Articles guardats
Què són els edificis verds i com s’adapten a l’espai natural?

Social

Què són els edificis verds i com s’adapten a l’espai natural?

Actualment, la sostenibilitat és, a més d’una paraula que es repeteix fins a la sacietat en tots els àmbits de la nostra vida, una necessitat. En un planeta fustigat pel canvi climàtic, és important reduir l’impacte que l’activitat humana ocasiona en l’ecosistema, fins i tot des de l’edificació. Per aquesta raó, cada vegada veiem més edificis verds, edificis sostenibles o edificis amigables amb el medi ambient a les ciutats.

Què són els edificis verds?

Són aquelles construccions sostenibles que utilitzen materials naturals, que redueixen i optimitzen al màxim el seu consum d’energia i aigua i que s’integren en el seu entorn, natural o urbà, per tal de causar el més baix impacte mediambiental possible.

Un edifici verd rebutja l’ús de substàncies tòxiques en la fabricació dels materials de construcció i limita els impactes negatius de l’hàbitat humà en el medi ambient. A més, també té en compte pràctiques respectuoses amb el medi ambient en cada etapa del procés: disseny, construcció, manteniment, rehabilitació, demolició i reciclatge.

En definitiva, un edifici sostenible pot definir-se com una combinació de tècniques i materials que, de forma conjunta, contribueixen a millorar l’acompliment ambiental.

Els “edificis verds” suposen un element fonamental en les estratègies i polítiques mediambientals encaminades a reduir les emissions de CO₂.

Quines són les principals característiques d’un edifici verd o sostenible?

  1. Han d’integrar-se al màxim en l’entorn en el qual se situen, ja sigui urbà o natural, i respectar el medi ambient de manera que les alteracions respecte al trànsit, el soroll, la llum solar o els patrons de vent siguin mínimes.
  2. S’ha d’evitar la utilització de materials de construcció tòxics i contaminants químics com els compostos orgànics volàtils (COV) com poden ser el formaldehid, el clorobenzè, etc.
  3. Consum d’energia. Els edificis verds han de tenir les mínimes necessitats de climatització i llum possibles, per la qual cosa el seu consum d’energia també serà molt inferior al de qualsevol habitatge tradicional. A més, les fonts d’energia per a consum d’aquests habitatges hauran de ser sempre renovables: solar, geotèrmica, aerotèrmica, etc.
  4. Consum d’aigua. En aquesta mena de construccions es minimitza el consum d’aigua i fins i tot es recicla i reutilitza tantes vegades com sigui possible a través de sistemes de retenció d’aigua de pluja, aixetes, dutxes i lavabos de baix consum d’aigua, etc.
  5. Quant als seus habitants, un edifici verd té en compte el benestar de les persones que hi habitin des del punt de vista del confort, però també des de la salut.

En conclusió, un edifici verd comença amb la comprensió de l’entorn en el qual es construeix i acaba en les persones que hi habiten, tractant de maximitzar els aspectes de sostenibilitat i reduir l’impacte en el medi ambient.