Articles guardats
Surfrider España: el gran repte d’acabar amb les escombraries marines

Fundació Social

Surfrider España: el gran repte d’acabar amb les escombraries marines

S’estima que cada any uns 10 milions de tones de residus acaben al mar, la majoria d’ells, plàstics i microplàstics. Les conseqüències d’aquesta contaminació són de sobres conegudes: envasos que acaben sent ingerits per peixos i aus que els confonen amb menjar, o xarxes de pesca abandonades que resulten veritables trampes per als animals.

Els ecosistemes marins estan cada vegada més amenaçats, i, per això, iniciatives com les de Surfrider Foundation Europe són tan necessàries. Des del seu naixement el 1990, aquesta ONG internacional lluita per protegir els oceans i les costes treballant en tres línies principals d’actuació —l’educació i sensibilització de la població, la incidència política i la investigació científica— i desenvolupant projectes com el programa de voluntari ambiental Ocean Initiatives.

“Ocean Initiatives busca facilitar que qualsevol persona pugui organitzar una recollida de residus o unir-se’n a una que ja estigui planificada”, explica Xavier Curto, responsable d’incidència política i relació amb l’empresa de Surfrider España.

Un llarg camí per alliberar les platges de contaminació

Fins ara, la Fundació Caixa d’Enginyers ha col·laborat amb Surfrider España per organitzar tres jornades de neteja obertes al públic, dues en platges de Barcelona i una a València, en les quals han participat més de 120 persones. Tot i així, a Surfrider tenen clar que, en el camí per aconseguir contenir la contaminació per escombraries marines, aquest és només el primer pas.

L’objectiu d’Ocean Initiatives és remuntar-se a l’origen del problema per ajudar a posar-li remei. Per això, en finalitzar la batuda per la platja, els participants es reuneixen i comptabilitzen els residus que han recollit.

“Per a nosaltres, aquestes dades són molt importants, perquè ens permeten entendre la problemàtica més a fons i fer incidència política”, apunta el responsable de Surfrider España.

Per exemple, explica Curto, han observat que les restes de cigarret són el residu més abundant tant a Espanya com en el conjunt d’Europa, per la qual cosa l’organització ha mantingut contacte amb diferents administracions per desenvolupar campanyes de sensibilització i impulsar mesures reguladores sobre el consum de tabac a les platges.

A més, les dades de les recollides també s’envien a l’Agència Europea del Medi Ambient per contribuir, d’aquesta manera, a la seva tasca.

Conscienciar a la ciutadania per involucrar-los en la protecció dels oceans

Aquestes jornades de recollida de residus ofereixen a la ciutadania la possibilitat de conèixer millor la problemàtica que afecta els oceans i d’involucrar-se més en la seva protecció.

El perfil de persones que participen en aquestes recollides sol ser molt variat: famílies, estudiants, esportistes, grups de persones jubilades…

És un programa en el qual tothom pot participar-hi, ve molta gent sense cap tipus d’experiència o d’implicació amb l’activisme que només vol fer alguna cosa positiva”, diu Curto.

El que sí que tenen en comú totes les persones voluntàries d’Ocean Initiatives és el seu amor pel mar i la preocupació pel medi ambient. Algunes, per exemple, tenen el costum de recollir les escombraries que es troben quan van a la platja.

Tot i així, participar en una neteja col·lectiva els ha fet veure el problema des d’una altra perspectiva:

“Encara que sapiguem la quantitat d’escombraries que hi ha, veure-la amb els teus propis ulls és molt impactant”, explica Paula Martínez, una de les voluntàries que va anar el passat 21 de gener a la recollida organitzada a la platja de la Barceloneta, en la qual, en només una hora, 10 persones van arribar a recollir més de 6.000 residus.

“El potencial educatiu quan fas una immersió i veus l’estat de les platges amb els teus propis ulls és molt gran”, afirma Curto, que, a més, explica que abans de començar les recollides ofereixen una petita xerrada informativa sobre les escombraries marines i els seus principals reptes a escala local i internacional.

Empoderar la ciutadania perquè formi part de la solució

El fet que les dades es publiquin al web d’una forma atractiva i comprensible també facilita molt la transmissió d’informació. “És una manera molt oberta de fer ciència”, assenyala Curto.

Per tal que aquest projecte pogués tenir encara més transcendència, en una recollida que es va organitzar amb la Fundació Caixa d’Enginyers, es va convidar diversos influencers a participar-hi.

Gràcies a això, més de 40.000 persones van seguir la neteja a través de xarxes socials i van poder conèixer el missatge de Surfrider. I quin és aquest missatge? “Al final, el que volem és empoderar la ciutadania perquè formi part de la solució, tant a nivell individual com col·lectiu,” acaba Curto, no sense abans transmetre una última reivindicació:

Que hi hagi un canvi d’hàbits és el primer pas, però el més important és que hi hagi un context normatiu que permeti regular no només les accions individuals, sinó també les de les empreses i el comerç”.