Articles guardats
Isabel de P. Trabal, pionera i innovadora

Actualitat Fundació

Isabel de P. Trabal, pionera i innovadora

Avui, 8 de març de 2019, Dia Internacional de la Dona, volem reconèixer la figura d’Isabel  de Portugal Trabal i Tallada, fundadora, entre d’altres, de Caixa d’Enginyers, entitat que del 1991 a 2007 fou Presidenta i del 2007 al 2014 Presidenta d’Honor. La primera dona “enginyer” a Catalunya i segona a España.

Diem “enginyer” perquè ella mateixa tenia molt latent la connotació “inferior” del gènere femení a la seva època i, per aquest motiu, no volia que la categoritzessin pel seu sexe. Es va llicenciar el 1949 en Enginyeria Industrial essent la número 1 de la seva promoció.

Eren temps complicats a nivell universitari per a les dones i més encara en carreres tècniques com la Enginyeria. Com a exemple, ella sempre deia que no hi havia lavabos per a dones a la Universitat i havia de demanar a un company que es posés a la porta per controlar que no hi entrés ningú.. Encara avui en dia les dones representen només un 12% del total de  l’alumnat a les carreres universitària tècniques (Enginyeria, Arquitectura…) quan en la totalitat dels estudis universitaris a l’Estat Espanyol el volum de dones és superior al dels homes.

En record a la Isabel P. Trabal, la Fundació Caixa d’Enginyers organitza cada any el Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal, un concurs amb l’objectiu de promoure el desenvolupament de projectes emprenedors relacionats amb el món de la ciència, la tecnologia, la innovació i la sostenibilitat. A més a més, la Fundació Caixa d’Enginyers atorga el 35% de les seves beques a estudis d’Enginyeria i a carreres tecnològiques a dones.

Isabel de P. Trabal fou pionera i innovadora, i una lluitadora per als drets  de les dones. Una dona precursora i adelantada al seu temps. Un exemple a seguir i  a recordar.

Isabel de P. Trabal