Articles guardats
5 maneres de finançar un projecte

Empreses Finances General

5 maneres de finançar un projecte

Ser emprenedor no només vol dir tenir una idea de negoci, sinó també tenir la capacitat de transformar-la en un projecte que es pugui convertir en realitat. Una de les barreres principals que troben els emprenedors a l’hora de poder iniciar els seus projectes és el finançament. 

Escollir entre diverses maneres de finançament és tan vital com la mateixa estratègia del projecte. Cada emprenedor ha de conèixer les seves condicions i necessitats abans de decidir-se per un mètode d’inversió, sobretot pel que fa al cost financer i al risc que suposa per a l’emprenedor o empresa finançar-se. 

En aquest article us proposem 5 maneres per finançar un projecte. 

1. Préstecs i crèdits bancaris 

Demanar un préstec a una entitat bancària és un dels mètodes més tradicionals i utilitzats pels individus que necessiten finançar un projecte. Tot i que és una de les principals opcions que solen considerar la majoria d’emprenedors, és un mètode que presenta alguns inconvenients. 

Perquè t’atorguin un préstec, cal demostrar experiència creditícia per comprovar que pots pagar el capital més els interessos. Per això, per als emprenedors novells, aquesta no és una manera senzilla de finançar-se, ja que el risc que vol assumir el banc és com més baix millor. 

A Caixa Enginyers comptem amb diferents préstecs i crèdits que poden ajudar a finançar el teu projecte. Tenim diversos préstecs per donar suport a projectes que estiguin relacionats amb la sostenibilitat o amb el medi ambient, de manera que apostem per una societat i un futur més verd.  

2. Crowdfunding 

Un altre mètode de finançament de projectes molt utilitzat a Espanya és el crowdfunding, també conegut com a micromecenatge. En l’era digital, el crowdfunding ha revolucionat la manera com es financen projectes. Plataformes com Kickstarter i Indiegogo permeten als creadors presentar les seves idees al món i rebre contribucions d’individus interessats. El teu projecte ha d’incloure una descripció detallada, el benefici per a l’inversor, quina quantitat de diners necessites per posar-lo en marxa i quant de temps. El que és emocionant aquí és que no només obtens finançament, sinó que també construeixes una comunitat al voltant del teu projecte. 

Els crowdfunding són un bon sistema per a noves empreses perquè no hi ha costos inicials de finançament. 

3. Business angels 

Els business angels són individus d’alt patrimoni net que inverteixen part del seu capital en empreses emergents i projectes prometedors. La seva contribució va més enllà de l’aspecte financer; sovint comparteixen la seva experiència empresarial, ofereixen assessorament estratègic i, en alguns casos, s’involucren activament en la gestió de l’empresa a la qual donen suport. 

Què caracteritza els business angels: 

  • Experiència empresarial: molts business angels són emprenedors o executius amb una experiència sòlida en la gestió d’empreses. Aquesta experiència permet oferir una visió valuosa i una orientació estratègica als emprenedors. 
  • Inversió de capital propi: a diferència d’altres maneres de finançament, els business angels inverteixen el seu capital en projectes en els quals creuen. Això no només demostra la confiança en la visió de l’emprenedor, sinó que també alinea els seus interessos amb l’èxit a llarg termini del projecte. 
  • Xarxa de contactes: la xarxa de contactes d’un business angel sovint comprèn indústries i sectors clau. En proporcionar accés a aquestes connexions, contribueixen a l’expansió i al creixement de l’empresa a la qual donen suport. 

4. Capital de risc 

El capital de risc és fons o entitats que inverteixen en projectes o startups a canvi d’un percentatge de les accions. Aquest mètode de finançament es basa en l’aportació de capital dels seus fons propis de manera temporal (entre 3 i 5 anys) a projectes innovadors que captin la seva atenció. 

Aquest tipus d’inversió es destina a projectes en etapes primerenques o a empreses amb un potencial significatiu de creixement. 

5. Subvencions i ajudes públiques 

Si estàs pensant finançar el teu projecte, busca sempre les subvencions i els ajudes públiques que puguin encaixar amb les teves característiques. En el nostre país, el Govern espanyol, les comunitats autònomes, la Unió Europea i altres organismes públics solen oferir ajudes per finançar projectes d’emprenedors. 

Sempre que l’emprenedor compleixi tots els requisits sol·licitats de la subvenció que encaixa amb el seu projecte, és una molt bona opció a tenir en compte. Tot i que cal saber que no és un procés fàcil ni ràpid. 

Finançar un projecte és un gran desafiament que requereix una acurada planificació i consideració. Cada mètode de finançament té els seus avantatges i els seus inconvenients, i l’elecció dependrà de la naturalesa i els objectius de cada projecte. Analitza les diferents opcions i tria la que més encaixi amb el futur del teu projecte.