Articles guardats
La contaminació plàstica i la neteja de platges

General

La contaminació plàstica i la neteja de platges

Posa fi als residus plàstics a les platges! El tercer dissabte de setembre se celebra el Dia Internacional de la Neteja de Platges, un dia que ens involucra a tots. El 1991, el centre The Ocean Conservancy va reservar aquest dia amb l’objectiu de començar a prendre mesures per reduir aquesta contaminació. La iniciativa per netejar les platges es porta a terme en més de 123 països d’arreu del món.

El plàstic és el principal detonant que està contaminant els nostres oceans, i els responsables en som les persones. Qui pateix directament les conseqüències són els animals marins, els quals han hagut de canviar la seva manera de viure per sobreviure davant d’aquesta situació. Tot i que tots perceben la contaminació plàstica, els animals més afectats són:

  • Les tortugues: confonen les bosses de plàstic dipositades en els oceans per meduses, que són, precisament, el seu menjar preferit. Segons un estudi fet per l’ONU, la meitat de les tortugues de tot el món han menjat residus plàstics i moltes d’elles no sobreviuen.
  • Aus marines: a part de confondre el plàstic del mar per menjar, també el confonen per branques que utilitzen per construir els seus nius, fet que provoca ferides greus als pollets pel fregament amb aquest tipus de materials.
  • Balenes i dofins: ingereixen microplàstics que han quedat obstruïts en el plàncton i el seu sistema digestiu és incapaç de digerir-los, per la qual cosa se’ls queden encallats en el seu cos.

Si continuem per aquest camí, s’estima que el 2050 hi haurà més plàstics que peixos en el mar. Per evitar que això passi, es realitzen activitats en què milers de persones participen per netejar les platges de les seves ciutats. Precisament, la Fundació Caixa d’Enginyers va col·laborar amb Surfrider Espanya en la recollida de plàstics i bosses marines. També hi van participar la Patrulla Sense Plàstic i sis influencers més i, a través de la xarxa social Instagram, l’acció es va fer encara més viral. L’activitat va durar uns 45 minuts i va comptar amb la participació d’unes 100 persones. Va ser tot un èxit!

Ens vam adonar que els ítems que més es llençaven a les platges eren burilles, taps d’ampolles, palletes, bastonets de cotó, llaunes, xapes de begudes, envasos i fragments de vidre, entre d’altres. Són materials que semblen inofensius per al medi ambient, però que tots ells multiplicats per deu són una gran amenaça per al nostre planeta.

Mai no pensis que per tirar una burilla o una xapa de cervesa “no passa res”. Pensa que aquest “petit” material que has llençat a terra està afectant la vida de milions d’animals i també la salut de les persones. Ser conscients de la situació és un gran pas. Posem-li fi!