El canvi climàtic s’ha convertit en una de les preocupacions més grans per als joves d’entre 18 i 35 anys. Aquestes generacions futures han crescut veient com el planeta està sent devastat per les activitats humanes. Són conscients que no tenim un planeta B i que no n’hi ha prou amb implementar en la seva rutina accions sostenibles per frenar aquesta situació, sinó que també cal sortir al carrer per protestar contra aquesta situació.
La majoria dels activistes climàtics culpen els governs polítics per les poques mesures implementades per frenar el canvi climàtic. Crida l’atenció que, en general, els activistes que lluiten actualment pel medi ambient siguin dones i, a més, cada cop més joves. Tanmateix, la responsabilitat de cuidar el planeta és de tots.
Davant d’això, us presentem algunes de les protagonistes d’aquesta d’aquestes generacions futures i el seu compromís pel planeta. Aquestes activistes lluiten, es mobilitzen i exigeixen canvis urgents.
Greta Thunberg (Suècia)
És la pionera del moviment Fridays For Future (FFF), joves que s’uneixen a la protesta contra l’escalfament global i el canvi climàtic. És una icona per a milions de nens i joves preocupats pel seu futur. En els seus discursos es dirigeix als líders mundials culpant-los d’aquesta situació i els exigeix que actuïn abans que sigui massa tard.
En el Fòrum Econòmic Mundial va dir: “No vull que tinguis esperança, vull que entris en pànic”, per tal que els que es troben en el poder comencin a actuar com més aviat millor pel bé de la humanitat.
Lilly (Tailàndia)
La Lily es considera una nena en guerra contra un dels seus pitjors enemics: el plàstic. El seu objectiu principal és acabar amb el plàstic al seu país (Tailàndia), perquè és el principal culpable de la contaminació dels oceans a escala mundial. Va aconseguir que la cadena de supermercats Central deixés de distribuir bosses de plàstic en els seus establiments. Es va veure obligada a formar part d’aquesta lluita perquè, segons ella, “quan els adults no fan res, els nens hem d’actuar”.
Catalina Silva (Xile)
La xilena sosté: “Les glaceres s’han fos davant els meus ulls”. Ha experimentat en primera persona com a la Patagònia s’ha anat fonent la neu i com moltes espècies d’amfibis (espècie per la qual sent una gran fascinació) han anat desapareixent per la seva incapacitat d’adaptar-se a un altre medi natural. Les seves explicacions sempre se sustenten en dades científiques i per això ha dut a terme el programa Consciència Sense Pobresa, a través del qual ajuda aquells nens que viuen en zones rurals a sortir de la pobresa mitjançant tallers científics. Ha estat escollida la portaveu climàtica per l’UNICEF i l’Amèrica Solidària.
Carlota Bruna (Espanya)
L’ecoinfluencer Carlota Bruna és una jove activista vegana que està cursant la carrera de nutrició i dietètica. A través de les seves xarxes socials, principalment Instagram i YouTube, dona consells als seus seguidors sobre com poder viure una vida més sostenible i conscient. En el seu blog assenyala: “M’encanta respectar el món del meu voltant, viure una vida vegana conscient amb el meu estil de vida i sentir-me connectada amb la Terra”.
Precisament, la Carlota Bruna va participar en una de les iniciatives que va fer la Fundació Caixa d’Enginyers amb la col·laboració de la Patrulla Sense Plàstic, en la qual uns quants influencers van ajudar a recollir el plàstic que hi havia a la platja de la Barceloneta.
Patricia Ramos (Espanya)
Ja des de petita, aquesta activista espanyola es va interessar per les circumstàncies que han de viure dones i nenes en països amb pocs recursos. Es va adonar que, a més del desequilibri de drets entre sexes, el canvi climàtic no estava ajudant gens a millorar la situació d’aquestes persones. El 2017 va viatjar a Paraguai, on va poder veure com les nenes havien de recórrer molts quilòmetres per aconseguir aigua per a les seves famílies.
Posa tots els focus en els polítics per poder canalitzar aquesta situació:
“Les generacions anteriors ens van posar aquest problema als nassos i són els polítics els que tenen el poder i el deure de solucionar-lo”.
Luisa Neubauer (Alemanya)
Forma part de l’aliança FFF. La seva principal frustració és la poca preocupació per part dels polítics en veure com el planeta s’ensorra i no fan res sobre això. En l’acord climàtic de París firmat el 2015, es van prometre coses que, en principi, suposarien un canvi històric que mai no ha arribat. Això va provocar una gran decepció per a la Luisa: “La nostra missió no és fer el treball que no fan els polítics, és que puguem envellir en un ambient segur”. La seva missió és pressionar els governs perquè actuïn de pressa, abans que sigui massa tard per al planeta.
Olga Misik (Rússia)
L’harmonia i la cohesió social de la societat són els seus principals objectius. Olga Misik és coneguda en el seu país per asseure’s davant les tropes russes en una manifestació i llegir la Constitució russa per recordar a la ciutadania els valors als quals pertanyen. De la Constitució pensa: “No ha de semblar una col·lecció d’acudits i el programa del govern no s’ha d’agafar de les novel·les de George Orwell”.