Articles guardats
Emprenedoria a Espanya davant la crisi de la COVID-19

Actualitat Empreses

Emprenedoria a Espanya davant la crisi de la COVID-19

No hi ha dubte que aquest 2020 està suposant un any de molts reptes per a l’economia espanyola. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, el PIB es va desplomar un 18,5 % durant el segon trimestre de l’any, fet que representa la caiguda més gran que s’ha registrat des de 1970. Enmig d’aquest escenari, i encara que resulti sorprenent, l’emprenedoria ha sorgit com a alternativa per millorar l’economia personal, segons dades de l’empresa especialitzada en pimes, PA Digital. L’estudi sosté que el 36 % dels espanyols amb edat laboral considera que aquest és el moment d’iniciar la seva pròpia empresa, ja que s’han generat nous nínxols per desenvolupar models de negocis alternatius.

És a dir, malgrat les dificultats, els espanyols són optimistes quant al futur d’aquesta modalitat de negoci. Altres dades extretes de l’últim informe de l’Observatori de l’Emprenedoria a Espanya són les següents:

  • De les 4.300 emprenedories analitzades en l’informe, només el 4 % d’aquelles que estaven en les primeres fases de desenvolupament va abandonar la idea al començament de l’alerta sanitària.
  • Un 35 % va parar momentàniament els seus plans, però pretén continuar-los.
  • Un 45 % va modificar el seu pla de negoci per tal d’adaptar-lo a les noves condicions i aconseguir una emprenedoria amb èxit.

El ‘Mapa de l’Emprenedoria 2020’ de Spain Startup

L’informe que s’elabora de manera anual, del qual s’acaba de publicar la setena edició, apunta enguany a un ecosistema una mica més madur a Espanya, on les companyies ja sumen una mitjana de 2,5 anys de vida i on creix el percentatge de les scale-ups, empreses que han consolidat el seu model de negoci i es troben en fases avançades de desenvolupament. En concret, Espanya ja té un 15 % de scale-ups.

Noves tendències en l’emprenedoria a causa de la COVID-19

Enguany predominen tendències en consonància amb les necessitats sorgides arran del coronavirus: el fintech, la salut i l’educació són les indústries que encapçalen el rànquing. En concret, creix el nombre de start-ups que plantegen solucions en aquests àmbits basades en la tecnologia.

Segons el ‘Mapa de l’Emprenedoria 2020’, un altre dels senyals de maduresa de l’ecosistema espanyol aquest any és la seva capacitat més gran per crear noves oportunitats laborals. El 76 % de les start-ups analitzades per Spain Startup té entre dos i deu empleats, un 30 % més que el 2019.

Com són els emprenedors i emprenedores espanyols?

  • L’edat mitjana és de 34 anys.
  • La majoria compta amb una llarga experiència professional i alta qualificació.
  • Quatre de cada deu empreses emergents analitzades el 2020 tenen equips formats per homes i dones, un 6 % més que el 2019. Aquest és un indicador positiu en termes de contractació.
  • Un de cada sis emprenedors ja havia creat una start-up amb anterioritat i un 18 % havia aconseguit vendre amb èxit una companyia abans de llançar-se a crear-ne una de nova.

Necessitats i reptes de l’emprenedoria a Espanya

El repte principal al qual s’enfronten les start-ups espanyoles, segons el ‘Mapa de l’Emprenedoria’, és la necessitat de professionalitzar els mecanismes de finançament als quals recorren els emprenedors. Ara, la majoria continua emparant-se en fons propis o en l’ajuda d’empreses i familiars per posar en marxa els seus projectes.

L’accés a més vies de finançament podrà repercutir positivament en la millora dels ingressos d’aquestes companyies, segons l’informe. No obstant això, els ingressos han millorat i un 12 % de start-ups espanyoles compta amb un EBITDA positiu, una xifra superior a la de les procedents de la resta d’Europa (un 10 %).