Articles guardats
Cafè reutilitzable i respectuós amb el medi ambient

Economia sostenible

Cafè reutilitzable i respectuós amb el medi ambient

“Sense tapa, si us plau”, el cafè d’un sol ús és més perjudicial del que ens imaginem. No n’hi ha prou amb prendre’l sense la tapa de plàstic; hem d’utilitzar un recipient 100 % reutilitzable. La majoria dels gots que ens serveixen a les cafeteries no són del tot reciclables, ja que, tot i que semblen de cartó, contenen una fina capa de plàstic que separa un material de l’altre. Passa’t al cafè reutilitzable i col·labora a reduir la petjada ecològica del planeta.

El plàstic que s’utilitza per a la seva fabricació és el polietilè, un material poc costós però amb unes conseqüències altament nocives pel fet de ser un dels plàstics més usats en l’àmbit mundial. Perquè ens en fem una idea, a Europa es produeixen uns 9 milions de tones de polietilè l’any. És un tipus de material que pot tardar fins a trenta anys a descompondre’s del tot. Tots els plàstics són reciclables, són part de l’economia circular. Aquest tipus de plàstic reciclat dona vida a nous productes com ara abrics, botes camperes i catifes, entre d’altres.

Us presentem una sèrie d’alternatives que us ajudaran a contribuir en aquest nou cicle més sostenible i respectuós amb el nostre planeta.

  • Tècnica italiana: aquesta alternativa va més adreçada als punts de venda de cafè per endur. Si no hi ha recursos per poder tenir envasos bio, recomanem tornar a la tècnica italiana, és a dir, servir el cafè en una tassa perquè es pugui beure a l’acte.
  • Tasses de bambú: en el moment de demanar un cafè per emportar, en lloc de demanar un envàs no reciclable és millor que el serveixin a la nostra tassa de bambú, que, a més de poder reutilitzar-la les vegades que vulguem, no ens crema les mans en sostenir l’envàs gràcies a les propietats d’aquest tipus de material.
  • Termos: en comptes de demanar un cafè en un bar, porta’l de casa i beu un cafè reutilitzable! Els termos estan fets precisament per mantenir la calor dels líquids.
  • Comprar cafè a granel: comprar el cafè a granel és tota una experiència. Hi ha botigues que es dediquen a vendre cafès de tota mena, tant triturat com molt, i de totes les parts del món.

cafè reutilitzable

A més de la contaminació dels envasos, la gran majoria de les càpsules que s’utilitzen per a les màquines de cafè són un perill per al medi ambient.

“Cada any es generen 19 milions de càpsules en residus que tarden un segle a descompondre’s de manera natural”

Davant d’aquesta situació, Cafès Novell, per exemple, ha fabricat unes càpsules orgàniques elaborades a base de materials compostables i substàncies de blat de moro que només tarden dotze setmanes a descompondre’s. És una bona alternativa per a aquells que no volen invertir a comprar una cafetera nova i seguir utilitzant càpsules, però aquesta vegada d’una manera ecofriendly.

Hi ha altres alternatives com, per exemple, les càpsules recarregables fetes d’acer inoxidable. Es poden reomplir i reutilitzar infinites vegades. Impressionant!

En definitiva, podem tornar també als orígens i fer el cafè com es feia antigament, amb una cafetera com les de tota la vida. Tenim opcions, però, sobretot, hem de ser conscients de les conseqüències dels nostres actes i hàbits de consum.

Comprar cafè en un bar i emportar-se’l a la feina s’ha convertit en una rutina per a milions de persones. Així doncs, si tots els cafeters comencen a ser conscients del dany ambiental que causa aquest tipus d’acció, podrem canviar els nostres hàbits de consum i prendre el cafè reutilitzable que és molt més respectuós amb el medi ambient, i d’aquesta manera disminuir-ne les conseqüències.