Articles guardats
Ubuntu: la filosofia de l’empatia

Actualitat Cooperatiu

Ubuntu: la filosofia de l’empatia

Ubuntu: la filosofia que se centra en l’empatia i la lleialtat

Un antropòleg va proposar un joc als nens i nenes d’una tribu d’Àfrica. Va posar una cistella plena de fruites en un arbre i va dir als nens que qui arribés primer guanyaria totes les fruites. Quan va donar la senyal per a que comencessin a córrer, tots es van agafar de les mans i van córrer junts. Després es van asseure junts a gaudir del premi.

Quan els va preguntar perquè havien corregut així, quan un de sol hagués pogut guanyar totes les peces de fruita, van respondre: UBUNTU, com podria un de nosaltres estar feliç i content si tota la resta està trista?”

Ubuntu és una filosofia sud-africana que està vinculada als valors de lleialtat, solidaritat i bé comú. La pacifista i activista Leymah Gbowee va crear aquesta actitud que significa “jo soc perquè nosaltres som”, és a dir, dos sumen més que un, i cerca allunyar-se de l’individualisme i proclamar l’atenció i el suport vers els altres. Només així, les persones es construeixen i troben a si mateixes.

Aquest terme sorgeix de la dita popular “umuntu, nigumuntu, nagumuntu”, que en zulú significa “una persona és una persona a causa dels altres”.

Així mateix, va ser el polític i activista Nelson Mandela qui va donar a conèixer aquesta pràctica el 1900 en la seva lluita contra l’apartheid, i va crear, així, una via de cohesió grupal que aparti l’odi o el ressentiment del grup i destaqui la importància del perdó i de l’empatia.

Com són les persones que incorporen aquesta filosofia?

Aquelles persones que segueixen aquesta filosofia es caracteritzen per ser obertes i estar disponibles per als altres. Igualment, solen ser persones segures de si mateixes, que creuen en la cooperació i la companyonia i no perceben els assoliments dels altres com una competència, sinó que formen part d’una gran totalitat: “Si tots guanyen, tu guanyes”.

ubuntu

Quines característiques tenen els equips que adopten la filosofia Ubuntu?

Aquesta pràctica també es pot dur a terme en l’àmbit laboral. Així, doncs, els treballadors han de sentir-se part d’una totalitat, en la qual no es veuran amenaçats per cap persona del grup. L’Ubuntu permetrà que la qualitat de treball sigui més equilibrada i gaudir d’un clima més sa.

Així, doncs, la cooperació per part de tots els integrants del projecte ajudarà a aconseguir els objectius comuns de l’organització.

En el cas de Caixa d’Enginyers, som una entitat constituïda com una cooperativa de crèdit i serveis financers i asseguradors, els valors clau de la qual són la confiança, la proximitat i l’empatia. Arran d’aquests valors, s’ha construït una comunitat amb més de 210.000 socis i sòcies. A més, cal destacar que el soci i la sòcia és, al mateix temps, propietari i propietària de l’Entitat i pot, per tant, participar en les decisions que s’hi prenen.

En conclusió, observem que no només les persones poden adoptar la filosofia Ubuntu, sinó que les empreses també. Aquesta mostra una visió diferent pel que fa a les relacions amb els altres i amb un mateix. Demostra el valor de la cooperació i del grup, així com la importància de l’empatia i la humilitat. És una pràctica que es pot dur a terme tant personalment com professionalment.