Articles guardats
Entrevista a Miquel Àngel Oliva: El valor del model cooperatiu

Cooperatiu

Entrevista a Miquel Àngel Oliva: El valor del model cooperatiu

Seguint amb el cicle d’entrevistes sobre el model cooperatiu i l’economia social, entrevsitem a Miquel Àngel Oliva, director general d’Abacus Cooperativa, que enguany celebra els seu 50è aniversari.

Què consideres que aporten les cooperatives a la societat?

Una forma diferent de relacionar-se entre les persones, entre les persones i les empreses, i de fer realitat el rendiment econòmic i el rendiment social en el món de l’empresa.

El cooperativisme, per definició, ha de ser transformador en el treball, en el consum i en l’economia. Aquesta és l’aportació que fan les nostres cooperatives a la societat.

 Quins consideres que són els reptes de l’economia social?     

Potser, el principal repte és adequar-se a l’evolució de la societat. No podem romandre immòbils mentre les persones, la societat i l’economia canvien.

Hem d’adequar els nostres valors i el nostre compromís amb la societat als dies que ens pertoca viure. No podem permetre que es parli d’economia circular i  col·laborativa sense donar una veritable resposta des de l’economia social, des del model cooperatiu.

Amb quins valors associes el cooperativisme? 

Els valors associats al cooperativisme haurien de ser:

  • Participació
  • Equitat
  • Compromís
  • Sostenibilitat

Quin és el futur de les cooperatives? 

El futur està per fer, dependrà de nosaltres, de la nostra capacitat per explicar el model cooperatiu, de mostrar models d’èxit ben gestionats amb valors en què les persones se sentin identificades.

Tornen a sorgir amb força models cooperatius a Europa i a EE.UU., els quals compaginen el millor dels models tradicionals amb les noves fórmules de consum. Aquí està el futur: ser capaços de connectar amb la societat.

Quins projectes pot portar a terme una cooperativa com la vostra en matèria de sostenibilitat?

Fa anys que a Abacus Cooperativa treballem en la línia de la memòria de sostenibilitat a través del GRI. Aquest any hem fet un pas endavant i hem començat a treballar en el valor social integrat amb la voluntat que en un futur pròxim puguem presentar no només els resultats econòmics, sinó el valor social integrat de la nostra activitat.

Aquest 2018, estem treballant en un projecte amb altres organitzacions de l’economia social i eReuse, que consisteix a reciclar els ordinadors que els nostres socis i les empreses deixen d’utilitzar, els quals, després un procés d’adequació, són perfectament útils per a les nostres escoles.

Aconseguim la participació del soci, qui ens cedeix el seu ordinador vell, el posem al dia, l’enviem a una escola necessitada amb la garantia que durant dos anys funcionarà, i després el reciclem, sense o per parts, al final de la seva vida.