Articles guardats
Finances sostenibles: Instagram Live amb Carlota Bruna

Actualitat Entrevistes Fundació Social

Finances sostenibles: Instagram Live amb Carlota Bruna

El passat dilluns 7 de juny, vam estar en directe a Instagram amb la Carlota Bruna, una jove activista vegana que lluita pels drets dels animals i del medi ambient.

Al mateix temps és estudiant de Nutrició i Dietètica i influencer a xarxes socials, principalment a Instagram i a YouTube, canals des dels quals aconsella els seus seguidors sobre com ser respectuosos amb el planeta i portar un estil de vida sostenible.

La Carlota Bruna és també autora dels llibres Camí a un món vegà (2019) i Som l’última generació que pot salvar el planeta (2020).

Els seus valors i principis estan alineats amb els de Caixa d’Enginyers, i per aquest motiu no és la primera vegada que col·laborem amb ella. De fet, va participar en la iniciativa de recollida de plàstics a la platja de la Barceloneta organitzada per la Fundació Caixa d’Enginyers i en col·laboració amb la Patrulla sense plàstic d’ara fa dos anys.

Banca responsable i finances sostenibles

A l’altra banda de la pantalla trobem a Iñaki Irisarri, responsable de Desenvolupament Sostenible de Caixa d’Enginyers, qui va parlar sobre finances sostenibles i banca cooperativa i qui, a més, va resoldre dubtes sobre el tema des del perfil d’IG @economiasostenible.

Per finances sostenibles ens referim a aquelles que inclouen factors mediambientals, socials i de bon govern (ASG) en la presa de decisions de la inversió. Per part nostra, com a cooperativa financera sostenible, sentim la necessitat de compartir què significa ser part d’una entitat ètica que vetlla per l’entorn i pels que l’habiten.

Per això, col·laborar amb la Carlota Bruna ens dona l’oportunitat d’apropar els nostres valors a la seva comunitat i d’arribar a un públic jove compromès amb el medi ambient, però que pot ser que desconeguin el tema de finances i de banca.

Així, doncs, Iñaki va introduir el terme de finances sostenibles i va explicar l’impacte positiu en la societat i en el medi ambient que pot tenir invertir en aquesta mena de fons. A més, van tractar les diferències entre la banca tradicional i la banca cooperativa, com és Caixa d’Enginyers.

Banca responsable i cooperativa

En primer lloc, la propietat: a la banca cooperativa, el client és soci i, a la vegada, propietari de l’entitat, per la qual cosa d’aquesta manera es genera valor comú.

En segon lloc, la governança: els socis poden votar, per la qual cosa també són part de les decisions que s’hi prenen.

I, d’altra banda, el compromís social: la banca cooperativa destina un percentatge dels beneficis a projectes educatius i socials.

La transparència, un valor clau de les finances sostenibles

Què cal tenir en compte a l’hora d’invertir en un banc responsable va ser una altra de les preguntes que s’hi van tractar. Per a això, és necessari fixar-se en la transparència, és a dir, consultar la seva Memòria Social i observar si el seu model de banca és responsable, quin és l’enfocament que té el client i la política d’inversió de l’entitat.