Articles guardats
Finalistes Premis Idees Innovadores Isabel P. Trabal

Actualitat Economia sostenible Entrevistes Fundació

Finalistes Premis Idees Innovadores Isabel P. Trabal

Un any més, la Fundació Caixa d’Enginyers ha organitzat els Premis Idees Innovadores Isabel P. Trabal, un concurs que pretén impulsar el desenvolupament de projectes innovadors que millorin la vida de les persones, en un sentit ampli de l’expressió, però sempre tenint en compte els principis que mouen a la Fundació i l’entitat de sostenibilitat i innovació social.   

Aquest any han estat seleccionats deu projectes finalistes a través d’una avaluació del seu Business Model Canvas seguint criteris com la innovació, el realisme d’aplicació, la viabilitat i les oportunitats de creixement.   

La Fundació Caixa d’Enginyers ofereix un seguiment en grup i individual (mentories) per a aquestes idees seleccionades i, d’entre elles, el millor projecte serà recompensat amb un premi de 10.000 €​. A més, si el guanyador constitueix empresa en els 12 mesos següents a rebre el premi, guanyarà 5.000 € addicionals. 

Coneix els projectes finalistes

 Avui volem presentar-te una mica més quatre d’aquests projectes finalistes dels Premis Idees Innovadores, vinculats a la sostenibilitat mediambiental i social:  

  • Graphenergy, instal·lacions fotovoltaiques en hivernacles solars.  
  • Sols, cel·les solars d’aplicacions múltiples i superior al led  
  • Light Pills, una solució a l’accés a l’energia i la llum, així com l’aigua per a comunitats empobrides  
  • Cron-saps, materials de cultiu a partir de materials reutilitzats.

– Com va sorgir la idea d’aquest projecte?  Com van ser els inicis?  

 Graphenergy: va sorgir en Startcamp, un hackathon d’idees d’emprenedoria. Una idea boja que, resumidament, va acabar resultant en la creació d’un equip i ideació del model de negoci.  

 SOLS: com a resposta a un problema trobat en el marc de les nostres recerques en fotovoltaica orgànica en l’ICMAB. Ens vam adonar que per al desenvolupament d’un nou tipus de cel·les solars no existia en el mercat una font de llum adequada per a la seva caracterització i optimització.  

 Light Pills: volíem solucionar el problema energètic que moltes famílies encara afronten avui dia. La idea era millorar el sistema d’il·luminació que se sol utilitzar en poblats que no tenen accés a llum: l’ampolla solar (una ampolla d’aigua enganxada al sostre). Ho volíem fer de manera sostenible i col·laborativa, per a crear consciència sobre la pobresa energètica i sobre la necessitat de complir amb els ODS.   

 Cron-sap: tot va començar per un repte-projecte d’una classe d’economia: plantejar solucions per al bagàs de malt (un bioresidu). Com a resultat de les idees desenvolupades, un dia per accident vaig tenir una il·luminació que va tenir com a conseqüència l’inici del projecte. 

– Quin és el major repte que us esteu trobant a l’hora de dur a terme el projecte?  

 Graphenergy: sobretot compaginar l’emprenedoria amb la universitat i l’Erasmus.  

SOLS: els reptes són de caràcter tecnològic. Convé ressaltar que el major escull fins ara és la sencera automatització del dispositiu.  

 Light Pills: el desenvolupament tecnològic i prototipat. Necessitem que la nostra solució sigui el més econòmica possible perquè aquells que col·laborin puguin ajudar més amb menys diners. És per això que estem buscant la solució més eficient a nivell lumínic i energètic.   

 Cron-sap: el suport de les administracions, el segon més important és la de tenir un espai per a fer assajos pràctics sobre el producte. 

– Quina diferència a la vostra idea de la resta de propostes del vostre sector?  

Graphenergy: la capacitat d’instal·lar tecnologia fotovoltaica en un nínxol completament diferent, els hivernacles solars.  

 SOLS: com a tecnologia patentada, no existeix un altre equip amb les mateixes capacitats. SOLS és molt superior al LED, per exemple, quant a la resolució espectral i el rang dinàmic de variació de la intensitat de llum.   

Light Pills: actualment no existeix cap solució en el mercat que pretengui solucionar el problema de l’accés a la llum i a l’aigua alhora, o són cares i poc accessibles. Light Pills pretén trencar aquestes barreres per a oferir a tots les mateixes possibilitats.   

Cron-sap: els medis de cultiu actualment es fabriquen a partir de matèria no reusada, és a dir, obtinguda directament de la naturalesa o de compostos químics. Nosaltres oferim el mateix producte, però fet a partir de matèria reutilitzada (subproducte de procés), per tant, abaratim costos. 

– Què ha suposat per a vosaltres ser finalistes i la possibilitat de rebre mentories?  

Graphenergy: sobretot motivació per a continuar el projecte, i les mentories han facilitat enormement el camí. A més, ens ha permès posar el focus en les tasques importants és imprescindible per a treure un negoci endavant.  

SOLS: rebre una mentoria personalitzada, la qual resulta, tanmateix, una gran oportunitat per a donar-li forma i polir la idea de negoci que teníem sobre el nostre projecte.  

Light Pills: aprendre, revisar i desenvolupar una mica més la nostra idea, a més de posar-nos en mans d’un professional emprenedor que ens pugui guiar en aquest camí.  

Cron-sap: una il·lusió important en el projecte, a part de rebre una oportunitat per a veure créixer el projecte al nivell que esperaríem que creixés.  

Com veiem, en tots els projectes finalistes dels Premis Idees Innovadores existeixen valors que secundem des de Caixa d’Enginyers: sostenibilitat, desenvolupament social i impuls a la tecnologia i l’enginyeria com a via de millorar la vida de les persones. Compartirem una presentació de la resta de finalistes en aquest mateix blog abans d’anunciar el projecte guanyador del Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal.