Articles guardats
15 anys de finances sostenibles

Actualitat Economia sostenible Finances

15 anys de finances sostenibles

No és la primera vegada que mencionem les finances sostenibles, i és que avui volem commemorar que a Caixa d’Enginyers portem més de 15 anys aplicant aquesta filosofia d’inversió i promovent aquest tipus de finances.

Què són les finances sostenibles?

Són aquelles solucions i serveis financers que generen un impacte positiu en la societat i en el medi ambient. Entre aquestes solucions podem trobar des de crèdits per finançar projectes empresarials sostenibles o particulars que volen fer una reforma en el seu habitatge perquè sigui energèticament eficient, fins a crèdits per a la compra d’un cotxe elèctric, etc.

També podem trobar els fons d’inversió i plans de pensions que inclouen factors socials, mediambientals i de bon govern en la presa de decisió de la inversió. Cada vegada hi ha més empreses invertint en projectes que tracten de minimitzar l’impacte mediambiental o de fomentar aspectes socials i de bon govern (ASG). D’altra banda, cada vegada hi ha més inversors que tracten de compaginar els seus objectius de rendibilitat. Que les seves inversions obtinguin rendibilitat, però, alhora, que els seus diners serveixin per millorar el medi ambient i la societat.

En què consisteixen els criteris ASG?

Els criteris ASG fan referència a les qüestions ambientals, socials i de govern corporatiu, tal com indiquen les seves sigles. De com aquestes qüestions han d’integrar-se i entendre’s com a part integral del desenvolupament social, econòmic i financer.

La A és el criteri ambiental, que tracta d’analitzar i tenir en compte les polítiques a favor del medi ambient i de la sostenibilitat de les empreses.

La S fa referència a la part social. Parlem de temes com el respecte als drets humans, la igualtat de gènere o les polítiques de riscos laborals. És a dir, aspectes relacionats amb la salut dels empleats o quines propostes de valor els estem oferint als professionals i que, per tant, impliquin que els estem cuidant.

Quant a la G, bon govern o governança, es tracta de mesurar i veure de quina manera les organitzacions estan lluitant contra la corrupció, la qualitat en la gestió i en la presa de decisions, la transparència, la igualtat de gènere en els òrgans de govern o la bretxa salarial.

Què són els fons d’inversió ISR?

Quan parlem de finances sostenibles, els fons d’inversió ISR són un terme molt comú. I és que és una filosofia d’inversió. ISR són les sigles d’inversió socialment responsable, que incorpora en la presa de decisió els factors ASG que s’han esmentat anteriorment. A més, ISR és el segell que concedeix el PRI, una iniciativa internacional en associació al Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient i al Pacte Mundial de Nacions Unides, que promou 6 Principis d’Inversió Responsable.

A Caixa d’Enginyers, portem més de 15 anys de finances sostenibles. Actualment podem afirmar que més del 50 % dels nostres fons tenen aquest tipus d’etiqueta.

Si t’has quedat amb dubtes sobre les finances sostenibles i t’interessa conèixer-les més, no et perdis el nostre últim podcast!

Ir a descargar