Articles guardats
CREAF: Una aliança per la natura i la societat

Actualitat Economia sostenible Entrevistes

CREAF: Una aliança per la natura i la societat

Fa més de deu anys que la Fundació Caixa d’Enginyers manté un ferm compromís amb el desenvolupament social, cultural i econòmic des de l’ètica, el compromís i la sostenibilitat. Per aconseguir-ho, res millor que establir aliances amb els millors actors en cada àmbit i donar suport a projectes que ajudin a complir els objectius proposats. És per això que avui volem compartir una nova aliança, que s’engloba en les línies d’actuació de protecció de la natura. Ens reunim amb Laura Force Seguí, tècnica de ciència ciutadana i educació ambiental del CREAF, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, per xerrar sobre els desafiaments que representa la pèrdua de biodiversitat i la crisi climàtica. 

També parlem amb ella sobre el paper de la Fundació Caixa d’Enginyers, que pren part i acció en el projecte “Ciència ciutadana” per sensibilitzar i divulgar coneixements i per fer partícip la ciutadania d’aquestes accions per la natura. 

Què és la ciència ciutadana? 

Laura Forte ens explica que es tracta “d’una metodologia de recerca en què, a més de les científiques que fan investigació en centres específics o en l’acadèmia, s’hi impliquen ciutadanes i ciutadans que poden tenir coneixements científics o no tenir-los”. Aquests ciutadans s’involucren de manera voluntària i activa per aportar dades, accions o coneixement, i així “introduir-se dins de l’engranatge d’aquest equip de recerca”. 

La no necessitat de tenir coneixements científics previs fa molt possible que hi pugui participar tothom, amb l’avantatge, a més, d’aprendre durant la seva participació. “El que necessitem –ens explica la Laura– és aquesta passió, aquest compromís per la natura”. Això és el que ens anima a participar en els projectes de “Ciència ciutadana”. 

“Ciència ciutadana” inclou projectes que estan disponibles en diferents àrees i durant tot l’any, mantenint vius el compromís i l’acció per la natura i la societat, valors que també defensem des de la Fundació Caixa d’Enginyers. 

Quins projectes es duen a terme des de CREAF? 

AlertaForestal és una plataforma de ciència ciutadana que ha creat una xarxa de vigilants dels boscos que avisen, enviant fotografies amb els seus mòbils, si veuen algun bosc afectat per processionària, sequera, vent o neu. Aquesta informació serveix per crear i millorar models matemàtics que ajudin a predir com seran els boscos del futur i com variarà la relació entre aquests i la salut de les persones. 

RitmeNatura segueix el ritme cíclic de les estacions i com aquest afecta els éssers vius. Els participants del projecte recopilen dades d’observació, com ara migracions d’aus, canvis en algunes espècies de plantes, maduració de fruites, caiguda de fulles, etc. 

L’Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes és una xarxa de col·laboradors que, a Barcelona i Madrid, observen i recopilen dades sobre la població de papallones en entorns urbans i la seva biodiversitat. Aquest grup s’uneix a una xarxa internacional en la qual participants de més de vint-i-cinc països comparteixen coneixement sobre espècies, característiques de les ciutats que afavoreixen la diversitat de papallones, entre d’altres. 

mBMS és un projecte que vol millorar la biodiversitat de parcs i platges de l’àrea metropolitana de Barcelona, ​​coneixent la situació actual i valorant resultats de la gestió de la biodiversitat des de l’àmbit públic. 

L’impuls des de la Fundació Caixa d’Enginyers 

Aquesta aliança entre la Fundació Caixa d’Enginyers i CREAF s’emmarca en l’impuls de l’Entitat als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per afrontar els reptes socials, econòmics i mediambientals globals a través d’una ciutadania informada i implicada en la presa de decisions. En concret, s’emmarca en els ODS 6 (Aigua neta i sanejament), 13 (Acció pel clima) i 15 (Vida d’ecosistemes terrestres).