Articles guardats
Fundació Formació i Treball: enderrocant les barreres de l’edat en la recerca de feina

Actualitat Fundació Social

Fundació Formació i Treball: enderrocant les barreres de l’edat en la recerca de feina

La Fundació Formació i Treball va ser creada per Càritas amb l’objectiu de formar i inserir laboralment persones en risc d’exclusió social. Mitjançant diversos programes de suport a la recerca de feina, lluita per fer possible que el dret a tenir una feina digna estigui a l’abast de tothom; un propòsit que comparteix amb la Fundació Caixa d’Enginyers. És per això que les dues entitats s’han volgut aliar per impulsar els Itineraris d’Inserció Sociolaboral per a persones més grans de 45 anys. Un programa posat en marxa el gener de 2020 a la comarca del Garraf i que s’ha fet encara més necessari amb la crisi derivada de la pandèmia.

Considerem que aquest col·lectiu ho té més difícil a l’hora de reincorporar-se al mercat laboral. Per això vam pensar a estructurar un programa especialment dissenyat per a les seves necessitats”. Expressa Susana Zayas, cap de l’Àrea d’Inserció Sociolaboral de Formació i Treball.

La reincorporació laboral amb mancances tecnològiques

La raó és que les dificultats per trobar feina augmenten quan les persones sobrepassen els 45 anys. Amb el perill d’acabar patint una situació d’atur cronificat. La majoria de vegades, explica, això és degut a la falta d’actualització del perfil laboral, sobretot en sectors que evolucionen ràpidament, com el de la logística.

Altres vegades, l’obstacle per trobar feina és la manca de competències digitals o les dificultats per treballar amb determinades tecnologies.

“Hi ha persones que han fet albarans a mà tota la vida, però quan han de reincorporar-se al sector després d’haver-se quedat sense feina es troben amb el fet que els demanen competències que no tenen”. Assenyala Zayas, que afegeix que en aquests casos el que s’ha de fer és reinventar-se.

En aquest sentit, els Itineraris d’Inserció Sociolaboral treballen amb la persona atesa per conèixer-ne els interessos i punts forts i oferir-los la formació adequada per reprendre la seva carrera.

Acompanyament individualitzat

Les eines que proposa la Fundació Formació i Treball per millorar l’ocupabilitat de les persones en procés de recerca de feina són l’acompanyament individualitzat. — detecció de les fortaleses i debilitats, establiment d’objectius laborals i d’un pla de treball, etc.— i el reforç i l’actualització de coneixements amb sessions formatives grupals. Per exemple, es posa molt d’èmfasi en l’alfabetització digital.

Un conjunt de competències que, amb la irrupció del coronavirus i la inevitable extensió del teletreball, són més necessàries que mai. La pandèmia de la COVID-19, que va arribar quan el programa tot just començava a caminar.

Va obligar el servei a adaptar-se ràpidament a les noves circumstàncies. Les entrevistes telefòniques van substituir les presencials. La intermediació laboral amb empreses es va fer de manera telemàtica i les càpsules formatives van passar al format online. Tot i que de seguida van tornar a la presencialitat, quelcom necessari pel perfil d’usuari que atenen.

Normalment, les persones que acudeixen a nosaltres provenen de serveis socials i tenen molts factors d’exclusió”. Diu Zayas, però amb la pandèmia, afegeix, va arribar-hi un perfil més normalitzat que, de sobte, es va trobar sense feina i sense saber per on començar a buscar-ne.

Recuperar l’autoestima com un objectiu clau

Davant d’un context laboral tan canviant, els Itineraris d’Inserció Sociolaboral ofereixen, a més, derivacions a altres recursos formatius, com ara cursos professionalitzadors, o intermediacions amb empreses per poder facilitar l’accés dels usuaris a determinades ofertes laborals. Però si una cosa caracteritza el servei, és el seu afany per ajudar les persones que atenen a recuperar l’autoestima.

Hi ha persones que venen que gairebé han tirat la tovallola, sobretot les que fa més d’un any que estan a l’atur”, explica la cap de l’Àrea d’Inserció Sociolaboral de l’entitat.

Per això, des del programa les ajuden a veure que és possible sortir-se’n i les motiven a seguir formant-se per tenir més oportunitats. Al final, segons Zayas, aquest suport emocional és el que més agraeixen.

“Fins i tot, encara que no hagin trobat feina, el simple fet de poder obrir-se i explicar la seva angoixa les fa sentir-se millor”, comenta.

A més, si mai tenen un dubte o necessiten fer cap gestió, saben que poden comptar amb l’ajuda del programa.

Durant aquests dos anys de vida, 55 persones han passat pels Itineraris d’Inserció Sociolaboral per a persones més grans de 45 anys. 31 han aconseguit trobar feina.

Ara, en un nou escenari post COVID i amb la voluntat de pal·liar l’impacte social i econòmic que ha tingut la pandèmia, la Fundació Formació i Treball busca poder replicar aquest programa a la seva seu central de Sant Adrià del Besós.

Una fórmula necessària per ajudar a trencar les barreres amb què es troben les persones més grans de 45 anys que estan a l’atur i aconseguir la inclusió de col·lectius vulnerables mitjançant la feina.