Articles guardats
DIA MUNDIAL DELS OCEANS: “Revitalització: acció col·lectiva per l’oceà”

Actualitat Social

DIA MUNDIAL DELS OCEANS: “Revitalització: acció col·lectiva per l’oceà”

Avui, com cada 8 de juny, se celebra el Dia Mundial dels Oceans amb l’objectiu de conscienciar la societat sobre les conseqüències que té l’activitat humana per als oceans i de recordar la importància que tenen aquestes grans masses d’aigua en la nostra vida quotidiana.

L’origen d’aquest dia es remunta a 1992, quan en la Cimera de la Terra a Rio de Janeiro es va proposar celebrar aquest dia per destacar el paper que juguen els oceans en la preservació del planeta. No obstant això, la designació oficial no va arribar fins al 2008, quan l’Assemblea General de les Nacions Unides va destinar el 8 de juny de cada any a aquest dia mundial.

Malgrat la transcendència que suposa la preservació dels oceans, l’acció humana continua degradant any rere any aquest espai natural tan preuat per al planeta, que ja suposa avui dia el 80 % de la contaminació en tota la terra. Cada any s’aboquen 8 milions de tones de plàstics i residus al mar, fet que provoca menys qualitat de l’aigua tant per als humans com per a les espècies marines de tot el planeta.

Per què hauríem de protegir els oceans?

  1. Els oceans estan contaminats

El 40 % dels oceans estan afectats de manera greu per l’ésser humà, segons la revista Science. Dues de les causes més importants d’aquesta deterioració són la indústria ramadera que aboca químics, matèria orgànica, deixalles, sediments, sals i fàrmacs als rius i arriben a les costes; i la indústria agrícola per l’ús excessiu de pesticides i fertilitzants que contaminen el mar. A més de l’increment de vessaments de petroli als oceans i dels 5-50 bilions de fragments de plàstic que hi ha en el mar, segons un estudi de Greenpeace.

  1. Són fonamentals per a la vida

Els oceans produeixen prop del 50 % de l’oxigen de la terra. A més, hi viu la major part de la biodiversitat del planeta. També hem de tenir en compte que la salut dels oceans també és la nostra salut, perquè d’aquests s’extreuen principis per elaborar medicines, i és la font més gran de proteïnes consumides per l’ésser humà.

  1. L’explotació de la indústria pesquera

El greu augment de la pesca, de la capacitat de captura de les embarcacions i de la caça furtiva en el mar està provocant una seriosa degradació dels recursos naturals dels oceans i l’extinció de moltes espècies marines.

  1. Lluita contra el canvi climàtic

Els oceans frenen l’impacte que té l’escalfament global en la terra pel fet que absorbeixen prop del 30 % del diòxid de carboni que produeix l’activitat humana. No obstant això, els oceans no són suficients per frenar els desastres naturals que provoca la humanitat, ja que, en els últims 10 anys, una gran part de les catàstrofes van ser inundacions.

Per això, a Caixa d’Enginyers ens sumem a aquest dia tan crucial per a la vida humana i de la terra amb l’objectiu de preservar aquest recurs natural tan vital, com ho són els oceans.