Articles guardats
Bretxa digital: atenció als majors de 65 anys en banca

Actualitat Banca digital Social

Bretxa digital: atenció als majors de 65 anys en banca

Avui dia, les tecnologies estan canviant la manera en què les persones ens comuniquem i interactuem amb el món. Les automatitzacions estan en voga, i cada vegada són més els processos que s’estan digitalitzant. Des de poder fer la compra fins a demanar hora per a una cita mèdica, aquestes són accions que ara es poden fer ràpidament des d’un telèfon intel·ligent. Totes aquestes tecnologies faciliten molts tràmits i procediments per a la majoria de les persones, però hi ha un col·lectiu que cada vegada està més desorientat: la gent gran. L’estrat de la societat de gent gran de 65 anys, en la seva majoria, troba un gran fre en les noves tecnologies.

Per això, cada dia són més les empreses i institucions que es preocupen per inserir aquest col·lectiu en la societat, ajudant-lo i millorant l’accessibilitat per a totes les persones que en formen part. 

Context actual a Espanya  

Tot i que hem de descartar l’estereotip del sènior de més de 65 anys com un analfabet digital, allunyant-nos de clixés negatius i d’un preocupant edatisme, sí que és cert que moltes eines i canals digitals es dissenyen i mantenen sense tenir en compte aquest segment de la població i les seves particularitats.  

Per tal de combatre aquesta situació, fa més d’un any es va aprovar el decàleg per a la gent gran i els pensionistes que són usuaris de banca a Espanya – subscrit per l’AEB, la CECA i la Unacc– amb l’objectiu de contribuir a accelerar els avanços cap a una economia inclusiva. La seva principal motivació és no deixar cap col·lectiu desatès.  

El Grup Caixa d’Enginyers, com a membre de la Unacc (Unió Nacional de Cooperatives de Crèdit), continua treballant per oferir solucions específiques amb la finalitat d’eliminar les barreres tecnològiques d’aquest col·lectiu i afavorir el seu accés a tots els serveis i productes bancaris. 

Proximitat, accessibilitat i formacions: solucions específiques per a la gent gran  

El passat 2022, les associacions bancàries van actualitzar el protocol per incloure noves mesures amb la finalitat de garantir l’atenció personalitzada especialment de les persones grans, de manera que disposin de serveis bancaris adaptats a les seves necessitats.  

Entre les diferents propostes per millorar la seva inclusió, destaquen les següents:

Atenció personalitzada  

Les persones grans estan acostumades a fer les seves transaccions i consultes presencialment, amb un professional que els resolgui els dubtes. Per a ells, és la manera més ràpida i senzilla d’anar al banc, ja que veuen en el seu interlocutor un expert que els resoldrà i solucionarà els dubtes que tinguin de la millor manera. En la seva majoria, els costa confiar en les noves tecnologies, i necessiten el factor humà per sentir-se segurs.  

Ampliació d’horaris  

Aquesta mesura no només beneficia la gent gran, però sí que els permet evitar llargs períodes d’espera. Com més hores estigui oberta l’oficina bancària, més escalonada serà l’afluència de gent. No es concentrarà en les poques hores que romangui oberta, sinó que es repartirà i s‘evitaran les grans aglomeracions. També es destaca l’atenció prioritària per a persones grans en casos d’alta afluència de públic en les oficines.  

Formació específica en educació financera i digitalització  

Es faciliten cursos, tallers i seminaris per tal de reforçar l’educació financera digital d’aquests col·lectius, aprofundint en l’ús de canals i plataformes tecnològiques, així com en prevenció d’estafes i fraus en línia.  

Des de fa més de 55 anys, Caixa d’Enginyers treballa en l’assessorament financer i assegurador a través d’un servei de proximitat i de qualitat per als seus més de 215.000 socis i sòcies. Eliminar les barreres tecnològiques i oferir serveis i productes adaptats a les necessitats de cada col·lectiu, especialment als majors de 65 anys, són la seva prioritat.  

Tal com afirma Salvador García-Ruiz, subdirector general i director de l’Àrea de Serveis al Soci del Grup Caixa d’Enginyers, “el Grup Caixa d’Enginyers vol millorar la seva qualitat de servei i assessorament per estar més a prop de les seves sòcies i socis. El col·lectiu sènior és especialment sensible per a nosaltres, i per això prioritzem posar els nostres professionals i la nostra tecnologia al seu servei, per ajudar-los a trobar les millors solucions per al seu benestar econòmic, amb un assessorament que permeti protegir i millorar la seva salut financera.”