Articles guardats
La ciutat del futur, la ciutat sostenible

Actualitat Economia sostenible

La ciutat del futur, la ciutat sostenible

Allò que entenem per ciutat del futur destacarà sobretot per dues qüestions: la sostenibilitat i la tecnologia. Si tenim en consideració que el 75 % de la salut de les persones depèn de factors relacionats amb l’entorn on desenvolupen la seva vida i que els trajectes urbans suposen el 40 % de les emissions de CO₂ del transport, la mobilitat a la ciutat es converteix en una peça clau a l’hora de definir la ciutat sostenible del futur. El creixement de la població, unit al ràpid progrés de la urbanització, augmentarà les demandes de transport a les ciutats. Per exemple, es calcula que la demanda total de passatgers urbans haurà crescut un 59 % el 2030 i un 163 % el 2050 respecte als nivells de 2015, segons l’International Transport Fòrum (ITF).

Així, doncs, si volem construir una ciutat sostenible millorant-ne la dimensió social i la situació ambiental, dependrà principalment de reorganitzar la mobilitat i d’aconseguir una xarxa de mobilitat més eficient, no contaminant i saludable.

Una ciutat sostenible feta des de zero

Heu sentit a parlar de Songdo? Amb més de 100.000 habitants, és una ciutat coreana que es va començar a construir des de zero el 2002, a 65 quilòmetres de Seül. La seva aspiració era convertir-se en la primera ciutat intel·ligent i totalment sostenible del món. Per promoure aquest objectiu tan ambiciós, aquesta ciutat aposta per l’adopció de les tecnologies i per una planificació urbana que posa les persones en el centre.

Hi predominen els espais d’ús mixt, el quals aglutinen habitatges, serveis, oci i llocs de treball. A més, les distàncies entre els habitatges i la resta d’espais s’han calculat perquè siguin curtes i es puguin recórrer a peu. És una ciutat que aposta pel transport públic: hi ha parades de metro i d’autobús a una distància de 12 minuts a peu. En el cas de la mobilitat privada, els cotxes i els camions de recollida de residus han estat substituïts per bicicletes.

A més, el 40 % de l’espai de la ciutat són zones verdes. S’espera que la gran majoria d’habitatges reciclin almenys el 40 % de l’aigua que fan servir.

Ciutat dels 15 minuts

Si volem apostar per una ciutat sostenible, cal transformar les ciutats i adaptar-les perquè contribueixin al fet que la gent s’hi desplaci amb una mobilitat sostenible. Allò que es coneix com a ciutat dels 15 minuts. Les ciutats relativament grans concentren moltes activitats quotidianes i desplaçaments diaris que es poden fer sense la necessitat d’utilitzar el vehicle privat. Per això hem de seguir apostant per una xarxa de transport públic eficient i/o per noves modalitats de mobilitat com el carpooling o el carsharing.

Amb l’ambició d’aconseguir una ciutat més sostenible va néixer el projecte La ville du quart d’heure. Forma part del programa estratègic d’Anne Hidalgo, l’alcaldessa de París. El principi és que un ciutadà pugui accedir en menys de quinze minuts a totes les necessitats essencials. Com ara ensenyament, sanitat o oci, basant-se en pilars com l’ús de la bicicleta per davant de vehicles contaminants. Transformant els espais públics perquè tinguin més d’un ús o eliminant places d’aparcament de cotxes per crear espais verds i estacionaments per a bicicletes.

Aquest tipus d’actuacions a les ciutats estan en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU per als espais urbans. L’ONU considera que no és possible assolir el desenvolupament sostenible si no es transforma la manera de construir i administrar les ciutats. Des del 2007, més de la meitat de la població mundial viu a les ciutats i s’espera que aquesta dada augmenti fins al 60 % el 2030. Les àrees metropolitanes i les ciutats són centres neuràlgics del creixement econòmic, ja que contribueixen aproximadament al 60 % del PIB mundial, però també representen gairebé el 70 % de les emissions de carboni mundials i més del 60 % de l’ús de recursos.

Objectiu 11: Ciutats i comunitats sostenibles

Podem concloure afirmant que el futur de la ciutat sostenible dependrà del nostre progrés com a societat cap a models de mobilitat menys contaminants i un sistema de transports urbans eficient i efectiu. Només així podrem veure progressos visibles en àrees tan importants com el canvi climàtic o la dependència energètica. Si apostem per la mobilitat urbana, també estarem fomentant el creixement econòmic i l’ocupació, així com l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 11: Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles.

Des de Caixa d’Enginyers apostem per la mobilitat sostenible i entre els nostres productes tenim el Préstec ECO, amb el qual premiem el teu compromís amb el medi ambient i amb el qual podràs disposar de fins a 30.000 euros perquè milloris l’eficiència energètica del teu entorn. Si sol·licites el préstec per a l’adquisició d’un vehicle ecològic i, a més, contractes l’assegurança del vehicle amb nosaltres, et beneficiaràs amb un 0,25 % de bonificació en el tipus d’interès.

Si t’has quedat amb ganes de més, escolta’ns en format podcast: