Articles guardats
Certificacions de sostenibilitat per a edificis. Una construcció ecològica.

General Social

Certificacions de sostenibilitat per a edificis. Una construcció ecològica.

Cada dia són més les persones, empreses i organitzacions que desenvolupen els seus projectes tenint en compte els estàndards de construcció ecològics. Des de fa uns anys es pot quantificar i analitzar la sostenibilitat d’un edifici a Espanya a través de les certificacions de sostenibilitat.

Què són les certificacions de sostenibilitat?

Aquests segells o certificacions són procediments de caràcter voluntari auditats per entitats privades i independents. Aquestes normes analitzen l’impacte mediambiental de la construcció i l’operació dels edificis, així com aspectes econòmics i de salut i benestar.

Hi ha certes condicions que s’han de tenir en compte abans de sol·licitar les certificacions de sostenibilitat:

  • Tipologia dels edificis: obra nova, rehabilitats o en ús.
  • Ús: residencial, hoteler, oficina, comercials, entre d’altres.
  • Pressupost.
  • El mercat al qual es dirigeix: nacional o estranger.
  • Aspecte de la sostenibilitat en què més es vol incidir: social, econòmic o mediambiental.

Quins segells verds trobem en l’àmbit nacional?

  • BREEAM ES. És original del Regne Unit, però s’ha desenvolupat una versió adaptada a les característiques del mercat espanyol. El que fa és avaluar el rendiment dels edificis tenint en compte una gamma de criteris com la gestió, salut i benestar, energia, transport, aigua, materials, residus, usos del sòl i ecologia, contaminació i innovació.
  • Va néixer als Estats Units el 1993, però és conegut i utilitzat mundialment. Es basa en uns criteris i paràmetres de la construcció i renovació d’edificis sostenibles d’alta eficiència. Aquesta certificació avalua l’eficiència del consum d’aigua, l’eficiència energètica, les emissions de CO2 i la qualitat de l’aire interior.
  • DGNB System ES. És una eina alemanya dissenyada per ajudar les organitzacions a millorar aspectes tangibles de la sostenibilitat dels edificis. Manté un equilibri entre els criteris de medi ambient, les persones i la viabilitat econòmica.
  • VERDE (Valoració d’Eficiència de Referència d’Edificis). Va ser creada pel GBC Espanya el 2009, i les seves àrees d’anàlisi tenen en compte des de la parcel·la i l’emplaçament fins a l’energia i atmosfera, passant pels recursos naturals, l’ambient interior, els aspectes socials i la qualitat de l’edificació.
  • És un segell l’objectiu del qual és transformar les nostres llars, oficines i altres entorns enfocant-se en la salut i el benestar a l’hora de prendre les decisions de disseny/construcció.

En definitiva, veiem que són moltes les certificacions de sostenibilitat que ens permetran que es redueixi l’impacte negatiu que tenen els edificis en el medi ambient. Aconseguirem així que les ciutats del futur siguin ciutats sostenibles?