Articles guardats
El mòbil ja no és el futur

Actualitat

El mòbil ja no és el futur

Després de la celebració del darrer Mobile World Congress a Barcelona, la conclusió és clara:

El mòbil ja no és el futur. És el present i ho és des de ja fa alguns anys. El 2016, l’ús d’Internet a través de dispositius mòbils (telèfons i tauletes) ja va superar els dispositius d’escriptori.

Font: eMarketer

Tot i així, el més fàcil és seguir pensant en Internet com si res no hagués canviat. Ha arribat l’hora d’afrontar aquesta realitat i actuar en conseqüència. Per això, a continuació explorem tres interessants conseqüències d’aquesta transformació:

  • Experiències personalitzades
  • Els avis de Facebook
  • El mòbil a la feina

Experiències personalitzades

Gràcies a la immediatesa i a la geolocalització, les accions en dispositius mòbils poden ser molt més ajustades als interessos i a la situació particular de l’usuari. Les recerques a Google des del mòbil ja donen resultats relacionats amb la ubicació física, les xarxes socials ens avisen quan tenim un amic a prop i fins i tot la publicitat en mitjans socials com Facebook té en compte els llocs que hem visitat per tal de proporcionar a l’anunciant una millor capacitat de segmentació.

Els avis de Facebook

Una altra de les conseqüències d’aquest fenomen ha estat la incorporació d’un nou segment de la població a les grans plataformes digitals. Gràcies  a la seva facilitat d’ús i a la seva immediatesa, ja no és estrany trobar-nos a persones grans navegant per Facebook, comunicant-se per WhatsApp o, fins i tot, comprant a Amazon. Ja no val dir que Internet és només per als més joves. Al cap i a la fi, els més grans d’avui no eren tan grans quan Internet va entrar a les nostres vides, ara fa 25 anys.

El mòbil a la feina

Els dispositius com el telèfon intel·ligent i, sobretot, les tauletes ja són d’ús comú a totes les cases. Els nostres hàbits de comunicació i entreteniment ja han estat conquerits per aquesta nova tecnologia. Fins ara, però, la frontera estava a la feina, on l’ordenador de sempre ha jugat un paper protagonista. Actualment, això també està canviant. Una de les àrees de més interès per als inversors que van assistir  al Mobile World Congress ha estat la de les apps per a ús professional.  Des de la gestió de projectes al microaprenentatge, passant per la gestió i la contractació de personal, ja poden fer-se des del mòbil gràcies a aplicacions com Slack, Trello, Snackson o Job Today.

I què hi ha més enllà del mòbil?

Si el mòbil ja no és el futur, la pregunta és òbvia. Llavors, què vindrà després del mòbil? La resposta no és tan clara.  Podem pensar en interfícies més avançades com les ulleres intel·ligents o fins i tot els implants, però aquestes tecnologies encara no estan suficientment madures per al seu ús generalitzat. El que sí que està clar és que abans d’intentar avançar-nos al futur hauríem de posar bé els peus a terra en el present.

El mòbil està aquí per quedar-se. Podem utilitzar-lo simplement per distreure’ns o podem aprofitar tot el seu potencial. Tu què esculls?

 

Franc Carreras

Professor a ESADE i fundador de MamisDigitales.org