Articles guardats
Dia Internacional de la Dona (8 de març)

Actualitat Social

Dia Internacional de la Dona (8 de març)

L’Organització de les Nacions Unides va reservar el 8 de març al Dia Internacional de la Dona a fi  que la població mundial reflexioni sobre el paper que representen les dones en la societat, dels avenços que s’hi han fet i del treball que encara s’ha de fer per arribar a la igualtat entre gèneres. El 1910, aquest mateix dia, es va aprovar que les dones a nivell nacional poguessin anar a la universitat i estudiar en les mateixes condicions que els homes.

Cada any, l’ONU defineix un lema que representarà aquest dia tan significatiu. Aquest any és:

Pensem en igualtat, construïm amb intel·ligència, innovem per al canvi.

Dia Internacional de la Dona

Els estereotips de gènere són una de les causes que han provocat que avui estiguem celebrant aquest dia. Ja des de molt petits, nens i nenes estan influïts per aquests estereotips. Un estudi realitzat per Global Early Adolescent Study afirma que l’etapa de l’adolescència és vital per prevenir-los.

Vegem els estereotips més coneguts dels dos gèneres:

  • La dona s’encarrega de les tasques domèstiques mentre l’home treballa.
  • Les dones cuinen mentre l’home mira la televisió.
  • Les dones s’encarreguen de cuidar els fills més que l’home.
  • Les dones són més vulnerables que els homes.
  • Les nenes juguen amb nines i els nens amb cotxes.

Tots aquests tòpics han provocat que neixin una sèrie de desigualtats en la nostra societat:

    • El salari anual de les dones és un 22% més baix que el dels homes.
    • La dona dedica al dia 4 hores i 30 minuts del seu temps a fer tasques de la llar, mentre que l’home n’hi dedica la meitat.
    • En política, hi ha 3 vegades més homes ministres que dones.
  • Hi ha països on les dones no tenen dret a votar ni tampoc a conduir.

Com a  conseqüència, apareixen dones que tenen la necessitat de lluitar per aquestes injustícies per tal de combatre aquestes idees. La referent més jove és Malala Yousafzai, activista defensora dels drets civils de les dones al Pakistan. Un altre exemple és María Teresa Arizabaleta de Colòmbia, que destaca per la seva lluita a favor del dret a vot de les dones en el seu país. Als Estats Units despunta Emma Watson com una de les veus millennial que protegeix la igualtat política, econòmica i social de les dones versus els homes.

Donar suport als drets de les dones i a la seva igualtat davant els homes és vital per construir una societat més pròspera, moderna i innovadora. El Dia Internacional de la Dona no està únicament dedicat al sector femení, sinó a tots aquells que han lluitat per la igualtat de gènere. Així que… Celebrem-ho junts!