d’anar al supermercat. Si poses en pràctica aquests consells, estalviaràs temps al supermercat i optimitzaràs costos.
- Tria fruites i verdures lletges
No jutgis les peces de fruita o verdura per la seva aparença. Moltes vegades rebutgem fruites o verdures perquè no segueixen l’estètica a la qual estem acostumats, però no per això el seu sabor serà més dolent. Les peces madures les pots utilitzar per fer sucs o postres. Els plàtans madurs, per exemple, són excel·lents per preparar el pa de plàtan.
- Emmagatzema adequadament els aliments i revisa’n les etiquetes
Passant els productes que porten més temps a la nevera al davant t’ajudarà a ser conscient d’allò que has de consumir abans. Per conservar bé els productes pots fer ús de contenidors hermètics per mantenir els aliments en bon estat un cop ja els has obert. És important saber diferenciar entre les dates de “consum preferent” i de “caducitat”. Superada la data de consum preferent, el producte segueix sent segur, l’única cosa és que pot haver perdut textura i sabor. No et precipitis llençant el producte a les escombraries.
- Reparteix porcions raonables i valora’n les sobres
Moltes vegades estem acostumats a fer grans quantitats, perquè és habitual pensar que si no és així ens quedarem amb gana. Des d’aquí et volem recordar que val més fer-ne menys quantitat i cuinar de nou si t’has quedat amb gana, que llençar la quantitat sobrant. Si se’t fa difícil calcular-ne les quantitats, tot allò que no es consumeix pots congelar-lo per a més endavant i reaprofitar les sobres dels àpats.
- Fes servir les sobres per fer compost
Pots donar una segona vida als aliments o als residus: els pots utilitzar per fer compost. D’aquesta manera, estaràs tornant els nutrients al sòl i reduiràs la petjada de carboni.
- Noves plataformes per no malbaratar aliments
Si vols contribuir a lluitar contra el malbaratament d’aliments, també pots donar els aliments a organitzacions benèfiques, com és el cas del Banc dels Aliments. Recentment, també han nascut noves plataformes, com és l’aplicació Too Good to Go, la qual va néixer amb la missió d’inspirar les persones a prendre mesures contra el malbaratament dels aliments. A través d’aquesta aplicació pots comprar a comerços locals els productes frescos que no han venut aquell dia. Aquests productes segueixen estant en bon estat, però el comerç ja no els pot vendre l’endemà i a tu et surten per un preu més econòmic.
Una lluita conjunta per un futur més sostenible
Mentre més de 820 milions de persones tenen fam al món, el 14 % dels aliments del món es malbarata. És clau, doncs, contribuir a millorar aquesta situació en un món on cada dia mor gent per desnutrició. Depèn de nosaltres canviar els nostres hàbits.
Cada 29 de setembre celebrem el Dia Internacional de Conscienciació sobre la Pèrdua i el Malbaratament d’Aliments. Està directament relacionat amb el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 2, 12 i 13: Fam Zero, Producció i Consum Responsables i Acció pel Clima. Malbaratar menys, menjar millor i adoptar un estil de vida sostenible és essencial per construir un món sense fam. Esperem que amb tots aquests consells us ajudem a canviar alguns costums i repercutir en el canvi que necessitem.
Si t’has quedat amb ganes de més, no et perdis el nou episodi del nostre podcast: