Articles guardats
Compromís amb el medi ambient des de la ISR

Finances Social

Compromís amb el medi ambient des de la ISR

En els últims anys, la societat civil i les institucions han començat a impulsar canvis per materialitzar el seu més alt compromís amb el medi ambient. L’escalfament global per l’efecte dels gasos d’efecte hivernacle, el perill de desertificació o la contaminació dels recursos aqüífers són algunes de les conseqüències de la manca de compromisos reals en les últimes dècades. Un fet que sembla començar a revertir-se amb grans acords marc com l’Acord de París sobre el canvi climàtic (COP21), que, malgrat el recent anunci de Trump de retirar-se’n, surt reforçat fins i tot amb la mobilització tant de la ciutadania com de les principals empreses americanes per mantenir-lo a títol personal. La Inversió Socialment Responsable (ISR) pren importància i esdevé cada cop més un paper protagonista.

És des del punt de vista de la inversió, que els vehicles estan incorporant diverses temàtiques en la seva filosofia de gestió que permeten alinear-se amb aquest fenomen. Energies renovables, eficiència energètica, control i gestió de residus o innovació tecnològica són alguns dels temes capitals en matèria de lluita contra el canvi climàtic, que també han de permetre a l’inversor obtenir retorns consistents en el mitjà i llarg termini.

Quines companyies estan invertint a millorar el canvi climàtic i, alhora, ser rendibles?

Pel que fa a energies renovables, Vestas o Gamesa, líders mundials en la fabricació i manteniment d’aerogeneradors per a l’obtenció d’energia eòlica, pretenen treure rèdit de les previsions de l’Agència Internacional de l’Energia (IEA). Aquestes apunten que el 60% de la nova capacitat de generació elèctrica a instal•lar fins al 2040 provindrà de fonts renovables.

Pel costat de l’eficiència energètica, diversos exemples permeten invertir en l’esmentada temàtica.

  • Acuity Brands: dissenya, produeix i distribueix una gamma completa de sistemes d’il•luminació i control d’interiors i exteriors. El 2018, el 80% de les seves vendes provindrà de la il•luminació LED. Aquesta consumeix un 70-80% menys d’electricitat que una bombeta convencional de similars característiques i té una vida útil fins a 11 vegades superior.
  • En l’àmbit de la mobilitat, destaquen Tesla o BMW com a exemples de companyies líders. Pretén posicionar-se en el mercat del vehicle elèctric amb l’objectiu que, el 2025, entre el 15% i el 25% de les vendes del grup provinguin d’aquest segment.

En matèria de gestió de residus, destaquem les següents companyies:

  • Suez Environment és la líder mundial en la gestió de residus. Realitzen des de la separació i processament de desfets, el reciclatge i incineració de residus fins a la descontaminació de terres contaminades.
  • Inditex està treballant per assolir l’”abocament zero” de substàncies químiques no desitjades el 2020.
  • La cadena de supermercats Ahold Delhaize vol reduir el nombre de bosses d’un sol ús als EEUU en mil milions.

Finalment, trobem companyies compromeses amb la innovació contínua en els seus productes.

  • Lenzing és líder mundial en la producció de fibra de cel•lulosa per a la indústria tèxtil i productes d’higiene. Ha obtingut la patent Refibra, creant un tipus nou de fibra per a la indústria tèxtil feta a base de fusta i retalls de cotó.
  • La nord-americana AO Smith es troba en el segment de tractament d’aigua per al consum. La patent de la companyia en la membrana d’osmosi inversa consumeix un 50% menys d’aigua que els equips tradicionals comparables.